12.3 C
București
vineri, octombrie 25, 2024

Remedii naturale pentru tratarea muscaturilor de insecte si intepaturilor

Muscaturile si intepaturile de insecte pot fi deranjante si pot provoca disconfort. Fie ca te confrunti cu muscaturi de tantari, intepaturi de albine sau viespi, exista cateva remedii naturale pe care le poti utiliza pentru a calma senzatia de mancarime si pentru a accelera vindecarea pielii afectate. In acest articol iti vom arata cateva optiuni eficiente.

Cu totii iubim vremea calda, zilele lungi si intalnirile la gratar cu prietenii, dar cele mai neplacute evenimente care insotesc noptile calde pe terasa sunt muscaturile de insecte.
Desi vei dori sa facei tot posibilul pentru a alunga acesti daunatori cu substante repellente, tot vei avea parte la un moment dat de muscaturile si intepaturile lor. Totusi, nu trebuie sa disperi. Poti opri cu usurinta mancarimea cu cateva remedii de casa inteligente (si usoare!).

Se spune ca o insecta, atunic cand musca/inteapa, isi elibereaza saliva in epiderma, determinand pielea sa aiba un raspuns inflamator cu mancarimi localizate de la eliberarea de histamina si alte substante chimice biologice. Cu exceptia cazului in care ai o reactie alergica, cele mai bune remedii ulterioare vor contracara aceasta reactie, calmand pielea, reducand inflamatia si chiar prevenind infectia.

De asemenea, sugestiile din aceasta lista sunt naturale, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la aplicarea unor substante chimice potential toxice pe piele. Asadar, aprovizioneaza-le astfel incat sa le ai la indemana oricand ai nevoie de ele. Si previne aceasta situatie in primul rand inconjurandu-te cu plante care resping tantarii si invata alte cateva modalitati naturale de a respinge gandacii.

Remedii naturale pentru tratarea muscaturilor de insecte si intepaturilor

-Ulei de arbore de ceai:

Uleiul de arbore de ceai are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii. Dilueaza cateva picaturi de ulei de arbore de ceai cu ulei de cocos sau ulei de masline si aplica amestecul pe muscatura de 2-3 ori pe zi.

Vezi si articolul: Uleiul esential de eucalipt, un bun repelent natural pentru insecte

-Ulei esential de menta:

Senzatia de racoare pe care acest ulei o ofera pielii contracareaza arsurile, usturimile si mancarimile. In plus, menta este atat antiinflamatoare, cat si antimicrobiana, asa ca poate ajuta la reducerea infectiei. De altfel, menta poate preveni in primul rand muscaturile de insecte. Tantarii, puricii, mustele, viespii si paianjenii urasc mirosul uleiului de menta. Totusi, trebuie sa stii ca uleiul esential nu se aplica direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri si usturime, ci combina-l mereu cu un ulei purtator, precum jojoba sau nuca de cocos – foloseste 5 picaturi de ulei de menta la 30 ml ulei purtator inainte de a-l aplica pe piele. De asemenea, poti face un spray diluat umpland o sticla de pulverizare cu apa: amesteca 3 picaturi de ulei esential cu 4 picaturi de ulei purtator/30 ml apa.

-Ulei esential de lavanda:

Acest ulei are efect calmant atat pentru sistemul nervos, cat si pentru pielea inflamata, iritata si muscata de insecte. Uleiul de lavanda este renumit pentru capacitatea sa de a calma afectiunile inflamatorii ale pielii – acesta poate ajuta la reducerea mancarimii si inflamatiei in cateva minute de la aplicare.  Aplica, asadar, 1-2 picaturi direct pe zona afectata.

-Aloe vera:

Gelul de aloe vera are proprietati antiinflamatorii si calmante. Aplica o cantitate mica de gel de aloe vera pe zona afectata pentru a reduce mancarimea si a promova vindecarea.

-Ceai de musetel:

Musetelul are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Prepara un ceai de musetel, lasa-l sa se raceasca si aplica-l pe muscatura cu ajutorul unui tampon de vata sau a unei comprese curate.

-Otet de mere:

Otetul de mere are proprietati antiseptice si ajuta la calmarea mancarimii. Otetul poate reduce senzatiile de usturime sau de arsura si este un dezinfectant natural.

Inmoaie, asadar, o bucata de vata in otet de mere diluat si aplica-o pe muscatura timp de cateva minute.

-Bicarbonat de sodiu:

Amesteca o cantitate mica de bicarbonat de sodiu cu putina apa pentru a forma o pasta. Aplica pasta pe muscatura si las-o sa actioneze timp de 10-15 minute inainte de a o clati cu apa rece. Bicarbonatul de sodiu ajuta la calmarea mancarimii si la reducerea inflamatiei.

-Pasta de dinti:

Pentru a opri mancarimea unei muscaturi de tantar, aplica pur si simplu putina pasta de dinti pe ea! Cand un tantar te musca, elibereaza un anticoagulant care ii permite sa se hraneasca fara a fi detectat. Dar reactia naturala a corpului tau la acel anticoagulant este sa creeze histamine si sa le trimita in zona muscata, motiv pentru care apare mancarimea si umflatura. Prin urmare, un bun remediu mai este sii aplicarea unei paste de dinti cu menta pe muscaturi, deoarece aceasta este astringenta, asa ca poate preveni umflarea.

Vezi si: 3 lotiuni naturale impotriva insectelor si pentru intepaturile de insecte

Vezi si: Tataneasa, o planta care trateaza ranile si reduce inflamatia

Vezi si: Viespile, ”insectele-dusman” care ne fac foarte mult bine. Care e rolul lor si ce sa faci dupa o intepatura

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole