3.6 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Carnea, faina alba si zaharul produc boli care ne scurteaza viata – STUDII

In ultimele decenii, oamenii au devenit din ce in ce mai constienti de impactul pe care alimentatia il are asupra sanatatii lor. Studiile au aratat ca anumite alimente, precum carnea, faina alba si zaharul, pot fi asociate cu diverse afectiuni care afecteaza negativ viata noastra. In acest articol, vom explora legatura dintre aceste alimente si unele boli cronice, evidentiind importanta adoptarii unui stil de viata alimentar sanatos.

Trebuie sa stii ca inflamatia poate avea avantaje si dezavantaje, in functie de situatie.

Pe de o parte, este modul natural al corpului tau de a se proteja atunci cand esti ranit sau bolnav, ajutandu-ti corpul sa se apere de boli si sa stimuleze vindecarea.

Pe de alta parte, inflamatia cronica este legata de un risc crescut de boli precum diabetul, bolile de inima si obezitatea.

Interesant este ca alimentele pe care le consumam pot afecta in mod semnificativ inflamatia din corpul nostru.

Carnea si riscul bolilor cronice:

Pe vremuri, stramosii nostri consumau carne de 1-2 ori pe saptamana sau la evenimente speciale, iar in prezent se mananca aproape la toate mesele zilei. Prin urmare, mai multe studii de specialitate au aratat ca un consumul excesiv de carne, in special carnea procesata, este asociat cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer.

Carnea procesata, cum ar fi carnatii, salamurile si carnea afumata, contine aditivi, conservanti si grasimi nesanatoase, care pot creste inflamatia in organism si pot afecta negativ sistemul cardiovascular, arata cercetarile publicate in jurnalul medical The BMJ. De asemenea, excesul de carne poate duce la obezitate, ceea ce reprezinta un alt factor de risc pentru boli cronice.

Totodata, trebuie mentionat si consumul de carne gatita la temperaturi ridicate care este asociat cu un risc crescut de boli de inima, diabet si anumite tipuri de cancer. Gatitul carnii la temperaturi ridicate duce la formarea de compusi inflamatori cunoscuti sub numele de AGE, arata studiile.

Pe langa promovarea inflamatiei, cercetarile arata ca AGE contribuie si la afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul, sindromul metabolic si diabetul de tip 2.

Specialistii mai spun ca cea mai buna sursa de proteine o reprezinta soia. In comparatie cu carnea, care contine 23% proteine, soia are 47%.

Faina alba si impactul sau asupra sanatatii:

Faina alba, folosita frecvent in produsele de patiserie, painea alba si pastele rafinate, este un carbohidrat rafinat care are un indice glicemic ridicat. Consumul excesiv de alimente pe baza de faina alba poate duce la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange, ceea ce solicita pancreasul sa elibereze mai multa insulina. In timp, aceasta poate duce la rezistenta la insulina si aparitia diabetului de tip 2. De asemenea, faina alba contine putine fibre si substante nutritive esentiale, deoarece stratul exterior al bobului de grau, care contine aceste elemente, este inlaturat in procesul de rafinare.

Impactul daunator al zaharului asupra sanatatii:

Este tot mai dificil sa eviti zaharurile adaugate, deoarece producatorii de alimente adauga doze mari pentru a imbunatati aroma multor alimente ambalate. Dar cercetarile arata ca un consum de prea mult zahar adaugat duce la inflamatie cronica.

Consumul excesiv de zahar rafinat este asociat cu diverse probleme de sanatate, cum ar fi cresterea in greutate, carii dentare, diabet de tip 2 si boli de inima. Zaharul adaugat in alimente si bauturi procesate contribuie semnificativ la aportul caloric zilnic, fara a aduce substante nutritive esentiale. Acest consum excesiv de zahar poate determina fluctuatii ale nivelului de energie, poate afecta functia sistemului imunitar si poate contribui la dezvoltarea inflamatiei cronice.

De exemplu, intr-un studiu, soarecii hraniti cu diete bogate in zaharoza au dezvoltat cancer de san care s-a raspandit la plamani, partial din cauza raspunsului inflamator la zahar.

De asemenea, zaharul poate fi daunator deoarece furnizeaza cantitati in exces de fructoza. In timp ce cantitatile mici de fructoza din fructe si legume sunt bune, consumul de cantitati mari din zaharuri adaugate poate afecta negativ sanatatea.

De exemplu, consumul de multa fructoza a fost legat de obezitate, rezistenta la insulina, diabet, boli ale ficatului gras, cancer si boli cronice de rinichi.

Totodata, cercetatorii au observat ca fructoza provoaca inflamatie in celulele endoteliale care va imbina vasele de sange, ceea ce este un factor de risc pentru boli de inima.

Acestea fiind spuse, este evident ca alimentele precum carnea, faina alba si zaharul pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii noastre si pot contribui la aparitia bolilor care ne pot scurta viata. Asadar, adoptarea unei diete echilibrate, bogate in fructe, legume, cereale integrale si proteine ​​de origine vegetala, poate contribui la mentinerea sanatatii si prevenirea unor afectiuni cronice.

Este important sa fim constienti de alegerile alimentare pe care le facem si sa ne educam in legatura cu beneficiile unei alimentatii sanatoase. Adoptarea unui stil de viata echilibrat si activ poate contribui semnificativ la prelungirea si imbunatatirea calitatii vietii noastre.

Vezi si: Dieta mediteraneana: O abordare echilibrata pentru sanatatea si bunastarea generala

Vezi si: 6 beneficii ale usturoiului in combaterea bolilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole