2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Vinul de pelin, un bun remediu pentru „bila lenesa”

Vinul de pelin, cunoscut si sub denumirea populara de „absint”, este o bautura alcoolica cu o istorie bogata si un profil distinctiv. Istoric, vinul de pelin are radacini indepartate, fiind asociat cu medicina traditionala. Pelinul este o planta aromatica din genul Artemisia, cunoscuta pentru gustul sau amar, iar frunzele si mugurii de pelin au fost folositi in diverse culturi in calitate de remedii medicinale (tonic pentru stomac, ficat, bila si sistemul nervos). Insa, prima mentiune scrisa a bauturii pe baza de pelin dateaza din secolul al XVIII-lea, cand un medic francez, Pierre Ordinaire, a creat o reteta pentru un elixir alcoolic ce continea pelin si alte plante.

Vinul de pelin, un bun remediu pentru „bila lenesa”

Bila lenesa, cunoscuta si sub numele de dischinezie biliara, este o afectiune in care vezica biliara nu functioneaza corect, nu se contracta si nu elimina suficienta bila in timpul digestiei. Simptomele pot include durere in partea superioara a abdomenului, balonare, greata si alte probleme digestive.

*Pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor vezicii biliare, este esential sa consultati un medic specialist, cum ar fi un gastroenterolog sau un chirurg specializat in sistemul biliar.

Profesorul doctor univeristar Constantin Milica recomanda consumul vinului de pelin pentru tratarea dischineziei biliare. Acesta este de parere ca gustul foarte amar al plantei  stimuleaza vezica biliara sa produca si sa elimine bila.

De asemenea, pelinul a fost folosit de mult timp pentru a trata indigestia, flatulenta, gastrita si simptomele bolii vezicii biliare. Se crede ca terpenele din pelin stimuleaza saliva, mucusul stomacal si secretiile intestinale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor digestive. In acelasi timp, ele pot ajuta la reducerea acizilor din stomac care contribuie la ulcerul peptic si la refluxul acid.

Totodata, pelinul pare sa mareasca secretia de bila din vezica biliara, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la usurarea constipatiei, arata studiile. De asemenea, o revizuire din 2020 in Phytotherapy Research a sugerat, ca pelinul ar putea sprijini tratamentul bolii Crohn, un tip de boala inflamatorie intestinala. Prin reducerea inflamatiei si stimularea secretiilor intestinale, pelinul poate reduce nevoia de medicamente steroizi care sunt utilizate in mod obisnuit pentru a reduce inflamatia intestinala si durerea la persoanele cu boala Crohn.

Iata si alte beneficii ale vinului de pelin:

-Proprietati antiinflamatorii si digestive:

Unul dintre ingredientele cheie ale acestuo elixir este pelinul (Artemisia absinthium), o planta cu proprietati antiinflamatorii si digestive. Pelinul a fost folosit de-a lungul istoriei pentru a trata problemele digestive, cum ar fi dispepsia si balonarea. In cantitati moderate, vinul de pelin poate ajuta la calmarea sistemului digestiv si la imbunatatirea procesului de digestie.

-Potential efect antioxidant:

Unele cercetari sugereaza ca vinul de pelin contine compusi cu potentiale proprietati antioxidante. Acesti antioxidanti pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, care pot duce la stres oxidativ si daune celulare. Cu toate acestea, este important sa se sublinieze ca si alte surse de antioxidanti, cum ar fi fructele si legumele, sunt optiuni mai sanatoase pentru a obtine astfel de substante benefice.

-Stimularea apetitului:

In unele culturi, vinul de pelin a fost utilizat ca aperitiv pentru a stimula pofta de mancare inainte de masa. Aromele amare ale pelinului pot actiona ca stimulent pentru sistemul digestiv, pregatind organismul pentru digestie si cresterea apetitului.

-Potential efect analgezic:

Un alt aspect al vinului de pelin este continutul sau de alcool, care poate avea un efect analgezic usor. Consumul moderat de alcool poate reduce temporar durerea usoara sau disconfortul.

Cum se prepara vinul de pelin:

Ingrediente necesare:

  • 1 kg pelin
  • 2 litri apa
  • 250 ml miere
  • 250 ml vin natural

Mod de preparare:

Se fierbe pelinul in cei 2 litri de apa, pana cand lichidul scade la 750 ml, apoi se strecoara. In lichidul astfel obtinut se adauga vinul si se amesteca. Dupa racire, se adauga si mierea, apoi se amesteca pana la omigenizare.

Administrare:

Se administreaza cate 100 ml vin de pelin, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.

*Vinul de pelin este o bautura alcoolica cu potentiale beneficii pentru sanatate. Totusi, inainte de a explora aceste beneficii, este important sa subliniem ca orice consum de alcool trebuie facut cu moderatie si responsabilitate. Consumul excesiv poate avea efecte adverse semnificative asupra sanatatii, inclusiv riscul de dependenta si probleme de sanatate.

Vezi si: 3 remedii cu plante medicinale pentru bila lenesa

Vezi si: Camforul, rasina puternica invulnerabila la boli

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole