7.8 C
București
luni, decembrie 9, 2024

Ambrozia, cea mai alergenica planta din Romania

Din cauza incalzirii globale, ambrozia a reusit sa se aclamatizeze si a crescut foarte mult si productia de polen in Romania. Toamna este momentul cand se manifesta un numar foarte mare alergii, iar cea mai importanta este chiar alergia la ambrozie.

 

Se pare ca o singura planta de ambrozie poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani.

In prezent, ambrozia a devenit cea mai alergenica planta din Romania pentru ca provoaca rinite alergice si astm bronsic.

Ambrozia – Care sunt simptomele persoanelor alergice la aceasta planta:

  • Stranut frecvent
  • Mancarime nas/ochi
  • Prurit nazal, ocular si faringian
  • Obstructie nazala
  • Rinoree apoasa – se manifespa printr-o scurgere nazala apoasa, chinuitoare, ce dureaza intre 2-3 saptamani si care nu cedeaza la nici un tratament obisnuit.
  • Inrosire a ochilor
  • Tuse seaca
  • Respiratie suieratoare
  • Eruptii – pe piele pot sa apara eruptii si zone edematoase (umflate), in functie de sensibilitatea fiecarei persoane
Toate aceste simptome duc la o senzatie de oboseala si somnolenta, precum si la scaderea randamentului la serviciu sau treburile casnice. Conform ultimelor estimari intre 10-15% din populatie sufera de alergie in timpul verii. Simptomele pot sa apara chiar si la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” in trecut.

Tratament pentru alergia la ambrozie:

Medicatia include urmatoarele: antihistaminice, decongestionante nazale (uneori cu corticosteroizi), inhibitori ai degranularii mastocitare, solutii oculare.

Un tratament cu aerosoli salini poate ajuta atat pe perioada alergiei sezoniere, cat si pentru prevenirea ei in restul anului.

Pentru tratamentul rinitei alergice se folosesc: spray nazal cu corticoid, pentru a reduce inflamatia de la nivelul nasului, 1 – 2 puffuri/nara/zi; spray nazal antialergic si antihistaminic oral pentru reducerea simptomatologiei. Daca se asociaza si conjunctivita alergica, se administreaza picaturi oculare antialergice si/sau cu corticoid.

Pentru tratamentul astmului bronsic ai nevoie de: sprayuri cu corticoid sau sprayuri cu corticoid si bronhodilatator, in functie de severitatea bolii, asociate sau nu de medicatia antileucotriena (montelukast de sodium) si antihistaminic la nevoie. Bronhodilatatoarele cu durata scurta de actiune, Ventolin sau salbutamolul se administreaza doar in criza de astm bronsic.

Vezi si:

Cum scapi de alergia la ambrozie. Desenzibilizarea la polen se poate face in Ambulatoriul Spitalului Universitar din Bucuresti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole