Originara din sudul Spaniei, anghinarea a fost introdusa in terapeutica inca din secolul al XVI-lea, insa abia in anul 1931 s-a stabilit actiunea coleretica a acestei plante, iar mai tarziu studiile facute au confirmat ca aceste proprietati se datoreaza cinarinei si polifenolilor.
De la aceasta planta se folosesc frunzele care contin cinarina, polifenoli, flavone, un principiu amar, inulina, saruri de potasiu, magneziu etc. Din punct de vedere terapeutic frunzele de anghinare se caracterizeaza prin efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp procesul de formare a colesterolului, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa “Plante medicinale in apararea sanatatii”.
Ceaiul de anghinare este si un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii, care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. Cercetarile mai noi atribuie anghinarei proprietati antimicrobiene.
Ceaiul de anghinare – Pentru a prepara ceaiul de anghinare se va proceda In felul urmator: intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite, care se oparesc cu 500 g apa clocotita. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste cu miere. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bonavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se va bea in cursul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
E bine ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de 1 luna pauza, dupa care se va relua.
In cazul bolilor de ficat (ciroze si icter hepatic) se poate folosi cu succes pulberea si infuzia de anghinare
-Pulberea de anghinare: se macina foarte fin, cu rasnita electrica, tulpinile uscate de anghinare, dupa care se cern printr-o sită fina. Depozitarea pulberii se face in borcane inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maxim 30 de zile, deoarece substantele active se oxideaza rapid. Se administreaza de 3 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita de planta, amestecata cu miere, sirop sau suc, dupa masa.
-Infuzia: se bea o cana de ceai pe zi, dupa fiecare masa principala.
Anghinarea te ajuta in detoxifierea ficatului
Alimentele si medicamentele absorbite din tubul digestiv sunt metabolizate in ficat. Cand este bolnav, ficatul sufera leziuni de pe urma produsilor de metabolizare ai acestora. Refacerea acestor leziuni este posibils folosind preparate din frunze de anghinare. Se recomanda administrarea a 3 cani de ceai pe zi sau cate o lingurita de pulbere de planta, de 3 ori pe zi, amestecata cu miere, sirop sau suc, dupa masa.
Anghinarea scade colesterolul din organism
Pentru a scapa de colesterolul rau din organism (LDL), se folosesc urmatoarele remedii pe baza de anghinare:
-Pulberea: se ia de 3 ori pe zi cate o jumatate de lingurita de planta, amestecata cu miere, sirop, suc sau compot, dupa masa.
-Infuzia: se beau cate 3 cani de ceai pe zi.
-Tinctura: se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele sau volbura. Intra AICI pentru a vedea cum se prepara.
Anghinarea este recomandata in problemele vezicii biliare (colecistul)
Colecistul sau vezica biliara este un mic rezervor, situat in zona ficatului, in care se acumuleaza bila (fierea), un lichid de culoare galben verzuie, cu un rol foarte important in digestie. Dintre bolile colecistului, cea mai frecventa este dischinezia biliara (fierea lenesa), care are adesea drept complicatii calculii biliari, dar si indigestiile, constipatia, migrenele si un intreg lant de afectiuni si tulburari, care toate pornesc doar de la acest mic rezervor din corp. Principiile active din anghinare, cinarina si acidul clorogenic, stimuleaza evacuarea vezicii biliare, prevenind aparitia crizelor biliare, dar si formarea calculilor biliari. Apoi, aceasta planta stimuleaza secretia de lichid biliar in cantitati suficiente si cu o compozitie adecvata, prevenind indigestiile si alte asemenea probleme. Tratamentul afectiunilor biliare cu anghinare se face in cure de lunga durata, minim 1 luna, timp in care se administreaza extractul, cate 150-300 mg luate cu 15 minute inainte de fiecare masa.
Anghinarea este recomandata in diabet
Paralel cu aceste efecte, ceaiul de anghinare are si insusirea de a diminua zaharul din sange, dand bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica s-ar datora unei oxidaze. Se administreaza infuzia combinata, din care se beau cate 2-3 cani pe zi.
Anghinarea este mai mult decat o insulina vegetala, ea actionand si prin scaderea directa a valorilor glicemiei din sange, dar si la nivelul pancreasului, a carui activitatea o stimuleaza. Mai mult, aceasta planta ajuta pacientii insulino-dependenti sa isi reduca doza de insulina, prevenind in acelasi timp complicatiile cardiovasculare.
Anghinarea are rol detoxifiant, eliminand toxinele din organism
Aceasta planta are si o actiune detoxifianta foarte puternica. Ca diuretic, ceaiul din aceasta planta se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si al diferitelor forme de prurit (mancarime).
In curele de eliminare a toxinelor din organism, se administreaza o doza de soc, de 450-600 mg de extract de anghinare dimineata, pe stomacul gol si aceeasi cantitate seara, inainte de culcare. O cura dureaza minim 2 saptamani.
Anghinarea este folosita cu succes in afeciunile digestive
Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv, manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite, hemoroizi si lipsa poftei de mancare.
Pe langa faptul ca ajuta in atatea afectiuni, anghinarea este utila si la scaderea in greutate
Anghinarea, pe langă faptul ca ajuta in curele de slabire, este si o sursa importanta de vitamina B, fier, magneziu, aminoacizi, flavonoide, fosfor și potasiu. Aceasta are efecte puternic detoxifiant si diuretic, scade nivelul zaharului din sange si scade pofta de alimente dulci. Regimul de slabit cu anghinare este eficient daca este asociat cu o dieta sanatoasa.
Dieta consta in consumarea apei de anghinare de 3 ori pe zi, 10 zile pe luna, timp de 3 luni. Pe langa faptul ca vei slabi, iti vei detoxifia intreg organismul. Anghinarea se curata, se desprinde bulbul de tulpina si se curata primul strat de frunze, dupa care se taie 1 cm din varfuri. Se despica anghinarea pe lungime si se curata miezul care se prezinta sub forma de puf. Se punem imediat anghinarea intr-un vas cu apa rece si lamaie, apoi se pune la fiert intr-un litru si jumatate de apa clocotita si se lasa asa pentru 15-20 de minute, pana se inmoaie. Apa în care a fiert se bea pe tot parcursul zilei, impreuna cu putina zeama de lamaie, iar anghinarea se poate manca impreuna cu putin ulei de masline, sare si otet.
Precautii si contraindicatii
Studiile arata ca anghinarea nu are nici un fel de toxicitate. Singurele precautii sunt in cazul blocajului biliar, unde administrarea plantei poate agrava simptomele, datorita efectului sau colecistochinetic.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: