Vitamina C sau acidul ascorbic, dupa cum mai este numita, este una dintre cele mai cunoscute vitamine, care are un rol important in apararea organismului de actiunea radicalilor liberi si impotriva stresului oxidativ, principala cauza a imbatranirii fiziologice.
Acidul Ascorbic a fost folosit in scop medicinal inca din secolul XVIII pentru a trata sau preveni scorbutul si alte boli asociate cu deficienta de vitamina C. Totusi, conceptul de vitamine a fost creat de catre biochimistul polonez Casimir Funk, in anul 1912, iar cativa ani mai tarziu, o echipa de cercetatori a reusit sa izoleze vitamina C, denumita acid hexuronic si, mai apoi, acid ascorbic.
In prezent, aceasta vitamina este folosita foarte des ca remediu pentru tratarea racelilor, fiind considerata de mare ajutor pentru intarirea sistemului imunitar.
Cele mai importante beneficii ale acidul ascorbic (vitamina C):
- Intareste sistemul imunitar. Vitamina C este un antioxidant puternic, care intareste capacitatea naturala de protectie a organismului;
- Stimuleaza atat imunitatea anti-cancer, cat si pe cea antiinfectioasa. Daca previne sau nu raceala si gripa, se pare ca exista cateva studii care au inclus un numar de peste 10.000 de participanti si au aratat ca administrarea zilnica de vitamina C nu reduce considerabil riscul de raceala. Totusi, in cazul celor care au racit dupa ce au tinut cure cu vitamina C, raceala a durat mai putin. In schimb, faptul ca vitamina C stimuleaza imunitatea si recuperarea organismului dupa o boala este cunoscut;
- Intareste peretele vascular. Vitamina C protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare;
- Este un fixator de Calciu mult mai puternic decat vitamina D;
- Scade colesterolul total si creste HDL-C
- Previne si distruge placa de aterom (la peste 300 mg/zi in prezenta unui CT);
Vezi si: Macesul de munte, sursa ta naturala de vitamina C pentru anotimul rece
- Acidul asorbic este indispensabil pentru absorbtia Fierului;
- Are functie depurativ-detoxifianta;
- Mareste rezistenta organismului la efort si creste performanta intelectuala si indicele IQ (alaturi de vitamina B1);
- Asigura integritatea tegumentelor si mucoaselor. Asigura integritatea mucoaselor, pielii, parului, unghiilor, cat si la vindecarea ranilor, prin functia de aparare, constituind cel mai puternic stimulator al sintezei colagenului. Odata sintetizat colagenul asigura elasticitatea peretilor arteriali si a pielii, opunandu-se procesului de ridare si de imbatranire a acesteia;
- Contribuie la buna functionare a glandelor suprarenale;
- Fortifica musculatura si tesutul conjunctiv;
- Stimuleaza eliminarea Pb din oase;
Vezi si: Vitamina E, tot ce nu stiati despre ea si in ce alimente se gaseste
- Combate sterilitatea masculina;
- Rol desensibilizant (anti-alergic);
- Grabeste vindecarea hepatitelor acute si opreste evolutia celor cronice spre ciroza sau cancer hepatic.
Doza de vitamina C recomandata:
Doza zilnica recomandata depinde de sexul, varsta, tipul de activitate pe care un individ il desfasoara. De regula, doza zilnica recomandata este de 60-100 mg. Totusi, copiii, varstnicii, femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de un aport mai consistent de vitamina C. De asemenea, este recomandat ca cei care fumeaza sa mareasca doza cu 35 de mg, dar nu mai mult de 2000 de mg pe zi.
Vezi si: Kiwi, fructul minune plin de vitamina C, care regleaza somnul
Surse bogate in vitamina C:
Legumele verzi sunt surse importante de vitamina C (varza de Bruxelles, broccoli, ardei verde, mazare, spanac, patrunjel), dar si fructele (citricele, afinele, kiwi, capsunile, struguri, guava, papaya, ananas, fructe de padure) .
Sfat! Trebuie sa stiti ca legumele si fructele proaspete sunt cea mai buna sursa de vitamina C. Gatite, acestea isi pot pierde o mare parte din cantitatea de vitamina C. Totodata, potrivit unor studii clinice, se pare ca organismul nu poate face rezerve de vitamina C si nu o retine in corp mai mult de cateva ore. De aceea, trebuie suplimentat aportul de vitamina C.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: