6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Aromaterapia – Ce trebuie sa stiti despre aceasta terapie cu uleiuri esentiale

Aromaterapie este cunoscuta inca din Antichitate. Uleiuri parfumate si esente de plante au fost folosite in Asia antica. De asemenea, in India, in practica traditionala a medicinei, cunoscut sub numele de Ayurveda, s-au folosit, de mai mult de 3.000 de ani uleiuri esentiale in masajul terapeutic.

Intre timp, incepand cu sec. XIX au avut loc doua schimbari majore, in sensul ca utilizarea de arome s-a impartit in doua tabere:

  • produse de parfumerie si cosmetica
  • farmaceutice

Pe de alta parte, uleiuri esentiale au suferit un imens regres in intelegerea si acceptarea lor ca tratament, din cauza dezvoltarii chimiei de sinteza prin obtinerea de copii sintetice a substantelor naturale. Doar ca o molecula miroase ca un ulei vegetal nu este aceeasi ca si esenta a plantei care poata sa contina peste 400 de compusi care actioneaza sinergic. Aceste substante ar putea fi utilizate ca parfumuri, dar nu sa fie folosite ca medicament.

Din pacate, aceasta reputatie alipita uleiurilor esentiale autentice a facut ca medicina moderna sa considere ca acestea sunt ineficiente si inferioare.

Abia in sec. XX a inceput re-integrarea uleiurilor esentiale in practica terapeutica, cand termenul de „aromaterapie” a fost inventat de chimistul francez Rene Maurice Gattefosse. La inceput, acesta a descoperit in mod accidental, cand lucra in laboratorul de cosmetice al familiei, proprietatea uleiului esential de lavanda. Chimistul s-a ars la mana, iar primul instinct a fost acela de a pune mana ranita intr-un recipient care sa contina lichid, iar intamplator in recipient se afla uleiul esential de lavanda. Acesta a observat cum arsura s-a vindecat rapid, iar acesta a fost momentul care l-a determinat sa studieze in detaliu proprietatile uleiurilor esentiale. Acesta a testat uleiurile esentiale chiar si pe soldatii raniti in Primul Razboi Mondial si ulterior a inceput sa scrie o carte, acolo unde termenul de aromaterapie a fost folosit pentru prima data.  

Odata cu descoperirea noilor uleiuri esentiale, chimistul a dezvoltat culturi noi de plante impreuna cu metode de extractie a uleiurilor esentiale.

In prezent, aromaterapiea este folosita in principal de catre terapeuti la masaj, precum si discipline alternative de sanatate.

Ce este mai exact un ulei esential: 

Uleiul esential se obtine din diverse parti ale plantelor (frunze, seminte, flori, radacina, fructe ori muguri) care au in compozitie ingrediente active. Substantele active din plante sunt extrase fie prin distilare, fie prin stoarcere. Ulterior, acestea sunt folosite in prepararea produselor cosmetice cu rolul de a le aromatiza, dar si pentru diferite preparate culinare.

Unul dintre principalele efecte ale aromaterapiei se observa la nivel psihic, deoarece starea de bine este imbunatatita vizibil dupa o sedinta de acest tip. Creierul produce anumite reactii chimice imediat dupa inhalarea substantelor pe baza de uleiuri esentiale, iar organismul devine mai relaxat.

Atentie!!!

Uleiurile esentiale folosite in scopuri terapeutice pot avea efecte uimitoare, dar si efecte devastatoare. Este important sa se utilizeze prudenta si discretie in folosirea acestora, deoarece acestea sunt extrem de concentrate si volatile.

Ce beneficii au uleiurile esentiale pentru sanatate

  • La nivel fizic, uleiurile esentiale sunt o forma mai puternica de energie (o picatura este extrasa din mai multe kilograme de planta).
  • Acestea sunt stimulente antiseptice si ale sistemului imunitar.
  • Sunt eficiente pentru prim-ajutor de zi cu zi (intepaturi si muscaturi de insecte, prurit (mancarimi), tuse si receala.
  • La un nivel celular, uleiuri esentiale sunt bune pentru vindecarea ranilor, repararea cicatricilor, stimularea tesutului si reglarea barierei dintre interiorul nostru si exterior.
  • Ele ajuta la mentinerea nivelului optim de umiditate in piele si protejeaza de infectii (ex: lavanda si muscata).
  • Uleiurile esentiale ajung la nivel celular la 5 secunde dupa inhalare.
  • La un nivel emotional, ele stimuleaza amintirile, glandele endocrine si producerea de hormoni.
  • Sunt eficiente in tratarea depresiei, durerii, stima de sine scazuta, precum si imbunatatirea somnului, precum si tulburari legate de stres.

Ei bine, acesta intelegere a proprietatilor uleiurile esentiale si utilizarea lor adecvata a fost sistematizata intr-o disciplina de sanatate numita – „aromoterapie„.

Atentie!!!

Trebuie avuta mare grija la achizitionare unui ulei esential de calitate. Acesta are un pret mai mare, dar este de inteles avand in vedere cate plante se folosesc pentru o singura sticluta. Furnizorii de uleiuri esentiale falsifica uleiurile, adaugand ingrediente sintetice, alcool, ulei vegetal, constituenti chimici ieftini. Uneori intregul ulei esential este substituit cu unul similar, mai ieftin, pentru un profit comercial. Constituentii fundamentali vor lipsi in mod inevitabil.

Ce este aromaterapia

Aromaterapia este o terapie holistica bazata pe metode complementare medicinei clasice, care contribuie la mentinerea sau redarea echilibrului sanatatii fizice, mentale si spirituale. Aceasta face parte dintr-un regim de vindecare holistic, care implica mai mult cautarea cauzelor principale ale unei boli decat tratarea simptomelor si trezirea abilitatii naturale a organismului de a se autovindeca, ducand spre o stare de echilibru. Totodata, trebuie sa stii ca aromaterapia inseamna mai mult decat aplicarea uleiurilor esentiale. Pentru o sanatate ca la carte, factori cum ar fi dieta si stilul de viata trebuie sa fie intotdeauna luati in considerare.

Iata cum functioneaza aromaterapia:

La baza aromaterapiei stau uleiurile esentiale, despre care se presupune ca ar avea puteri vindecatoare si care se folosesc prin inspirare, prin masarea pielii sau ingerare. Uleiurile esentiale pot fi benefice pentru aproape orice afectiune, deoarece au efect antiviral, diuretic, antibacterian, calmant, vasodilator, protector hepatic, antigreata, antifungic, antiseptic, expectorant, fluidifiant, cicatrizant, antiinfectios, antiifungic, relaxant, antispasmodic, biliar etc. Astfel, in momentul in care un ulei esential este inhalat, moleculele patrund in cavitatea nazala si stimuleaza creierul, calmand bataile inimii, tensiunea arteriala, stresul, respiratia etc.

  • Dintre toate metodele de aplicare, se spune ca masarea pielii cu ulei esential este considerata cea mai eficienta, deoarece beneficiezi atat de aroma placuta a uleiului, cat si de efectele pozitive ale masajului. Prin presarea unor puncte speciale de presopunctura, se vor folosi cateva picaturi de ulei esential in cazul unui masaj complet.
  • Prin comprese. Pentru a trata anumite afectiuni ori locuri dureroase, se pun aproximativ 5 picaturi de ulei esential pe o compresa imbibata in apa, iar aceasta se lasa in locurile cu probleme. Aceasta tehnica este recomandata pentru durerile musculare sau pentru migrene.
  • Inhalarea uleiurilor esentiale se face fie prin adaugarea a doua-trei picaturi de ulei esential in apa calda, fie prin vaporizare, cu ajutorul lampilor odorizante. Intr-o cupa se pune o cantitate mica de apa si cateva picaturi de ulei esential, iar in recipientul de jos se asaza o lumanare care incalzeste amestecul de sus. Se pun maximum doua picaturi de ulei esential, iar in doar cateva secunde apa incalzita degaja vaporii aromei.
  • Prin baie generala ori partiala. Poti adauga in cada, inainte sa opresti apa, aproximativ 10 picaturi de ulei esential, in cazul baii generale. Pentru o baie partiala, daca introduci doar mainile ori picioarele intr-un recipient, atunci se toarna 7-8 picaturi de ulei esential.
  • Ingerarea uleiurilor esentiale se face doar sub indrumarea terapeutului. Metoda de administrare este aleasa in functie de problema tratata, de proprietatile uleiurilor esentiale si de aspecte care tin de siguranta.

Indicatii utile:

Este recomandat ca uleiul esential sa se combine cu un ulei de baza (ex: ulei de masline) pentru a nu irita pielea. Totusi, inainte de aplicarea unui ulei esential, este indicat sa fie facut un test de toleranta. Pentru a vedea daca ti se potriveste, aplica ulei esential pe incheietura mainii si asteapta pentru aproximativ o ora sa vezi reactiile. Daca pielea sa inroseste ori apar senzatii de arsura, atunci nu este indicat sa il mai folosesti. De asemenea, nu este recomandat sa iti atingi ochii cu mainile imediat dupa ce ai folosit uleiuri esentiale, iar in cazul in care ai facut asta, sterge-ti imediat ochii cu ulei vegetal pe care il aplici pe o discheta de bumbac.

Aromaterapia – Argumente contra

Chiar daca se spune ca aceasta terapie are nenumarate beneficii pentru sanatate, dovezile stiintifice in acest sens lipsesc sau sunt prea putine (este imposibil de demonstrat restabilirea echilibrului fluxului energetic, dezvoltarea spirituala etc.). De multe ori efectul placebo poate interfera cu cel al uleiurilor esentiale, asa ca e dificil de spus carui fapt se datoreaza starea de bine a pacientilor dupa folosirea aromelor. De exemplu, exista studii care au comparat masajul cu ulei esential si masajul fara ulei esential, iar rezultatele au fost similare.

Specialistii in aromaterapie sustin ca explicatia pentu aceste efecte terapeutice este dat de mirosul placut care este preluat de receptorii mirosului si transmisi catre creier, unde stimuleaza zonele cerebrale implicate in formarea si stocarea emotiilor si a memoriei. In acest mod starea mentala, dispozitia si emotiile ar fi influentate pozitiv. O alta viziune considera ca substantele din uleiurile esentiale ajung in sange si interactioneaza cu hormonii si enzimele.

Unele uleiuri sunt toxice si pot produce efecte secundare grave daca nu sunt utilizate adecvat (daca sunt ingerate de exemplu); totodata, acestea sunt si inflamabile, de aceea nu trebuie folosite in preajma unei surse de foc.

Lipsa studiilor privind uleiurile esentiale ridica o problema si in ceea ce priveste siguranta acestora.

Nu exista institutii sau standarde care sa regleze productia de uleiuri esentiale, ceea ce ridica din nou semne de intrebare asupra sigurantei acestor produse.

Singurele dovezi care certifica eficienta acestora provin din studii de caz, din marturiile celor care le-au incercat.

Vezi si: Academician Ovidiu Bojor: apararea sanatatii si intarirea imunitatii in aceasta perioada

Vezi si: Cele mai bune uleiuri esentiale pentru sustinerea imunitatii. Afla mixul care te protejeaza de stres si boli

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole