Artarul japonez (Acer palmatum) este originar din Japonia si este printre speciile cele mai decorative de copaci din gradina, datorita frunzelor, formei si coloritului .
Artarul japonez a fost descoperit de botanistul suedez Carl Peter Thunberg care a calatorit in Japonia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, acesta i-a dat numele speciei palmatum dupa forma de mana a frunzelor sale. Acesta are frunze adanc sectate, mai intai sunt maro-rosiatice, apoi se coloreaza in verde bronz. Toamna devine rosu ca focul.
Totusi, trebuie sa stiti ca artarul japonez nu are doar rol decorativ. Preparate din ramurile si frunzele sale sunt folosite adesea ca tratament in medicina traditionala chineza.
Artarul are in compozitia sa tanin, vitamina K, pectine, mucilagii, gume, acizi peptici, celuloza, pectoze, uleiuri volatile si saruri minerale.
Artarul japonez – Ce efecte terapeutice are:
- Calmeaza durerile provocate de guta (se foloseste atat intern cat si extern);
- Fructele sunt astringente, antidiareice;
- Scoarta este un antidiareic puternic, datorita continutului de tanin. De asemenea, are si efect hemostatic si cicatrizant;
- Florile si frunzele sunt stimulatoare, tonifiante, mineralizate, depurative eliminand toxinele din sange. fiind indicate in afectiunile cardiace.
Artarul japonez- In ce afectiuni este indicat:
- guta
- afectiuni cardiace
- anemie
- anorexie
- convalescenta
- inflamatii articulare
- debilitate
- diaree
- dizenterie
- hemoragii
- intepaturi de insecte
- rani
- dureri diverse aplicat extern sau intern
- reumatism
Artarul – Preparare si administrare:
-Infuzie flori: 2 lingurite de flori de artar se pun in 250 ml apa clocotita, se acopera 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani, chiar in cure de lunga durata, pentru afectiunile mentionate mai sus.
-Infuzie scoarta: 2 lingurite de scoarta praf se fierb 5 minute cu 250 ml apa, apoi se strecoara. Se poate folosi la afectiunile mentionate, sau extern in hemoragii.
-Vin terapeutic: se pune o mana de frunze de artar la 1 litru de vin si se fierbe, la foc mic, timp de 30 de minute, apoi se strecoara. Se completeaza cu vin pana la 1 litru. Intern, se consuma cate 10 ml pana la 1 lingura, de 3 ori pe zi, pentru afectiunile interne. Extern, se foloseste la cataplasme.
-Frunze proaspete se aplica pe locurile dureroase sub forma de cataplasme si se tin pana la trecerea durerii.
Vezi si: Siropul de pin. Uimitoarele beneficii ale mugurilor de pin
Vezi si: Teiul. Cele mai importante efecte terapeutice demonstrate stiintific
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: