2.5 C
București
joi, februarie 6, 2025

Cele mai bune plante vesnic verzi comestibile – 8 plante frumoase pentru o recolta durabila, pe tot parcursul anului

In aceasta perioada, cand sustenabilitatea si autosuficienta sunt tot mai apreciate, plantele vesnic verzi comestibile reprezinta o alegere excelenta pentru gradinile si spatiile verzi. Aceste plante nu doar ca ofera o recolta continua si diversificata pe tot parcursul anului, dar sunt si o sursa importanta de nutrienti esentiali, ajutandu-ne sa avem o dieta mai sanatoasa si mai echilibrata. In plus, multe dintre ele sunt incredibil de frumoase, adaugand un plus de culoare si viata gradinii tale, chiar si in sezonul rece.

Amenajarea gradinii cu plante vesnic verzi este o modalitate excelenta de a mentine interesul chiar si atunci cand plantele perene si anuale se estompeaza la sfarsitul verii. Din fericire, unii dintre cei mai simpli arbusti vesnic verzi sunt, de asemenea, comestibili, adaugand astfel un element culinar in orice curte.

Iata cateva dintre cele mai bune plante vesnic verzi comestibile care pot infrumuseta si imbogati recolta pe tot parcursul anului.

Cele mai bune plante vesnic verzi comestibile:

1. Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

Daca iti plac plantele aromatice, sunt sanse sa iti placa si rozmarinul. Rozmarinul este o planta perena vesnic verde, care isi pastreaza frunzisul verde si lucios in toate sezoanele. Aceasta planta aromatica este ideala pentru a adauga un gust intens preparatelor din carne, peste sau legume. De asemenea, este foarte decorativa, avand un parfum placut si flori mici, de un albastru subtil. Se dezvolta cel mai bine in locuri insorite (planteaz-o intr-un loc cu sase ore pe zi soare) si in soluri bine drenate.

In ceea ce priveste cultivarea rozmarinului, ca si alte ierburi vesnic verzi, se descurca cel mai bine atunci cand este plantat in zonele calde. In regiunile mai reci, alege soiuri care se potrivesc mai bine zonei tale, cum ar fi Salvia rosmarinus „Alcalde” sau „Arp”, ambele pot tolera conditiile din nordul rece.

Tunde rozmarinul primavara, odata ce inflorirea s-a terminat, si usor toamna pentru a indeparta orice tulpini moarte sau deteriorate. Tunderea in fiecare an va impiedica planta sa devina lemnoasa.

2. Dafinul (Laurus nobilis)

Considerata una dintre cele mai bune plante parfumate de gard viu, dafinul, este o planta de baza folosita de bucatarii din intreaga lume. Originar din regiunea mediteraneana, dafinul este vesnic verde, iar frunzele se pot folosi in multe feluri de mancare.

Dafinul are o preferinta pentru soare direct, umbra partiala si solul bine drenat. Desi cresterea este lenta, dafinul poate creste pana la o inaltime de aproximativ 4-6 metri atunci cand este cultivat in conditii favorabile, desi acest lucru ar dura mult timp.

3. Merisorul (Vaccinum vitas-idaea)

Merisorul este o planta vesnic verde de acoperire a solului, cu fructe comestibile. Aceasta specie compacta si robusta este originara din America de Nord si Europa si se gaseste de obicei in crestere in regiunile mai reci, din nord.

Aceasta planta are o crestere scazuta, ajungand doar la 1-2 metri inaltime, asa ca pozitioneaz-o spre partea din fata a gradineini.

De la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, ar trebui sa te bucuri de o multime de flori mici si roz, care se dezvolta in fructe de padure pana toamna. Fructele au un gust undeva acrisor, iar cultivarea proprie este o idee grozava, deoarece sunt greu de gasit in magazine.

4. Menta (Mentha)

Menta este o planta vesnic verde care poate supravietui chiar si in conditii de temperaturi scazute. Frunzele sale verzi si parfumate sunt excelente pentru prepararea ceaiurilor, deserturilor sau adaugate in salate si alte preparate. Menta este extrem de usor de cultivat si se poate adapta la o varietate de conditii de mediu, desi prefera locurile umbrite si solurile umede.

5. Cimbrul (Thymus vulgaris)

Cimbrul este o alta planta vesnic verde, care isi pastreaza frunzele si ramurile verzi chiar si pe timpul iernii, fiind perfect pentru gradinile de iarna sau pentru spatiile mai reci. Cimbrul este o planta perena, cu un miros puternic si un gust intens, ideala pentru sosuri, supe si preparate din carne. Este o planta rezistenta, care necesita foarte putina ingrijire.

6. Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Tarhonul este o planta perena vesnic verde, cu frunze lungi si fragede, care pot fi folosite pentru a adauga o aroma unica in sosuri si preparate din carne. Tarhonul este rezistent la frig si isi pastreaza frunzisul verde si pe timpul iernii, fiind o alegere excelenta pentru gradinile ecologice.

7. Oregano (Origanum vulgare)

Oregano este o planta perena care ramane verde tot anul si poate fi folosita pentru a adauga savoare in diverse preparate culinare, in special in cele mediteraneene. Este o planta rezistenta si usor de intretinut, care va infrumuseta gradina pe tot parcursul anului, oferind atat gust, cat si frumusete.

8. Maslinul

Nu numai ca maslinii sunt vesnic verzi, dar sunt si o sursa de fructe sanatoase.

Maslinii sunt originari din Europa si se dezvolta in regiunile calde si insorite. In zonele mai racoroase, poti creste un maslin intr-un ghiveci, dar asigura-te ca il protejezi in timpul iernii.

In ceea ce priveste ingrijirea lor, trebuie sa stii ca ei sunt iubitori de soare, producand mase de flori si fructe atunci cand se bucura de opt sau mai multe ore de soare in fiecare zi. De asemenea, maslinii mai tineri vor necesita mai multa apa, dar odata ce copacul s-a maturizat, poti trece la udarea lunara, daca nu exista o seceta prelungita.

*Cultivarea maslinilor necesita rabdare, deoarece fructele apar de obicei dupa trei pana la cinci ani in pamant – dar cu siguranta merita.

Vezi si: Mirtul – Efectele terapeutice ale plantei vesnic verzi

Vezi si: Plante cataratoare vesnic verzi. Decor superb pentru un an intreg

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole