0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum se manifesta pojarul, una dintre bolile copilariei

Pojarul/Rujeola este cea mai frecventa dintre bolile copilariei. Este o infectie respiratorie, extrem de contagioasa, provocata de un virus. Declansarea bolii determina o eruptie cutanata raspandita pe tot corpul si simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra mare, tuse, secretii nazale si oculare.

Fiind provocata de un virus, simptomele dispar de la sine, fara tratament medical, odata ce virusul iese din organism. Dar, in timp ce copilul dumneavoastra este bolnav, este important sa va asigurati ca bea suficiente lichide si se odihneste destul, sa nu raspandeasca infectia altor persoane.

Semne sau simptome generale ale pojarului:

Chiar daca pojarul este cunoscut pentru eruptiile cutanate raspandite pe tot corpul, primele simptome ale bolii seama cu cele ale unei raceli:

  • temperature ridicata, intre 38-39 grade C;
  • ochi rosii si lacrimosi;
  • secretie nazala;
  • tuse;
  • moleseala.

Evolutia bolii:

Evolutia pojarului in a doua si a treia zi – temperatura scade, iar guturaiul si tusea se intensifica. Atunci e cazul sa ne intrebam: e totusi gripa sau pojar?

In aceasta faza, un indicator al rujeolei sunt petele Koplik, mici pete albe, proeminente, comparabile cu grauntele de gris, situate in dreptul primului molar inferior, mai rar pe gingii. Apar in ultimele zile ale perioadei de incubatie si dispar cand apare eruptia pe corp.

Temperatura creste – poate atinge chiar si 40 de grade Celsius. Apare acum si eruptia cutanata, intai la nivelul fetei, apoi pe trunchi si membre. Eruptia este formata din macule congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la inceput mici apoi mai mari cu margini dintate; petele usor reliefate si catifelate la pipait de obicei conflueaza, lasand portiuni de piele sanatoasa. Dupa 2-3 zile elementele eruptive palesc si dispar in ordinea in care au aparut lasand in urma lor pete galbui-cafenii, urmand apoi o descuamare finala.

Pojarul (rujeola) este este extrem de contagios. Cand cineva cu rujeola stranuta sau tuseste, acea persoana poate raspandi particule virale prin intermediul aerului, infectand si pe altii. Transmiterea virusului se realizeaza prin aer, prin picaturi de saliva, secretii nazo-faringiene si conjunctivale, care raman in suspensie in aer, fiind contagioase pana la doua ore dupa ce subiectul contagios a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis.
Contagiozitatea este mare: 4-5 zile inainte si 6 zile dupa aparitia eruptiei.

Tratament naturist pojar:

Tratamentul pojarului se face sub supravegherea medicului. Daca afectiunea este lipsita de complicatii, copilul poate fi tratat la domiciliu – dar, formele severe sau complicatre de pojar se trateaza in spital.

Cateva remedii pe baza de plante de ajutor in lupta cu pojarul:

  •  uleiul de usturoi – se aplica pe toate zonele infectate pentru a preveni infectia.
  •  ceaiul de radacina de sofran ajuta in procesul de vindecare.
  •  ceaiul de coada soricelului este cel mai rapid remediu natural pentru recuperarea de la rujeola.
  •  sucul de portocale este foarte benefic pentru tratamentul rujeolei.
  •  apa de orz consumata zilnic, de asemenea contribuie la vindecarea rujeolei.
  •  consumul in cantitati insemnate de limonada de asemenea este de ajutor.
  •  musetelul – nu numai ca va reduce febra, dar stimuleaza si sistemul imunitar.
  •  ceaiul de ghimbir poate fi eficient impotriva febrei. Acesta este cel mai util pentru copii, care tind să aiba frisoane, mai ales în mâini şi picioare.
  •  ceaiul de echinaceea: este eficienta pentru imbunatatirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor.
  • evitati alimentele procesate
  • beti multe lichide (apa, ceai, supa)
  • amestecati o lingura de suc de lamaie cu 2 linguri de miere intr-un sfert de pahar de apa sau ceai pentru a calma tusea atunci cand aveti pojar

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Febra bebelusului. De ce apare si cum tratam aceasta afectiune

De ce vomita bebelusul. Cauzele principale ale varsatului

Infectia urinara la copii. Cauze si tratament naturist

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole