12.9 C
București
duminică, martie 17, 2024

Cum scapi de alergia la ambrozie. Desenzibilizarea la polen se poate face in Ambulatoriul Spitalului Universitar din Bucuresti

Conform studiilor de specialitate, se pare ca o singura planta de ambrozie poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani. In prezent, ambrozia a devenit cea mai alergenica planta din Romania pentru ca provoaca rinite alergice si astm bronsic.

In aceasta perioada, tot mai multe persoane sufera de alergie din cauza sensibilizarii la polen.

Polenul de ambrozie este un alergen foarte puternic si inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerata de catre pacienti. Principalele simptome sunt: stranut frecvent; mancarime nas/ochi; prurit nazal, ocular si faringian; obstructie nazala; rinoree apoasa (o scurgere nazala apoasa ce dureaza intre 2-3 saptamani); inrosire a ochilor; tuse seaca; respiratie suieratoare si eruptii pe piele. Toate aceste simptome duc la o senzatie de oboseala si somnolenta, precum si la scaderea randamentului la serviciu sau treburile casnice.

Singurul tratament care se adreseaza cauzei bolilor alergice este desensibilizarea. Aceasta procedura se poate face la polen, dar si la alte alergene si se realizeaza in Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti – SUUB, potrivit unui comunicat al institutiei.

Consultatia la medicul alergolog si testele cutanate sunt decontate de CASMB, mai exact se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, relateaza adevarul.ro.

Medicii specialisti in alergologie si imunologie clinica spun ca in cazul alergiilor, pe langa tratamentul simptomatic, care nu rezolva problema, ci doar amelioreaza simptomele, exista si varianta de desensibilizare, deseori comoda si usor de administrat chiar la domiciliu, de catre pacient. In cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv. Asadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Daca se intrerupe, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat ca tratamentul trebuie inceput cu 3-4 luni inainte de debutul sezonului de polenizare, deci inainte de a fi polenul prezent in aer, pentru ca atunci cand apare polenul, organismul sa fie pregatit.

Acest proces de desensibilizare induce toleranta si pregateste organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc si puternic. Simptomele sunt intotdeauna mai rele la debutul sezonului decat la sfarsitul lui.

Asadar, in cazul polenului de graminee, care au sezonul de polenizare in lunile mai si iunie, procesul de desensibilizare trebuie inceput in lunile ianuarie- februarie pentru a putea creste dozele si a atinge toleranta pana la debutul sezonului de polenizare iar pacientul sa nu mai aiba nici un simptom. Efectele desensibilizarii se vad inca din primul sezon.

Tratamentul nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurari si se face doar sub indrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrata intotdeauna in cabinetul medical sub supraveghere, pentru ca pot aparea reactii adverse. Cu alte cuvinte, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientul vine la medicul alergolog care efectueaza testarea cutanata alergologica prick. Daca testul este pozitiv si e corelat cu simptomele se poate incepe desensibilizarea. Pacientul primeste reteta, cumpara din farmacii preparatul si vine sa ia prima doza in spital sub supraveghere.

8 remedii naturiste contra alergiilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole