23.1 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Aftele bucale. Cauza si tratament

Aftele sunt mici ulceratii, care se constituie ca niste basicute in cavitatea bucala; apar cel mai adesea in interiorul obrajilor, pe partile laterale ale limbii sau pe gingii. Aftele bucale sunt foarte neplacute, deoarece durerea asociata acesteia poate dura cateva zile, iar vindecarea poate veni mult mai tarziu.

Conform statisticilor, acestea afectiune afecteaza aproximativ 20% din populatie, fiind mai des intalnita in randul copiilor si adolescentilor.

Afta bucala – Cauzele aparitiei

Cauzele aparitiei aftelor sunt necunoscute, dar printre factorii raspunzatori pot fi consumarea anumitor alimente (anumite sortimente de branza, nuci, alune etc), imunitatea scazuta, ranile provocate in interiorul cavitatii bucale, carentele de vitamina B-12, zinc, acid folic sau fier, stresul, dar si schimbarile hormonale din timpul menstruatiei sau a sarcinii.

Aftele bucale – Tratament

In general, tratamentul aftelor bucale presupune ameliorarea simptomelor. Nu exista terapii care sa previna aparitia sau recurenta. Tratamentul poate consta in clatiri cu solutii antiseptice, atingeri ale veziculelor cu solutie de nitrat de argint si acid tricloracetic, cat si aplicatii de antibiotice, in cazuri mai grave. De asemenea, pentru atenuarea durerii si resorbirea lor, puteti urma si tratamentul de mai jos:

-Ulei esential de muscata (2 picaturi) si ulei esential de mirt (2 picaturi). Amestecati-le intr-un pahar cu apa calduta si clatiti-va gura sau faceti gargara. Procedati astfel dupa fiecare masa, pana la cicatrizare, recomanda dr. Jean-Claude Houdret si Isabelle De Paillette in cartea „Utilizarea plantelor in tratarea bolilor”.

Sfat

Pentru preventia aparitiei aftelor bucale sau pentru a scadea frecventa aparitiei lor este recomandat sa se pastreze o igiena orala buna, sa se evite fumatul si excesul de alcool, alimentele si bauturile foarte reci sau fierbinti.

Leacuri batranesti pentru afte. Sfaturi mostenite de la bunici

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole