20.8 C
București
vineri, octombrie 11, 2024

7 metode naturale pentru a scapa de mirosul neplacut al picioarelor

Mirosul neplacut al picioarelor este o problema comuna care poate afecta increderea si confortul personal. Acesta este cauzat de bacterii care se inmultesc in medii umede si calde, cum sunt pantofii sau sosetele. Din fericire, exista mai multe metode naturale care pot ajuta la eliminarea acestui disconfort.

Un studiu realizat la Skin and Care Foundation din Australia a raportat ca picioarele transpirate au, de obicei, un miros urat, cunoscut sub numele de bromhidroză. Se pare ca aceasta afectiune incepe de obicei in copilarie sau adolescenta si poate avea un impact social negativ. Insa, pentru cei care au problema picioarelor urat mirositoare, vestea buna este ca, printr-o rutina zilnica de igiena, poti elimina acest disconfort.

Metode naturale pentru a scapa de mirosul neplacut al picioarelor:

1. Igiena corecta a picioarelor

Unul dintre cei mai importanti pasi pentru a scapa de mirosul neplacut este igiena corespunzatoare. Spalarea picioarelor zilnic cu apa calda si sapun antibacterian poate elimina bacteriile si celulele moarte ale pielii.

Dupa spalare, asigura-te ca picioarele sunt bine uscate, in special intre degete, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, cand iti usuci picioarele, pune pe o discheta demachianta si cateva picaturi de ulei esenitial de hamamelis sau otet de mere si maseaza intre degete.

Totodata, nu uita sa iti tai unghiile si sa le pastrezi curate pentru a preveni aparitia ciupercilor/bacteriilor.

2. Baile de picioare

Ceaiul negru este un remediu natural eficient impotriva mirosului neplacut al picioarelor datorita taninilor pe care ii contine. Taninurile ajuta la inchiderea porilor si reduc transpiratia. Prepara o baie de picioare din 2-3 pliculete de ceai negru infuzat in apa calda. Lasa picioarele in apa timp de 15-20 de minute zilnic.

De asemenea, foarte bun este si otetul de mere, folosind o parte de otet si doua parti de apa pentru a ajuta la reducerea nivelului de bacterii care pot provoca miros. Efectele antifungice ale otetului de mere pot combate mirosul piciorului.

O alta opțiune este si baia cu sare. Pentru a face acest lucru, se toarna un sfert de cana de sare Epsom in patru cani de apa si se lasa picioarele la inmuiat timp de 10-15 minute. S-a demonstrat ca baile cu sare imbunatatesc sanatatea pielii si ucid ciupercile, motiv pentru care poate ajuta la prevenirea bolilor pielii si a mirosului.

3. Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este cunoscut pentru proprietatile sale absorbante si antibacteriene. Presara putin bicarbonat in pantofi si sosete pentru a reduce umezeala si a neutraliza mirosurile. De asemenea, poti face o baie de picioare cu bicarbonat, dizolvand 2-3 linguri in apa calda.

4. Uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale, cum ar fi cel de arbore de ceai, lavanda sau eucalipt, au proprietati antimicrobiene si antifungice. Adauga cateva picaturi de ulei esential intr-o baie de picioare sau aplica direct pe picioare diluat intr-un ulei purtator. Aceste uleiuri nu doar ca reduc mirosul, dar lasa si o aroma placuta.

5. Otetul de mere

Otetul de mere ajuta la reglarea pH-ului pielii si combate bacteriile responsabile pentru miros. Amesteca o parte otet de mere cu doua parti apa si inmoaie picioarele timp de 15-20 de minute. Repeta procedura de 2-3 ori pe saptamana pentru cele mai bune rezultate.

6. Schimbarea frecventa a sosetelor

Un pas esential pentru a evita mirosul neplacut este schimbarea frecventa a sosetelor. Alege sosete din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau lana, care permit picioarelor sa respire. Evita sosetele sintetice, care pot agrava transpiratia.

7. Exfolierea regulata a pielii

Celulele moarte ale pielii contribuie la aparitia mirosului neplacut. Exfolierea regulata a picioarelor ajuta la eliminarea acestora si la reducerea acumularii de bacterii. Foloseste o piatra ponce sau un scrub natural pentru a indeparta pielea moarta de pe talpi si calcaie.

Sfat!!!

Dr. Robert A. Kornfeld, fondatorul Institutului de Medicina Podiatrica Integrativa, ne spune ca „pentru acei pacienti care sunt dispusi sa fie mai proactivi, schimbarile in stilul de viata si dieta pot fi de mare ajutor in controlul mirosului piciorului. Dietele bogate in carbohidrati rafinati vor servi adesea drept hrana pentru bacterii si ciuperci din organism, dand nastere la fenomenul de descarcare. O astfel de descarcare este expulzarea acestor bacterii si ciuperci in piele pentru a se desprinde de celulele pielii pe moarte.”

Kronfield explica ca atunci cand aceasta bacterie se aduna in pielea piciorului prin transpiratie si apoi este inchisa intr-un pantof, mirosul poate deveni extrem. Din fericire, exista multe lucruri care pot fi facute prin dieta pentru a reduce inflamatia, cum ar fi eliminarea carbohidratilor rafinati si echilibrarea proteinelor, grasimilor sanatoase si carbohidratilor complecsi prin consumul de alimente antiinflamatoare. Reducerea consumului de alcool si a fumatului de tigara va ajuta, de asemenea, sa amelioreze transpiratia si mirosul picioarelor imputite.

Vezi si: Spray antifungic cu otet de mere – Reteta naturala care te scapa de problemele picioarelor

Vezi si: De ce ai picioarele umflate. Cauze si solutii

Vezi si: Beneficiile mersului in picioarele goale. Pasi spre sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole