0.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Chiar aveti nevoie de protectie solara in fiecare zi? Iata ce spun specialistii

Expunerea la soare poate afecta pielea chiar si in zilele innorate sau mai reci. Asadar, aplicarea zilnica a cremei de protectie solara este esentiala pentru sanatatea pielii, potrivit unui trio de experti in domeniu.

Dr. Jessica „Nikki” Dietert, dermatolog certificat, subliniaza ca razele UV ale soarelui sunt puternice si doar 15 minute in aer liber pot cauza daune pielii, inclusiv cancer de piele pe termen lung. Aplicarea cremei de protectie solara pe fata, gat, piept, urechi, maini si brate in fiecare zi este recomandata pentru a preveni daunele pe termen lung cauzate de soare.

Dr. Erum N. Ilyas, un alt dermatolog certificat, sugereaza aplicarea SPF-ului in fiecare dimineata ca parte a rutinei de ingrijire a pielii.

Cercetarile arata ca utilizarea regulata a cremei de protectie solara nu numai ca previne cancerul de piele, ci poate intarzia si semnele de imbatranire, ajutand la estomparea cicatricilor si la prevenirea decolorarii pielii. De asemenea, protejeaza impotriva luminii albastre emise de dispozitivele electronice.

De asemeena, Academia Americana de Dermatologie (AAD) recomanda gasirea unei creme de protectie solara care sa fie: SPF 30+, spectru larg (care protejeaza impotriva razelor UVA si UVB) si rezistent la apa.

Dietert explica ca exista doua tipuri principale de creme de protectie solara: chimice, care filtreaza lumina UV si fizice (pe baza de minerale), care blocheaza lumina UV.

„[Problemele de protectie solara pe baza de minerale] va protejeaza in general pielea de un spectru mai larg de lumina UV”, spune Dietert. „Din acest motiv, gasirea unei creme de protectie solara cu ingrediente minerale este ideala.” In plus, acestea sunt extrem de utile si pentru cei cu piele predispusa la acnee sau sensibila.

*Oxidul de zinc si dioxidul de titan sunt doua ingrediente comune in cremele de protectie solara minerale. Dietert recomanda persoanelor cu piele predispusa la acnee sa caute creme cu niacinamida si sa evite cele pe baza de ulei care pot exacerba starea.

Beneficiile cremei de protectie solara

Aplicarea cremei in fiecare zi poate face minuni pentru sanatatea pielii tale, arata studiile. Desi prevenirea cancerului de piele este un motiv solid pentru aceasta practica, exista si alte beneficii semnificative.

  • Intarzierea semnelor de imbatranire: Studiile arata ca utilizarea regulata a cremei de protectie solara poate intarzia aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire prematura. Aceasta se datoreaza protectiei pielii impotriva radiatiilor UV nocive care contribuie la degradarea colagenului si elastinei.
  • Cicatrici estompate si prevenirea decolorarii: Nu doar ca protectia solara ajuta la prevenirea cicatricilor si decolorarii pielii, dar poate si sa contribuie la estomparea celor existente. Astfel, iti poti mentine pielea uniforma si radianta, reducand aspectul inestetic al cicatricilor si al petelor pigmentare.
  • Protejarea impotriva luminii albastre: Lumina albastra emisa de dispozitivele electronice poate afecta sanatatea pielii, contribuind la imbatranirea prematura si la deteriorarea celulara. Cremele de protectie solara cu spectru larg pot oferi o bariera eficienta impotriva acestui tip de radiatii, protejand astfel pielea impotriva daunelor.
  • Protectie impotriva riscurilor invisibile: Chiar si in zilele innorate sau mai reci, expunerea la razele UV poate fi periculoasa. De aceea, aplicarea cremei de protectie solara in fiecare zi este esentiala, indiferent de conditiile meteorologice. Astfel, poti preveni riscul de cancer de piele si alte probleme de sanatate ale pielii in mod eficient.
  • Alegerea corecta a produsului potrivit: Atunci cand alegi o crema de protectie solara, este important sa optezi pentru una cu un factor SPF de cel putin 30 si care ofera protectie impotriva razelor UVA si UVB. De asemenea, produsele pe baza de minerale, cum ar fi cele care contin oxid de zinc si dioxid de titan, pot oferi o protectie mai eficienta si sunt mai potrivite pentru pielea sensibila sau predispusa la acnee.

Totodata, cercetarile din 2022 sugereaza ca o protectie solara cu spectru larg care contine fenilen bis difeniltriazina (TriAsorB™) cu SPF 50+ ar putea proteja impotriva fotodeteriorarii celulare de la lumina albastra, iar un alt studiu din 2022 spune ca lumina albastra reprezinta doar o mica parte din UV. -expunerea la lumina – aproximativ 2 pana la 5% .

„Desi efectele deteriorarii ADN-ului asupra celulelor noastre sunt bine documentate, mai mult de jumatate din spectrul luminii emise de soare este lumina vizibila”, spune Ilyas, care este, de asemenea, CEO si fondator al AmberNoon.

Se schimbă recomandarile de protectie solara daca aveti pielea mai inchisa la culoare?

Mitul ca persoanele cu pielea inchisa la culoare nu au nevoie de protectie solara este fals si periculos. Expunerea la UV este o cauza majora a cancerului de piele, iar toate tipurile de piele sunt vulnerabile la daunele solare.

In ceea ce priveste deficienta de vitamina D, exista optiuni de suplimentare fara a expune pielea la razele UV daunatoare. Suplimentele orale de vitamina D si alimentele bogate in vitamina D, cum ar fi somonul si galbenusurile de ou, pot fi o alternativa.

Pentru persoanele cu pielea inchisa la culoare, exista multe optiuni de protectie solara care nu lasa urme albe neplacute. In plus, chiar si produsele de machiaj cu SPF pot fi folosite ca un strat suplimentar de protectie, dar nu trebuie sa inlocuiasca crema de protectie.

Vezi si: Ghid complet pentru alegera cremei de protectie solara: Cele mai bune optiuni si substante toxice de evitat

Vezi si: Petele solare. Cum poti scapa de petele pigmentare si sa ai un ten uniform si luminos

Vezi si: Crema cu protectie solara minerala: O optiune naturala si eficienta pentru sanatatea pielii tale

Vezi si: Remedii naturale pentru tratarea arsurilor solare in sezonul de vara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole