17.8 C
București
duminică, septembrie 29, 2024

Un studiu evidentiaza beneficiile merisoarelor pentru sanatatea creierului

Stim de ceva timp ca merisoarele au un efect pozitiv asupra imunitatii si sanatatii inimii, dar stiai ca rezultatele unor teste arata ca acestea ofera beneficii incredibile si creierului nostru? Ei bine, se pare ca un studiu recent care evalueaza merisoarele pentru sanatatea creierului arata ca un consum zilnic poate imbunatati memoria la adultii in varsta, probabil datorita continutului ridicat de flavonoide.

Un studiu recent, publicat in Frontiers in Nutrition, a adus in prim-plan beneficiile merisoarelor asupra sanatatii creierului, subliniind impactul pozitiv al acestora asupra functiei cognitive si a functionarii neuronale la adultii in varsta. Studiul, desfasurat pe o perioada de 12 saptamani, a fost un studiu paralel, randomizat si controlat cu placebo, utilizand pulbere de merisor liofilizat.

Metodologia studiului

Cercetatorii au selectat un grup de adulti in varsta, pe care i-au impartit in mod aleatoriu in doua grupuri: un grup a primit pulbere de merisor liofilizat, iar celalalt grup a primit un placebo. Pulberea de merisor a fost aleasa datorita concentratiei sale ridicate de compusi bioactivi, inclusiv antioxidanti si polifenoli, cunoscuti pentru efectele lor benefice asupra sanatatii.

Doza folosita in studiu a fost de aproximativ 100 de grame de merisoare proaspete sau o cana si a fost calculata pentru a furniza 281 de miligrame de proantocianidine, cu o crestere de 20 de miligrame de flavonoli si 59 de miligrame de antociani pe zi.

Rezultatele studiului

La finalul celor 12 saptamani, rezultatele au fost semnificative si promitatoare:

-Imbunatatirea functiei cognitive: Participantii care au consumat pulbere de merisor liofilizat au aratat o imbunatatire semnificativa a functiilor cognitive, inclusiv a memoriei si a atentiei. Testele cognitive au evidentiat performante superioare in comparatie cu grupul placebo.

-Functionarea neuronala: Analizele neuroimagistice si biomarkerii neuronali au indicat o functionare imbunatatita a creierului in randul celor care au consumat merisoare. Aceste modificari au fost asociate cu o activitate neuronala mai eficienta si o reducere a inflamatiei neuronale.

-Protectia impotriva imbatranirii cerebrale: Compusii antioxidanti din merisoare au demonstrat capacitatea de a combate stresul oxidativ, un factor cheie in imbatranirea cerebrala si declinul cognitiv. Aceasta sugereaza ca merisoarele ar putea juca un rol important in protejarea impotriva bolilor neurodegenerative.

Implicatiile studiului

Acest studiu ofera dovezi solide ca merisoarele pot fi un supliment alimentar valoros pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii creierului la adultii in varsta. Consumul regulat de merisoare ar putea contribui la prevenirea declinului cognitiv asociat cu inaintarea in varsta si la promovarea unei functionari neuronale sanatoase.

Recomandari pentru consum

Pentru a beneficia de efectele pozitive observate in studiu, se recomanda includerea merisoarelor in dieta zilnica. Acestea pot fi consumate sub forma de pulbere liofilizata, sucuri naturale sau fructe proaspete. Este important de mentionat ca, pentru a obtine beneficii maxime, merisoarele ar trebui consumate intr-o forma cat mai naturala, fara adaosuri de zahar sau conservanti.

Referinta
Studiul complet poate fi consultat in jurnalul Frontiers in Nutrition, oferind o privire detaliata asupra metodologiei, rezultatelor si concluziilor cercetarii asupra beneficiilor merisoarelor pentru sanatatea creierului.

Vezi si: Este intr-adevar util sucul de merisoare pentru infectiile tractului urinar? Ce spun specialistii

Vezi si: Sirop sau suc de merisoare – beneficiile unor fructe pline de antioxidanti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole