15.9 C
București
marți, aprilie 2, 2024

Cu ce se scoate mirosul de mucegai din saltea. Metode care dau rezultate

Mirosul de mucegai este unul neplacut, mai ales atunci cand se instaleaza in saltea, chiar in locul unde ar trebui sa ne odihnim. In plus, aparitia mucegaiului in casa nu este de dorit, acesta este daunator sanatatii. Iata cu ce se scoate mirosul de mucegai din saltea, metode care chiar dau rezultate.

Cu ce se scoate mirosul de mucegai din saltea – prevenirea mucegaiului din saltea

Dormitorul este locul de odihna si relaxare, tocmai de aceea atmosfera de aici trebuie sa fie aerisita, sa nu fie incarcata de mirosuri si energii negative. Intretinerea saltelei este importanta pentru sanatatea noastra. Pentru ca umiditatea se duce imediat in saltea prin transpiratia din timpul noptii, aceasta poate fi un mediu propice pentru mucegai. Mucegaiul aduce multe probleme sanatatii, de la micoze ale unghiilor la boli respiratorii.

Camerele care au grad de umiditatea mare trebuie protejate cu ajutorul unui dezumidificator. Acesta pastreze exact gradul de umiditate din camera. Apoi, o camera foarte bine aerisita, chiar si in timpul anotimpului rece, previne aparitia mucegaiului. Aerisirea se face de 3-4 ori pe zi, cate 5-10 minute sau 2-3 minute cand afara este ger. Aerisirea se face cu geamul larg deschis, nu rabatat. Cand se aeriseste, salteaua se tine goala, fara asternut, pentru a absorbi aer curat.

O saltea cu pete de mucegai se cunoaste dupa miros si culoarea petelor, care poate sa fie alb, negru, rosu, galben, albastru sau violet. In cazul in care este foarte deteriorata, salteaua trebuie inlocuita. Daca nu este, aceasta poate fi salvata cu anumite metode.

Foloseste ingrediente naturale pentru a scoate mirosul de mucegai din saltea

Bicarbonatul si uleiul esential de levantica

O metoda este ca salteaua sa fie acoperita cateva minute cu bicarbonat de sodiu. Dupa ce actioneaza cateva minute, chiar jumatate de ora, acesta se indeparteaza cu ajutorul aspiratorului. Apoi, se amesteca apa calda cu otet sau alcool izopropilic si se sterg petele de mucegai in mod repetat pana dispar. La final, se mai pune inca un strat de bicarbonat de sodiu, se lasa 30 de minute si se indeparteaza cu aspiratorul. Salteaua trebuie apoi sa fie lasata la uscat intr-un loc calduros, bine aerisit. De preferat afara la soare.

Aceasta metoda trebuie repetata cat mai des, mai ales daca mirosul nu a disparut complet. Pentru a disparea senzatia de miros de mucegai, puneti in ceara de parchet atunci cand faceti curatenie cateva picaturi de lavanda. Aerul se va improspata, iar micile insecte nu vor mai fi atrase de dormitor. Sau daca aveti cateva flori de levantica uscata prin casa, presarati-le pe covor inainte de a aspira in camera cu 5-10 minute. Cand aspirati, mirosul florilor se va ridica si va lasa o atmosfera curata si frumos mirositoare.

O alta metoda eficienta de a curata salteaua de mucegai este sa faci un amestec din: 200 ml de peroxid de hidrogen 3%, 3 linguri de bicarbonat de sodiu si un pic de sapun lichid de vase. Toate ingredientele se amesteca bine intr-un pulverizator pana se omogenizeaza si dizolva. Se pulverizeaza apoi salteaua, se lasa 20 de minute sa actioneze, apoi se curata bine cu o carpa moale si cu aspiratorul. Se lasa salteaua la uscat.

Aerisirea si uleiurile esentiale

Saltelele trebuie folosite pe ambele parti pentru a preveni instalarea mucegaiului si pentru a nu se uza doar pe o parte. Ele se scot macar de doua ori pe an la soare, o zi intreaga. Improspatati-va dormitorul cu arome naturale specifice fiecarui anotimp. Cu o bucata de vata si cateva picaturi de esenta de vanilie se poate face un deodorant de camera foarte placut. Vata imbibata se pune intr-un vas de portelan si se schimba atunci cand se duce mirosul.

Iarna, puteti aduce mirosul de brad in casa, astfel: luati cateva conuri de brad si picurati pe ele ulei esential de brad. Apoi, puneti conurile in vase de lemn prin toata casa. Veti adormi in miros de padure. In vasul cu apa de pe calorifer sau soba, picurati un pic de ulei esential preferat. Astfel, obtineti un umidificator parfumat natural.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole