3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Lime – Beneficii, utilizari si efecte secundare

Lime-ul (Citrus aurantifolia), un fruct citric mic si verde, este cunoscut pentru aroma sa distincta si proprietatile sale medicinale. Originar din Asia de Sud-Est, lime-ul este acum cultivat in intreaga lume si este apreciat nu doar in gastronomie, ci si in medicina traditionala. 

Acest fruct este cunoscut mai mult pentru rezervele sale de acid ascorbic, oferindu-ne 32% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Totodata, lime-ul are un continut ridicat de apa si vitamine si minerale importante precum magneziu si potasiu, precum si vitamine precum acid folic, vitamina A, vitamina E, si vitamina K.

Conform bazei de date nationale de nutrienti USDA, o singura portie (67 g) de lime poate furniza 20 kcal de energie. In plus, coaja si pulpa fructului pot fi bogate in fibre alimentare, antioxidanti, flavonol glicozide precum kaempferol, precum si diverse substante fitochimice precum polifenoli, limonen si terpene.

Lime – Beneficii pentru sanatate

-Poate creste imunitatea

Lime-ul este bogat in vitamina C, un antioxidant puternic care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Consumul regulat de lime poate ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor si bolilor prin stimularea productiei de celule albe din sange. Acest lucru este confirmat de o serie de studii, inclusiv o cercetare din 2017 din revista Nutrients.

-Poate ameliora inflamatia

Compusii antiinflamatori din lime, cum ar fi flavonoidele si vitamina C, pot reduce inflamatia in corp. Aceasta poate fi benefica pentru persoanele care sufera de afectiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita.

-Poate vindeca ulcerul peptic

Acizii naturali din lime, in special acidul citric, pot ajuta la echilibrarea aciditatii stomacului, reducand astfel riscul de ulcere peptice. De asemenea, proprietatile antibacteriene ale lime-ului pot contribui la eliminarea bacteriilor care cauzeaza ulcere.

Vezi si: Citricele si beneficiile lor mai putin cunoscute. Cum sa alegi cele mai bune fructe

-Poate oferi ameliorarea tulburarilor respiratorii

Inhalarea vaporilor de lime sau consumul sucului poate ajuta la desfundarea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor de congestie si raceala datorita proprietatilor sale decongestionante si antiinflamatorii.

-Poate lupta impotriva infectiilor

Acest fruct are proprietati antibacteriene si antivirale, ceea ce il face eficient in combaterea infectiilor bacteriene si virale, inclusiv infectiile cu Helicobacter pylori (H. pylori) si Salmonella, arata studiile. In plus, aplicat extern, sucul de lime poate ajuta la dezinfectarea ranilor si la prevenirea infectiilor cutanate.

-Poate creste absorbtia fierului

Vitamina C din fruct ajuta la absorbtia fierului din alimentele consumate, prevenind astfel anemia feripriva. Consumul de lime alaturi de alimente bogate in fier poate imbunatati semnificativ nivelurile de fier din organism.

Vezi si: Ce sunt flavonoidele si bioflavonoidele si cum pot imbunatati sanatatea

-Poate gestiona zaharul din sange

Studiile sugereaza ca fibrele solubile si acidul citric din lime pot ajuta la reglarea nivelurilor de zahar din sange, fiind benefice pentru persoanele cu diabet.

-Poate preveni pietrele la rinichi

Consumul regulat de lime poate reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi datorita acidului citric, care ajuta la prevenirea acumularii de cristale de oxalat de calciu in rinichi, potrivit unui studiu din 2014 din Jurnalul Coreean de Urologie.

-Poate ajuta la digestie

Lime-ul stimuleaza secretia de sucuri digestive, permitand o digestie mai eficienta. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea constipatiei datorita continutului sau de fibre. In plus, o supradoza a sucului sau cu sare poate actiona ca un purgativ excelent, fara efecte secundare, ameliorand astfel constipatia

-Poate ajuta la pierderea in greutate

Lime-ul este sarac in calorii si bogat in fibre, ceea ce poate ajuta la controlul apetitului si la reducerea aportului caloric. De asemenea, compusii sai activi pot stimula metabolismul. Asadar, un pahar de apa calduta si lime poate fi eficient in scaderea greutatii.

-Poate ajuta la ingrijirea pielii

Vitamina C si antioxidantii din fruct pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii, prevenind imbatranirea prematura si reducand aparitia ridurilor. Aplicarea topica a sucului de lime poate ajuta la reducerea petelor pigmentare si a acneei.

Conform unui studiu, flavonoidele din fruct pot ajuta la combaterea daunelor pielii cauzate de soare, praf si poluare. Proprietatile sale antioxidante si astringente pot fi utile in reducerea ridurilor, diminuarea petelor intunecate, bronzarea pielii si porii deschisi.

Lime – Utilizari

  • Gastronomie: Fructul este utilizat pe scara larga in preparate culinare pentru aroma sa distincta. Este folosit in bauturi, salate, sosuri si marinate.
  • Medicina traditionala: Fructul este folosit pentru tratarea diverselor afectiuni, de la raceli si gripa la tulburari digestive si probleme ale pielii.
  • Cosmetice: Extractele de lime sunt utilizate in produse de ingrijire a pielii si parului datorita proprietatilor lor revitalizante si antibacteriene.
  • Agent de curatare: poate creste cu usurinta proprietatile de curatare ale oricarui produs de curatare faciala sau sampon, prin simpla adaugare a 2-3 picaturi.
  • Aromoterapie si parfumuriUleiul esential de lime este folosit in aromoterapie si parfumuri pentru parfumul si efectul sau stimulator asupra corpului si mintii.

Ce efecte secundare poate avea acest fruct racoritor

Desi lime-ul are multe beneficii, consumul excesiv poate provoca unele efecte secundare:

  • Eroziunea smaltului dentar: Aciditatea ridicata a lime-ului poate eroda smaltul dentar daca este consumat in exces sau daca sucul de lime este lasat in contact prelungit cu dintii.
  • Reactii alergice: Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la citrice, manifestate prin mancarimi, umflaturi sau eruptii cutanate.
  • Fotosensibilitate: Aplicarea sucului de lime pe piele si expunerea ulterioara la soare poate provoca o reactie fotosensibila, ducand la arsuri solare sau dermatite.

Vezi si: Top 10 alimente neperisabile potrivite pentru persoanele cu diabet si sfaturi pentru planificarea meselor

Vezi si: Dieta cu hipertensiune arteriala: Care sunt cele mai bune alimente si sfaturi eficiente

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole