9.4 C
București
joi, februarie 29, 2024

Afectiuni ale stomacului: Ce alimente sunt recomandate sa consumi

Afectiunile stomacului provoaca sensibilitate la nivelul acestui organ, astfel incat numeroase alimente pot provoca simptome neplacute. Pe de alta parte, unele alimente pot ameliora manifestarile si pot imbunatati calitatea vietii. 

Alimentatia trebuie sa asigure necesarul nutritional, pentru a preveni carentele si malnutritia. De aceea, dietele foarte restrictive trebuie evitate. Iata ce sa mananci si ce sa eviti, daca suferi de o afectiune gastrica.

Afectiuni gastrice frecvente

Gastrita este o afectiune caracterizata de inflamatia mucoasei gastrice. Aceasta poate fi acuta, cu debut brusc, sau cronica, care se dezvolta pe perioada mai multor luni sau ani. Greata, durerile abdominale, anorexia, varsaturile sunt manifestari comune ale gastritei. Ulcerul peptic apare ca si complicatie, fiind caracterizat de dezvoltarea unei leziuni deschise in interiorul stomacului (1).  

Infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie care prefera mediul acid, este cea mai frecventa cauza a gastritei, ulcerului gastric si cancerului gastric (1).

O alta afectiune des intalnita este boala de reflux gastroesofagian, care cauzeaza intoarcerea bolului alimentar in esofag. Aceasta apare din cauza relaxarii sfincterului esofagian inferior (orificiul prin care trece mancarea din esofag in stomac). Se manifesta prin arsura retrosternala (in capul pieptului) (1). 

Ce alimente sa consumi?

Daca suferi de gastrita, ulcer peptic sau boala de reflux, creste consumul de alimente fermentate, bogate in probiotice, cum ar fi miso, iaurtul natural, varza murata, kimchi, chefir, kombucha (1, 2). Alte alimente permise sunt:

  • cele cu aciditate redusa (legume si leguminoase boabe)
  • carne slaba (peste, pasare)
  • alimente bogate in fibre (cereale integrale, fructe si legume)
  • uleiul de masline (1, 2)

Regimul gastritei si celorlalte afectiuni digestive presupune gatirea alimentelor la abur sau prin fierbere, fara a le condimenta, deoarece astfel sunt mai usor de digerat (1). 

In mod particular, germenii de broccoli si acizii grasi Omega-3 s-au dovedit eficienti in eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori (1). Uleiul de peste, cel de seminte de in, nucile sunt alimente bogate in Omega-3. 

De asemenea, gelul de Aloe vera poate fi benefic la pacientii cu ulcer peptic (3). Opteaza pentru unul 100% natural, cum ar fi aloe vera suc bio.

Afectiunile gastrice se pot asocia cu deficiente nutritionale, cum ar fi de vitamina B12 (1). Discuta cu medicul cu privire la suplimente alimentare recomandate in cazul tau. 

Anumite produse naturiste, de exemplu Heart Guard, sunt recomandate in gastrita. Intreaba medicul daca poti folosi astfel de suplimente. Nu uita, insa, ca acestea nu inlocuiesc o dieta echilibrata.  

Consuma 5-6 mese mici, in loc de 2-3 mese bogate! Acestea nu trebuie sa fie consumate fierbinti, ci caldute. Cina trebuie luata cu minim 2-3 ore inainte de culcare. Este indicat sa nu te intinzi in pat imediat dupa masa.

Ce alimente sa eviti?

Dieta in afectiunile gastrice presupune evitarea:

  • Cafeinei (cafea, ceai verde, negru)
  • Condimentelor, in special cele iuti, cum ar fi piperul negru si rosu
  • Alcoolului 
  • Alimentelor acide – citrice, tomate
  • Tuturor alimentelor procesate si fast-food
  • Alimentelor care exacerbeaza simptomele (in functie de toleranta digestiva individuala)
  • Alimentelor grase (carne rosie, slanina, mezeluri, branzeturi grase) sau gatite prin prajire
  • Sucurilor de fructe
  • Sucurilor carbogazoase
  • Ciocolatei (1, 2)

Pe langa cele mentionate, in cazul pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian, menta si ceaiul de menta trebuie evitate (1).

In cazul gastritei acute, alimentatia trebuie reluata treptat, prin consum initial de alimente lichide si semi-solide, cum ar fi supe de legume si piureuri fara grasimi. In faza acuta, condimentele, fructele si legumele in stare proaspata, branza si supele de carne trebuie evitate, deoarece cresc aciditatea gastrica.

Prin urmare, urmeaza o alimentatie sanatoasa si variata, cu respectarea tolerantelor individuale in ceea ce priveste anumite alimente.

Referinte: 

  1. Krenitsky JS, Decher N. “Medical Nutrition Therapy for Upper Gastrointestinal Tract Disorders.” Krause’s Food and Nutrition Care Process, 2013, pp. 592–609.
  2. Wells, Diana. “Gastritis Diet: What to Eat and What to Avoid.” Healthline, Healthline Media, 26 Sept. 2021, www.healthline.com/health/gastritis-diet. Accessed 28 Dec. 2022.

Avijgan, Majid, et al. “Effectiveness of Aloe Vera Gel in Chronic Ulcers in Comparison with Conventional Treatments.” Iranian Journal of Medical Sciences, vol. 41, no. 3 Suppl, 2016, p. S30, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5103537/. Accessed 28 Dec. 2022.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole