Ceaiul de iasomie este unul dintre cele mai rafinate si delicate varietati de ceaiuri aromate, apreciat pentru aroma sa florala imbietoare si pentru beneficiile sale pentru sanatate.
Ceaiul de iasomie a aparut pentru prima data in inregistrarile oficiale in timpul dinastiei Song din China, care s-a incheiat in secolul al XIII-lea d.Hr., dar la acea vreme era rezervat in principal regalitatii.
Acest ceai este obtinut prin amestecarea frunzelor de ceai verde sau ceai alb cu flori proaspete de iasomie (cea mai comuna varietate este ceaiul verde de iasomie), creand o bautura parfumata si revigoranta care este adorata in intreaga lume.
*Nu este o bautura fara cofeina si nu poate fi numit ceai de plante. Unele soiuri de ceai sunt frunze de ceai aromate cu extract de flori de iasomie sau ulei esential de iasomie.
Ceaiul este bogat in antioxidanti, inclusiv polifenoli, care pot avea o gama larga de efecte benefice asupra sanatatii noastre. S-a demonstrat ca polifenolii precum EGCG au abilități de eliminare a radicalilor liberi si alte efecte benefice care ajuta la protejarea celulelor si tesuturilor din intregul corp.
Cum se prepara ceaiul de iasomie?
Prepararea ceaiului de iasomie este un proces simplu, dar necesita putina atentie pentru a obtine gustul si aroma dorite. Iata pasii de baza pentru prepararea ceaiului de iasomie:
- Aduna ingrediente de calitate: Asigura-te ca ai la indemana ceai verde sau ceai alb de inalta calitate si flori proaspete de iasomie sau frunze de iasomie uscate.
- Masoara cantitatile: Pentru fiecare ceasca de ceai, utilizeaza aproximativ o lingurita de frunze de ceai si una sau doua flori de iasomie.
- Incalzeste apa: Fierbe apa proaspata si las-o sa se raceasca putin timp, pana la aproximativ 80-85°C pentru ceaiul verde si 70-75°C pentru ceaiul alb.
- Pregateste ceaiul: Pune frunzele de ceai si florile de iasomie intr-o ceainica sau intr-o ceasca si toarna apa fierbinte peste ele.
- Lasa sa infuzeze: Acopera ceainicul sau ceasca si lasa ceaiul sa infuzeze timp de aproximativ 2-3 minute pentru ceaiul verde sau 3-4 minute pentru ceaiul alb.
- Serveste si savureaza: Strecoara ceaiul si serveste-l fierbinte. Poti adauga, optional, miere sau felii subtiri de lamaie pentru a imbunatati gustul.
-Ceai cu gheata de iasomie: pentru a face ceai cu gheata de iasomie, infuzeaza frunzele de ceai in apa filtrata intr-un ibric si lasa-l la frigider timp de 6 pana la 12 ore. Bucura-te de aceasta bautura rece racoritoare in orice moment al zilei.
Beneficiile ceaiului de iasomie pentru sanatate:
Desi exista cercetari limitate cu privire la beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de iasomie in special, majoritatea ceaiului de iasomie este facut cu frunze de ceai verde, astfel incat acestea au aceleasi beneficii pentru sanatate.
-Proprietati antioxidante:
Ceaiul de iasomie este bogat in antioxidanti, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la reducerea riscului de boli cronice.
*Acesti compusi de protectie sunt prezenti cel mai abundent atunci cand ceaiul este facut cu ceai verde de inaltă calitate (din planta Camellia sinensis).
-Poate ridica nivelul de energie si concentrare
Pe langa continutul de polifenoli, ceaiul de iasomie si ceaiul verde contin si aminoacidul l-teanina, care are efecte pozitive asupra sanatatii cognitive, inclusiv capacitatea de a creste vigilenta fara a provoca „agitare”, asa cum pot face unii stimulenti.
In plus, acest ceai contine si cantitati mici de cofeina, care poate imbunatati concentrarea si motivatia.
-Intareste sistemul imunitar
Ceaiul verde, adaugat in ceaiul de iasomie, te poate ajuta la intarirea sistemul imunitar. Aceste ceaiuri contin catechine care pot preveni boli precum gripa si raceala comuna.
-Protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer
Datorita continutului sau de antioxidanti si polifenoli, ceaiul de iasomie este cunoscut ca o licoare care lupta impotriva cancerului. De fapt, iasomia si ceaiul verde au fost asociate cu potentiale efecte protectoare impotriva urmatoarelor tipuri de cancer: vezica urinara, colon, prostata, sanului si altele.
-Efecte relaxante:
Aroma dulce si florala a ceaiului de iasomie poate avea efecte relaxante si calmante asupra sistemului nervos, ajutand la reducerea stresului si anxietatii, arata dovezile.
-Sustine digestia sanatoasa:
Consumul regulat de ceai de iasomie poate contribui la imbunatatirea digestiei si a functiei intestinale, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si digestive.
Studiile au aratat capacitatea sa de a ameliora gazele, durerile de stomac, diareea si s-a dovedit a fi foarte util in tratarea unor probleme precum sindromul de colon iritabil. In plus, consumul de ceai de iasomie incurajeaza cresterea bacteriilor bune si ajuta la eliminarea bacteriilor si toxinelor daunatoare din corpul nostru.
-Imbunatatirea sanatatii pielii:
Antioxidantii si substantele antiinflamatorii din ceaiul de iasomie pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la reducerea inflamatiilor si iritatiilor cutanate.
-Sustine sanatatea inimii:
Consumul regulat de ceai de iasomie poate contribui la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, sustinand astfel sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular, datorita polifenolilor, potrivit cercetarii publicate in Advances in Nutrition.
-Sustine sanatatea orala
Se spune ca ceaiul de iasomie promoveaza sanatatea orala. Catechinele din acest ceai functioneaza pentru a ucide bacteriile care formeaza placa, ceea ce ajuta la prevenirea cariilor sau cariilor dentare.
Respiratia urat mirositoare cronica este adesea cauzata de sanatatea proasta a intestinului, iar ceaiul de iasomie poate ajuta la indepartarea bacteriilor rele din stomac, ceea ce duce la o respiratie mai proaspata.
Vezi si: Parfum de iasomie. Reteta naturala pentru pentru o stare de bine
Vezi si: Ulei esential de iasomie – 10 beneficii pentru sanatate
Vezi si: Ceaiul de cimbru, unul dintre cele mai bune remedii pentru afectiunile respiratorii si nu numai
Vezi si: Ceaiul de menta. Ce beneficii are cea mai revigoranta bautura naturala
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: