3.9 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Aratura de toamna. Sfaturi utile pentru aceasta lucrare importanta

Este sezonul recoltei, dar si al pregatirii gradinii pentru iarna si pentru viitoarele culturi. Cu alte cuvinte, chiar din timpul culesului de acum, trebuie sa va ganditi la recolta de anul viitor si sa faceti pregatirile necesare. O lucrare de baza este aratul, care nu trebuie intarziat nicio zi dupa ridicarea actualei recolte. Tot timpul cand pamantul nu este ocupat de o cultura, el trebuie sa fie negru, adica sa stea arat si grapat, fara buruieni. Iata cand se face aratura de toamna pentru a permite valorificarea optima a terenului.

Aratura adanca de toamna se executa in diferite perioade, in functie de zona. In zonele mai reci si mai umede (zona colinara) se executa in perioada septembrie-octombrie, cel tarziu la inceputul lunii noiembrie, iar in zonele mai calde si mai uscate, in luna noiembrie, pana la sfarsitul lunii.

Araturile trebuie executate cu cel putin 2-3 saptamani inainte de inghetarea solului si pana la venirea perioadei ploioase sau caderea zapezii. Dupa aratura de toamna, conditiile termice din sol de peste 8-10 grade Celsius trebuie sa mai permita cel putin 2-3 saptamani continuarea proceselor microbiene de mineralizare si de transformare a materiei organice si a ingrasamintelor incorporate, procese incepute dupa dezmiristit.

Cand se face aratura de toamna in functie de sol

Pe solurile mai usoare, bine structurate, care nu se taseaza, si in zonele cu mai putine precipitatii, araturile se executa mai timpuriu, de la inceputul pana spre sfarsitul lunii septembrie. Pe solurile mai grele, cu tendinte de tasare si compactare, araturile se executa in luna octombrie, inceputul lunii noiembrie. Intarzierea araturilor in lunile noiembrie-decembrie, sau chiar mai tarziu, cand solul este prea umed sau inghetat, se face in detrimentul calitatii si a adancimii acestora.

Din punct de vedere al umiditatii solului, momentul optim de executare a araturii este cand brazda se revarsa bine si se poate marunti cu grapa stelata. Umiditatea optima din sol pentru executarea araturii este de 50-60% din capacitatea de camp pentru apa a acestuia (15-20% apa la 100 grame sol uscat) pentru solurile argiloase; 50-70% din capacitatea de camp (18-21% apa la 100 grame sol uscat) pe solurile lutoase si 70-85% din capacitatea de camp (10-16% apa la 100 grame sol uscat) pe solurile nisipoase.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: casepractice.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole