Termenul „reumatism” este folosit adesea pentru a descrie o gama larga de afectiuni si probleme medicale care implica dureri, inflamatii si rigiditate in articulatii, muschi si tesuturi conjunctive. Cu toate acestea, in termeni medicali mai precisi, „reumatismul” nu este un diagnostic specific, ci mai degraba o expresie folosita pentru a descrie simptomele asociate cu diferite afectiuni reumatologice.
Afectiunile reumatologice pot include:
-Artrita: Aceasta este o inflamatie a articulatiilor care poate cauza dureri, umflaturi si limitarea miscarilor. Exista diferite tipuri de artrita, cum ar fi artrita reumatoida, osteoartrita si spondilita anchilozanta.
Vezi si: Artrita reumatoida – Cea mai buna dieta care te ajuta in durerile articulare. Studiu
-Lupus eritematos sistemic (LES): Este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase ale corpului, inclusiv articulatiile, pielea, rinichii, inima si alte organe.
-Guta: Aceasta este cauzata de acumularea de cristale de acid uric in articulatii, provocand inflamatie si dureri severe.
-Fibromialgia: O afectiune caracterizata prin durere generalizata in muschi si tesuturi moi, insotita de oboseala si probleme de somn.
-Spondilita anchilozanta: Este o forma de artrita care afecteaza in special coloana vertebrala si articulatiile sacroiliace, cauzand rigiditate si durere.
In ceea ce priveste ceaiurile pentru reumatism, este important sa intelegem ca acestea nu pot vindeca sau trata in mod direct afectiunile reumatologice. Cu toate acestea, anumite ceaiuri pe baza de plante pot oferi o usurare temporara a simptomelor, cum ar fi reducerea inflamatiei si a durerii.
Cele mai bune plante pentru reumatism
Unele plante care sunt adesea mentionate pentru potentialul lor de a ajuta la reducerea inflamatiei includ:
-Salcia: Scoarta salciei contine glicozeide, care in organism se transforma in acid salicilic (aspirina), un compus cu proprietati analgezice. Totodata, studiile au aratat ca aceasta are efecte antiinflamatoare, calmante, antitermice si sedative. Mai exact, se pare ca atunci cand cercetatorii au dat extract de scoarta de salcie la 436 de persoane cu dureri reumatice din cauza osteoartritei si durerilor de spate, au observat o reducere semnificativa a durerii dupa trei saptamani, potrivit unui raport publicat in jurnalul Phytomedicine.
-Turmeric: Contine curcumina, un compus cu proprietati antiinflamatorii. De asemenea, pe langa aceste proprietati antiinflamatoare, turmericul si curcumina (ingredientul activ care ii da culoarea galbena) au si efecte analgezice, potrivit cercetarilor publicate in august 2016 in Journal of Medicinal Food.
*Sfat util: combinarea turmericului cu piper negru ajuta organismul sa absoarba si mai bine condimentul galben, potrivit cercetarilor publicate in Jurnalul Internațional de Stiinte Alimentare si Nutriție.
-Gingko biloba: Poate avea efecte antiinflamatorii si antioxidante.
-Ghimbir: Intr-un studiu publicat in revista Gene, 70 de pacienti cu poliartrita reumatoida au luat fie 1.500 mg pudra de ghimbir, fie un placebo timp de 12 saptamani. Rezultatele acestei cercetari au sugerat ca radacina de ghimbir poate imbunatati simptomele artritei reumatoide prin afectarea expresiei anumitor gene.
-Macese: Sunt bogate in antioxidanti si vitamina C, care pot sprijini sanatatea articulatiilor.
-Coada-soricelului: Este considerata a avea proprietati antiinflamatorii.
-Tamaie: Este rasina din scoarta arborelui boswellia si are o calitate aromatica puternica. Aceasta poate oferi beneficii pentru persoanele cu inflamatie cronica. In plus, potrivit Fundatiei pentru artrita, compusii activi din tamaie poseda proprietati antiinflamatorii care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor artritei. Mai exact, un articol de revizuire din 2016 al mai multor studii clinice la scara mica a gasit dovezi care sustin utilizarea de tamaie pentru gestionarea simptomelor artritei.
-Scortisoara: Are proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Conform unei recenzii din 2020, scortisoara a avut un impact semnificativ asupra biomarkerilor inflamatiei si stresului oxidativ. Totodata, un studiu la scara mica din 2018 a mai descoperit ca pudra de scortisoara (capsule) a ajutat la imbunatatirea simptomelor si a inflamatiei la femeile cu artrita reumatoida.
Ceaiuri pentru reumatism
-Ceaiul de salcie
Se prepara un ceai din 2 linguri scoarta de salcie (maruntita) la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara si se consuma in doze mici, cate 4-5 linguri pe zi.
-Ceai de salcie, ienupar, pin si brusture
Intr-un recipient, se combina: 50 g salcie (scoarta), 10 g ienupar (fructe), 30 g pin (radacina) si 10 g brusture (radacina). Se ia o lingurita din acest amestec si se adauga la o cana cu apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara si se consuma cate 1-2 cani pe zi.
O varianta la fel de buna este si baia. La 2 litri de apa, se adauga 200 g scoarta de salcie maruntita si se fierbe timp de 5-10 minute, apoi se strecoara si se varsa in apa din cada, alaturi de 500 g sare grunjoasa. Durata baii este de 20 de minute, recomanda prof. dr. Ovidiu Bojor.
!!! Este important sa retineti ca administrarea unor ceaiuri pe baza de plante nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale prescrise de un specialist si nici sa fie folosite fara consultarea prealabila a medicului, mai ales daca aveti o afectiune medicala serioasa precum reumatismul. Un medic reumatolog va poate oferi cele mai bune sfaturi si tratamente personalizate in functie de tipul specific de afectiune si de stadiul acesteia.
Vezi si: Creme şi produse antiinflamatoare şi antireumatice pe care le poți folosi sezonul acesta
Vezi si: Unguent cu sunatoare pentru reumatism, dureri sciatice, guta si neurodermatita. Reteta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: