20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Petele solare. Cum poti scapa de petele pigmentare si sa ai un ten uniform si luminos

Petele solare, cunoscute si sub denumirea de pete pigmentare sau pete de varsta, sunt zone de hiperpigmentare care apar pe piele ca rezultat al expunerii excesive la soare, imbatranirii pielii, schimbarilor hormonale sau inflamatiilor cutanate. Aceste pete pot afecta aspectul estetic al pielii si pot fi o preocupare pentru multi oameni. Insa, exista mai multe modalitati prin care poti scapa de petele solare si sa obtii o piele uniforma si radianta.

Se pare ca in urma unui studiu publicat in jurnalul medical Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, cercetatorii au monitorizat 298 de femei si au descoperit ca daca iei in considerare alti factori precum stresul, dieta si tutunul, razele ultraviolete ale soarelui sunt inca responsabile pentru aproximativ 80 % din semnele vizibile de imbatranire ale pielii. Asadar, daca iti doresti o frumusete naturala, fara pete inestetice, citeste articolul nostru pentru a intelege mai bine ce sunt petele solare si cum iti poti proteja si vindeca pielea de daunele ultravioletelor.

Ce sunt petele solare?

O pata solara sau o pata de varsta apare din cauza productiei naturale de pigment in piele atunci cand aceasta este expusa la soare. Totusi, asemanator cu felul in care pielea se lasa cand este taiata, pigmentul incepe sa se adune in zonele pielii care au fost ranite din cauza expunerii crescute la soare si a daunelor solare.

In timp, acest lucru poate crea pete mult mai intunecate si decolorare pe suprafata pielii.

Trebuie sa mai stii ca exista mai multe forme de pete ale pielii, inclusiv pete solare, pe care le puteti observa pe corp, fiecare avand un aspect, forma si culoare distincte.

-Lentigii: Sunt acele pete la care se refera majoritatea oamenilor. Sunt mai mari decat pistruii si variaza in culori de la maro inchis – aproape negru, chiar – pana la bronz deschis si au tendinta de a avea o forma neregulata.

-Pistrui: Sunt pete care se intuneca la soare in lunile mai insorite de vara si tind sa se estompeze sau chiar sa dispara in timpul iernii.

-Melasma: Aceasta apare de obicei la femeile de 20 sau 30 de ani. Sunt pete mai inchise la culoare, neregulate si apar de regula pe frunte sau pe alte zone ale pielii cauzate de dezechilibre hormonale. Ele pot fi agravate de expunerea la soare excesiv.

Petele solare – Metode care te ajuta sa previi si sa tratezi petele pigmentare

-Protejeaza-te de soare (foloseste o protectie solara adecvata)

Una dintre cele mai importante metode de prevenire si reducere a petelor solare este protectia solara adecvata. Aplica intotdeauna o crema de protectie solara cu un factor de protectie ridicat (SPF 30 sau mai mare) pe toate zonele expuse ale pielii, chiar si in zilele innorate. Poarta palarii si haine cu protectie solara si evita expunerea la soare in timpul orelor de varf, cand radiatiile UV sunt cele mai intense.

Potrivit unui nou studiu publicat in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, cercetatorii au monitorizat modul in care 2.187 de persoane au folosit protectie solara pe parcursul a mai mult de patru zile si au descoperit ca doar 33 % dintre oameni au aplicat corect crema de protectie solara.

Pentru a-ti proteja cu adevarat pielea, trebuie sa aplici crema pe toata pielea expusa cu cel putin 30 de minute inainte de a te expune la soare.

Vezi si: Crema cu protectie solara minerala: O optiune naturala si eficienta pentru sanatatea pielii tale

-Utilizeaza produse de ingrijire a pielii cu ingrediente despigmentante

Exista numeroase produse de ingrijire a pielii disponibile pe piata care contin ingrediente cu proprietati despigmentante. Cauta produse care contin acid kojic, acid azelaic, acid glicolic, vitamina C sau niacinamida. Aceste ingrediente pot ajuta la reducerea productiei excesive de melanina si pot estompa petele pigmentare treptat.

-Tratamente cu laser sau lumina intens pulsata (IPL)

Pentru petele solare mai persistente sau mai inchise, tratamentele cu laser sau IPL pot fi eficiente. Aceste tehnologii utilizeaza energie luminoasa concentrata pentru a indeparta stratul superior al pielii afectate, stimuland in acelasi timp productia de colagen. Acest proces poate ajuta la estomparea petelor si la imbunatatirea aspectului pielii.

-Exfoliere regulata

Exfolierea regulata a pielii poate ajuta la indepartarea celulelor moarte si a stratului superior al pielii, care contine si pigmentul excesiv. Utilizeaza exfolianti blanzi si evita frecarea prea intensa, deoarece acest lucru poate irita si sensibiliza pielea. Exfolierea regulata poate imbunatati textura pielii si poate contribui la estomparea petelor solare.

Poti cumpara scrub-uri si perii pentru piele sau poti sa-ti faci propriile tale exfoliante acasa folosind zahar. Potrivit Universitatii de Stat din Michigan, utilizarea zaharului ca instrument natural de exfoliere are un efect anti-imbatranire asupra pielii, ajutand la inlaturarea decolorarii pielii, incetinirea procesului de imbatranire, eliminarea toxinelor si oferind fetei o stralucire reinnoita. Pentru un scrub rapid cu zahar, combina 1 cana de zahar granulat cu 1/2 cana de ulei de cocos, apoi maseaza-ti pielea si clateste cu apa.

-Hidrateaza-te!

Pentru a evita petele uscate pe piele, hidrateaza-ti pielea in mod regulat si intotdeauna dupa exfoliere. Acest lucru ajuta la hranirea pielii si la vindecarea oricarei leziuni existente ale pielii.

Universitatea de Stat din Michigan recomanda hidratarea pielii cu ulei de cocos. Acizii grasi din acest produs ajuta atat la hidratarea pielii, cat si la imbunatatirea si vindecarea pielii.

De asemenea, specialistii recomanda sa bei cel putin opt pahare de lichide pe zi. Dar ceea ce bei conteaza la fel de mult ca si cat bei. De exemplu, un studiu efectuat pe 16 participanti sanatosi, publicat in British Journal of Nutrition, a constatat ca daca bei doua cani de ceai verde in fiecare zi ajuti la reducerea rosetii si a inflamatiei care vin odata cu expunerea la soare, cercetatorii observand ca ceaiul verde poate preveni pe termen lung deteriorarea pielii. Totodata, cercetatorii de la Universitatea din Georgia numesc polifenolii din ceaiul verde „fantana tineretii pentru celulele pielii” si observa ca acesta poate ajuta la intinerirea celulelor deteriorate ale pielii.

Vezi si: Uleiuri tropicale pentru riduri si pete intunecate ale pielii si tenului

-Urmeaza o dieta anti-imbatranire prietenoasa cu pielea

„Lasa mancarea sa fie medicamentul tau”, a recomandat Hipocrate, parintele medicinei moderne. Trebuie sa stii ca anumite alimente contin compusi specifici pe baza de plante, antioxidanti si nutrienti care ajuta la repararea semnelor de deteriorare a pielii, precum si protejeaza impotriva daunelor viitoare ale pielii, care pot mentine petele solare recurente sau intunecate.

Potrivit cercetarilor publicate in jurnalul medical Dermatoendocrinology, exista cativa nutrienti cheie pe care poti sa-i incluzi in mesele de zi cu zi pentru a ajuta la vindecarea pielii: vitamina C (citricele, rosiile, ardeii rosii dulci si broccoli), vitamina E (semintele de floarea soarelui, migdalele si avocado), vitamina A (legumele galbene, rosii si portocalii sunt bogate in carotenoizi, pe care corpul tau ii transforma in vitamina A).

Vezi si: Scapa de petele pigmentare cu ajutorul semintelor

-Aplica vitaminele local

Nu numai ca ar trebui sa mananci vitamine si nutrienti reparatori pentru piele, dar le poti aplica si local. Un exemplu comun este vitamina C care ajuta la reducerea ridurilor si la uniformizarea culorii si a nuantei pielii si vitamina A care s-a dovedit a fi eficienta in reducerea semnelor de deteriorare a pielii si a imbatranirii pielii.

Poti gasi seruri si creme naturale pentru ingrijirea pielii, cum ar fi extracte de citrice, care contin vitamina C si vitamina A.

-Evita orele cu soare puternic

Potentialul daunator al soarelui nu este acelasi toata ziua. Daca poti, incearca sa eviti sa iesi in aer liber intre orele 10:00 si 16:00. In acest interval, razele soarelui sunt la putere maxima si vor provoca cele mai multe daune pielii.

-Consulta un dermatolog

In cazul in care petele solare persista sau sunt foarte vizibile, este recomandat sa consulti un dermatolog. Acestia pot evalua pielea ta si pot recomanda tratamente personalizate, cum ar fi creme cu retinoizi sau hidrochinona, proceduri chimice de exfoliere sau alte optiuni adecvate pentru nevoia fiecaruia.

Remedii contra petelor solare

-Suc de lamaie:

Lamaia contine acid citric, care are proprietati de iluminare a pielii si poate ajuta la estomparea petelor solare. Stoarce sucul de la o lamaie proaspata si aplica-l pe petele solare cu ajutorul unui tampon de bumbac. Lasa sa actioneze timp de 10-15 minute, apoi clateste cu apa calduta. Repeta acest tratament de doua ori pe zi, dar evita expunerea la soare imediat dupa aplicare, deoarece sucul de lamaie poate sensibiliza pielea la radiatiile solare.

-Miere:

Mierea este un ingredient natural cu proprietati antibacteriene si antioxidante. Aplica o cantitate mica de miere pe petele solare si maseaza usor timp de cateva minute. Lasa sa actioneze timp de 20-30 de minute, apoi clateste cu apa calduta. Repeta acest tratament de cateva ori pe saptamana pentru a obtine rezultate vizibile in estomparea petelor.

-Aloe vera:

Gelul de aloe vera are proprietati de calmare si de regenerare a pielii. Aplica gel de aloe vera proaspat pe petele solare si lasa sa actioneze timp de 20-30 de minute inainte de a clati cu apa calduta. Repeta acest tratament de doua ori pe zi pentru a obtine rezultate vizibile.

-Masti cu ingrediente naturale:

Poti prepara masti faciale acasa utilizand ingrediente naturale care ajuta la estomparea petelor solare. Un exemplu este o masca din turmeric si iaurt. Amesteca o lingurita de turmeric cu doua lingurite de iaurt natural si aplica pe zonele afectate. Lasa sa actioneze timp de 15-20 de minute, apoi clateste cu apa calduta. Turmericul are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, iar iaurtul hidrateaza si calmeaza pielea.

Vezi si: Remediu naturist pentru petele de pe fata si hiperpigmentare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole