17.8 C
București
luni, octombrie 14, 2024

Febra bebelusului. De ce apare si cum tratam aceasta afectiune

De foarte multe ori parintii intra in panica atunci cand bebelusii lor au febra deoarece la copii temperatura este cu mult mai ridicata decat cea a unui adult, dar din nefericire sunt si multe persoane care nu stiu cum sa reactioneze in astfel de cazuri.

In primul rand, trebuie stiut faptul ca febra bebelusului nu este o boala, ci un simptom, o parte a unei afectiuni care, la copii cel mai frecvent e reprezentata de o infectie (virala sau bacteriana); este un semn ce arata ca organismul lupta impotriva unei infectii, iar de aici apare si acea caldura in exces ce ajunge la nivelul capului si membrelor de unde este eliminata prin piele.

De ce apare febra bebelusului

De cele mai multe ori, febra bebelusului apare ca o reactie a organismului atunci cand este vorba despre -o infectie – virala sau bacterina cu diferite localizari: respiratorii, digestive, urinare, osteo-articulare, ale sistemului nervos, etc.; acestea sunt cazurile cele mai frecvente de febra la copii, dar febra in sine nu reprezinta neaparat o indicatie de instituire a tratamentului antibiotic;

Febra poate aparea si in urma unei boli infecto–contagioase: varicela, rubeola, rujeola, oreion (mai rar in ultima vreme datoritaintroducerii vaccinarii), etc.; dupa adminstrarea vaccinurilor; insolatiei sau febra de sete – copii prea ” infofoliti” , in camere supraincalzite, insuficient hidratati.

Cum masuram temperatura bebelusului

Temperatura bebelusului se masoara in general intrarectal desi in prezent sunt multe termometre ce permit determinarea temperaturii la nivelul fruntii, pavilioanelor auriculare. Se considera ca un sugar are febra atunci cand temperatura intrarectala depaseste 38 C; nu se recomanda ca si metoda de urmarire a temperaturii mai ales daca va veti adresa unui medic, caruia ii este necesara o istorie a evolutiei febrei.

Este foarte important atunci cand copilasul dumneavoastra are temperatura sa o determinati, pentru a sti cu exactitate care au fost valorile acesteia, precum si evolutia sub tratamentul antitermic.

In prezent nu se mai recomanda termometrele cu mercur datorita riscului de accidente; la sugari si copii mici ( 1-3 ani) se recomanda masurarea intrarectala a temperaturii; dupa varsta de 3 ani se poate recurge la termometrele ”de ureche” sau la metoda clasica de masurare la nivelul axilei.

Trebuie stiut faptul ca, in cursul zilei temperatura corpului variaza, inregistrand valori mai mari in cursul serii.

Febra bebelusului – Simptome

De cele mai multe ori, febra anunta o infectie la nivel respirator (adenoidita, rinofaringita, amigdalite, otite,etc) dar sa nu va mire faptul ca alte simptome (nasuc infundat, secretii nazale, tuse, diferite eruptii la nivelul pielii) pot sa apara abia dupa 2-3 zile. Acesta este motivul pentru care de multe ori un bebelus este examinat de medic si acesta nu identifica nici o cauza a cresterii temperaturii.

Alte simptome:

  • inapetenta, apatie, somnolenta/agitatie, irascibilitate;
  • adinamie, astenie; fata palida, incercanat;
  • eruptii cutanate;
  • dureri de cap (cefalee), dureri musculare, articulare;

Sunt si afectiuni ce evolueaza ” surd” adica cu persistenta febrei timp de cateva zile fara alta simptomatologie (in aceste cazuri se impune un consult medical de specialitate):

  • infectiile urinare
  • rujeola, rubeola, varicela, etc
  • otita medie
  • rar – infectii grave de tipul meningitei

In timpul febrei apar si alte reactii din partea organismului:

  • bataile inimii sunt mai rapide (tahicardie)
  • respiratia este mult accelerata
  • transpiratii, frisoane
  • facies ”vultuos” – rosu intens, cu buze uscate

Cand este cazul sa anunti medicul

De regula, orice crestere a temperaturii ar trebui sa constituie un imperativ pentru o vizita la medic, mai ales daca e vorba despre copii sub 1 an sau daca febra e insotita de modificarea starii genearle, varsaturi, diaree, dificultati de respiratie.

-daca e vorba de un bebelus sub 3 luni care prezinta temperatura peste 38 C; nu-i administrati nici un fel de antitermice pana nu luati legatura cu medicul; sunt medicamente care pot provoca grave efecte secundare daca se admnistreaza in doze mai mari; la copii toate dozele de medicamente sunt calculate in functie de greutate;

-daca febra e insotita de alterarea starii generale, somnolenta, frison sau nu raspunde la administarea de antitermice (paracetamol, ibuprofen, algocalmin);

-daca se produce o crestere brusca a temperaturii peste 39,5 C este un motiv sa va prezentati la camera de garda intrucat necesita examinare de specialitate.

Tratament contra febrei bebelusului

-Daca bebelusul are sub 3 luni nu adminstrati nici un fel de medicament decat la indicatia medicului; sunt medicamente care pot determina efecte adverse severe de tipul sangerarilor la nivelul stomacului sau afectari ale ficatului;

-Daca bebelusul are peste 3 luni, foarte eficienta este terapia alternativa cu paracetamol (Panadol, Eferalgan, Calpol, supozitoare cu Paracetamol) si ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, Marcofen) insa aceasta trebuie adminstrata doar la indicatia medicului si in dozele prescrise de acesta (nu adminsitrati aceleasi doze de la o infectie la alta intrucat se calculeaza in functie de greutatea copilului si s-ar putea sa fie ineficinete);

-Aerisiti camera; temperatura optima 18-19 C;

-Nu-l infofoliti si nu-l acoperiti cu paturi, nu-i puneti caciulita pe cap;

-Dati-i sa bea cat de multe lichide (apa, ceai, sucuri de fructe, supe) in cantitati mici si dese pentru a preveni deshidratarea;

-Puteti sa-i faceti o baita cu apa calduta (37 C) sau o baie racita progresiv (se foloseste apa la temperatura uzuala si apoi se raceste cu 1-2 grade prin adaugarea de apa rece); nu-i aplicatii frectii cu alcool deoarece exista riscul absobtiei la nivelul pielii sau inhalarii vaporilor de alcool; se pot aplica comprese reci (pe frunte, la nivelul talpilor) sau se pot face impachetari (un prosop ud cu care se inveleste copilasul si care se schimba in momentul in care s-a “incalzit”);

-Nu-l duceti in coletivitate daca are febra.

In general dupa administrarea antitermicelor febra incepe sa scada dupa aproximativ 30 – 45 minute; sunt totusi situatii in care apare o crestere brusca a temperaturii cand, e bine sa va adresati unui medic.

In cadrul unei infectii, febra persista pana la distrugerea cauzei (bacterii sau virusuri); astfel va persita mai mult in infectiile virale, comparativ cu cele bacteriene in care, se reduce in primele 36-48 ore de la instituirea tratamentului antibiotic.

Atentie!

Administrarea de antibiotice intr-o infectie virala nu scade durata infectiei si nu previne suprainfectia bacteriana.

Este important sa reusiti scaderea temperaturii insa acesta este doar un prim pas pentru ca, asa cum spuneam febra apare in cadrul anumitor boli, motiv pentru care e necesar un consult medical pentru a stabili diagnosticul si a administra daca se impune si alta medicatie.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

De ce vomita bebelusul. Cauzele principale ale varsatului

Cum se manifesta pojarul, una dintre bolile copilariei

Infectia urinara la copii. Cauze si tratament naturist

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole