Dintre plantele cu flori, cele mai iubite sunt trandafirii si nu e de mirare pentru ca acestia sunt intr-adevar deosebiti. Se spune despre trandafiri ca nu au varsta pentru ca arheologii au descoperit trandafiri fosilizati ce dateaza de mai bine de 40 de milioane de ani.
Trandafirii nu sunt plante pretentioase, iar specialistii spun ca nu trebuie sa fii expert pentru a prinde trandafiri in pamant. Indiferent daca respecti sau nu instructiunile, se intampla foarte rar ca planta sa nu se prinda, insa o plantare corectă va duce la o tufa bogata de trandafiri.
Iata mai jos care sunt principalele metode de plantare si ingrijire a trandafirilor:
-
Plantarea trandafirilor:
Pentru a te bucura cat mai mult timp de aceste flori minunate, este indicat sa le gasit un loc de plantare in care sa beneficieze de aer si lumina suficienta, totusi, locul ales nu trebuie sa fie foarte cald, foarte rece sau plin de umezeala pentru a nu aparea boli si paraziti. Cele mai bune locuri pentru plantarea trandafirilor sunt cele din apropierea gardurilor, daca acestea nu umbresc.
Cititi si: Bolile trandafirilor si tratamente naturiste
Perioada optima de plantare a trandafirilor este primavara devreme (pana la jumatatea lui martie sau mijlocul lui aprilie) sau toamna (octombrie-noiembrie). Trandafirii in ghiveci, pot fi transplantati in orice perioada din an, cu exceptia iernii.
Inainte de plantare, trandafirii trebuie pusi in apa cel putin 1-2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore. Trandafirii plantati primavara se acopera imediat cu un musuroi de pamant pentru a fi ferita de riscul deshidratarii cauzat de vantul uscat. Daca plantarea se face toamna, atunci se va face un musuroi mai mare, pana la acoperirea definitiva a ramurilor pentru protejarea de inghet.
Cititi: Apa de trandafiri. Magia din gradina noastra si Protejarea trandafirilor pomisori iarna. Cum tii la adapost ”copacelul” cu flori minunate
Urmatorul pas este sapatul gropii. Groapa trebuie sa fie suficient de mare pentru ca radacinile trandafirului sa aiba loc (40/40 cm cu o adancimede 35-40 cm sau mai mare daca radacinile sunt mai mari). Inainte de a aseza trandafirul in groapa, este recomandat sa tai putin din radacinile stricate (radacinile butasului trebuie sa fie de aproximatic 20 cm), stimuland astfel formarea de radacini noi si nu uita sa adaugi pe fundul gropii putin nisip sau pietris pentru a permite drenarea apei. Apoi, asaza trandafirul in groapa, asigurandu-te ca ochiul de altoire se afla la 5 cm, la suprafata. La final, batatoreste bine pamantul si uda-l din belsug.
-
Ingrijirea trandafirilor dupa plantare:
Primavara, principala lucrare in ingrijirea trandafirilor este dezmusuroirea (dezgropatul). Acesta dezmusuroire se face in luna martie, cand pericolul de inghet a trecut, iar dupa aceasta etapa urmeaza imediat taierile de primavara.
Trebuie sa stii ca prin prin taierile aplicate trandafirilor, se obtine o crestere viguroasa si o inflorire mai abundenta. Toamna, trandafirii se scurteaza la 30-40 cm, pentru a preveni frangerea lor sub greutatea zapezii, iar primavara trebuie sa revenim, cu taierile de optimizare.
In luna martie trebuie sa indepartezi toate ramurile batrane, uscate, dar si cele care se inghesuie si sa lasi 4-5 ramuri de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei. Specialistii recomanda ca dupa taiere sa se unga locul cu uleiuri de protectie. Atentie! Puii de trandafirii tineri, plantati din toamna nu au nevoie de taieri.
In cazul trandafirilor cataratori, taierile se fac primavara, in martie, dupa ce a trecut pericolul gerurilor. Trebuie sa indepartezi ramurile uscate, iar ramurile viguroase, crescute in anul precedent, trebuie lasate si scurtate doar varfurile, maxim de 20 cm. Toate cresterile laterale de pe ramurile principale trebuie scurtate la doua treimi.
Taierile de vara se numesc si taieri de usurare, iar aceasta procedura se aplica la toate soiurile de trandafirii si constau in indepartarea florile ofilite impreuna cu 2-3 frunze.
Este indicat ca toamna, dupa taieri, trandafirii mari sa se musuroiasca aproximativ 30 cm, iar la cei pitici 15 cm, iar cei cataratori sa se lege bine de un gardulet/spalier pentru a fi mai bine protejati pe timpul iernii.
Dupa executarea dezmusuroitului si taierilor se va sapa solul si se va adauga in sol fertilizanti.
Nu uita ca pe tot parcursul anului, solul trebuie mentinut afanat si fara buruieni.
Cititi si:
Ce simbolizeaza trandafirul alb. Cui il oferi si in ce ocazii
Trandafiri obtinuti prin altoire sau inmultiti prin butasi?
Bolile trandafirilor si tratamente naturiste
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: