1.9 C
București
joi, februarie 6, 2025

Intoleranta la Histamina: Cauze, simptome si solutii pentru o viata mai sanatoasa

Intoleranta la histamina este o afectiune in care organismul nu poate descompune si elimina eficient histamina, ceea ce duce la acumularea acesteia in corp si la aparitia unor simptome neplacute. Desi nu este o alergie propriu-zisa, aceasta intoleranta poate provoca reactii asemanatoare alergiilor, motiv pentru care este adesea confundata cu acestea.

Ce este histamina si ce rol are in organism?

Histamina este o substanta chimica produsa de celulele organismului si joaca un rol esential in numeroase procese fiziologice, printre care:

  • Reglarea raspunsului imunitar – histamina este eliberata in timpul reactiilor alergice pentru a combate alergenii.
  • Reglarea secretiei gastrice – stimuleaza producerea acidului gastric, facilitand digestia.
  • Functionarea sistemului nervos – actioneaza ca un neurotransmitator, influentand somnul, apetitul si starea de spirit.
  • Dilaterea vaselor de sange – ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a fluxului sanguin.

Mai trebuie sa stii ca, pana in prezent, medicina nu a acceptat pe deplin intoleranta la histamina ca un diagnostic valid. De exemplu, Academia Americana de Alergie, Astm si Imunologie nu recunoaste in prezent intoleranta la histamina ca o afectiune.

„Atunci cand vin pacienti la mine pentru a afla daca au sau nu intoleranta la histamina, le explic ca aceasta nu este o boala bine stabilita si nu exista criterii de diagnostic clare”, spune  Ross Tanis, MD, alergolog și imunolog la Loyola Medicine din Chicago.

„De asemenea, discut despre faptul ca majoritatea intolerantelor alimentare nu au criterii de diagnostic clare, spre deosebire de alergiile alimentare care au”, spune dr. Tanis.

In plus, exista cercetari care sugereaza ca ceea ce multi oameni atribuie intolerantei la histamina poate fi de fapt probleme gastrointestinale, alergii alimentare sau sensibilitati alimentare.

Cauzele intolerantei la histamina

In mod normal, histamina este metabolizata si descompusa de doua enzime: diaminooxidaza (DAO) si histamina N-metiltransferaza (HNMT). Daca activitatea acestor enzime este redusa, histamina se acumuleaza in exces si provoaca simptome specifice, desi nu au existat studii de cercetare care sa sustina acest lucru.

Printre cauzele care pot duce la scaderea activitatii DAO se numara:

  • Deficiente genetice care afecteaza productia de DAO.
  • Afectiuni gastrointestinale (boala celiaca, sindromul de colon iritabil, boala Crohn).
  • Consumul unor alimente bogate in histamina (branzeturi maturate, vin rosu, peste afumat, ciocolata, anumite legume si fructe precum rosiile si vinetele).
  • Consumul unor medicamente care inhiba activitatea DAO (antiinflamatoare, antidepresive, antibiotice, antihistaminice).
  • Dezechilibre hormonale sau stres cronic.

Simptomele intolerantei la histamina

Intoleranta la histamina se poate manifesta printr-o varietate de simptome, care pot afecta mai multe sisteme ale organismului:

  • Simptome digestive: balonare, diaree, greata, reflux gastric.
  • Simptome respiratorii: congestie nazala, dificultati de respiratie, rinoree.
  • Simptome cardiovasculare: tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune.
  • Simptome cutanate: urticarie, mancarimi, roseata a pielii, edeme.
  • Simptome neurologice: Dureri de cap/migrene, ameteli, oboseala cronica, anxietate, insomnie.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul intolerantei la histamina poate fi dificil, deoarece simptomele sale sunt nespecifice si pot fi confundate cu alte afectiuni. Medicul poate recomanda:

  • Testarea nivelului de DAO in sange.
  • Dieta de eliminare, prin care se evita alimentele bogate in histamina timp de cateva saptamani si se monitorizeaza simptomele.
  • Teste alergologice pentru a exclude alte cauze ale simptomelor.

Tratamentul include:

  • Adoptarea unei diete sarace in histamina, evitand alimentele care declanseaza simptomele. Unii nutritionisti care sustin acest potential diagnostic pot recomanda persoanelor cu intoleranta la histamina sa urmeze o dieta cu continut scazut de histamina, dupa cum arata unele studii. Aceasta implica evitarea alimentelor precum:
    branza invechita/parmezan, alimente fermentate (inclusiv varza murata, kimchi si sos de soia), bauturi alcoolice (inclusiv vin, bere, sampanie), carne procesata, peste si crustacee (de exemplu, macrou, sardine, ton si hering), unele legume (inclusiv rosii, spanac si vinete), fructe tropicale (inclusiv banane, ananas, papaya si citrice), capsuni, avocado, ciocolata, nuci si alune, dar si aditivi alimentari (colorantii si conservantii).
  • Administrarea de suplimente cu DAO, care pot ajuta la metabolizarea histaminei.Unele cercetari sugereaza ca nutrienti precum quercetina si N-acetilcisteina (NAC) pot ajuta la stabilizarea mastocitelor sau la descompunerea histaminei. Suplimentele special adaptate pentru DAO pot ajuta persoanele cu deficit de DAO. De asemenea, suplimentarea cu vitamina C, cupru, zinc si vitamina B6 poate ajuta la sustinerea enzimei DAO si a sanatatii generale, potrivit studiilor.
  • Gestionarea stresului si mentinerea unui stil de viata sanatos.
  • Medicamente antihistaminice, daca sunt recomandate de medic.Acestea blocheaza receptorii de histamina din organism. Ambele antihistaminice H1 si H2 pot fi de ajutor, antihistaminicele H1 (cum ar fi cetirizina si loratadina) care vizeaza reactiile alergice si blocantii H2 (cum ar fi ranitidina) ajutand la simptomele digestive.

!!! Trebuie sa stii ca intoleranta la histamina este o afectiune care poate afecta calitatea vietii, insa printr-o dieta adecvata si un stil de viata echilibrat, simptomele pot fi tinute sub control.

Vezi si: 10 alimente care pot provoca aparitia unei migrene

Vezi si: Quercetina, antioxidantul superaliment care transforma sanatatea ta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole