5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Sindromul de oboseala cronica: Cum sa depasim aceasta problema dificila

Sindromul de oboseala cronica (SOC) este o afectiune complexa si debilitanta caracterizata de oboseala extrema si persistenta, care nu poate fi explicata prin alte cauze medicale. Aceasta afectiune afecteaza calitatea vietii persoanelor si poate fi frustranta si coplesitoare. Cu toate acestea, exista pasi pe care ii putem urma pentru a depasi aceasta problema si a recastiga o bunastare optima. In acest articol, vom explora sindromul de oboseala cronica si vom discuta despre modalitatile prin care putem gestiona si depasi aceasta afectiune.

Trebuie sa avem in vedere ca sindromul de oboseala cronica este o boala grava care pe termen lung ne poate afecta multe sisteme ale corpului.

Din nefericire, se estimeaza ca intre 836.000 si 2,5 milioane de americani sufera de aceasta boala, iar femeile au sanse de 2-4 ori mai mari decat barbatii sa fie diagnosticate, paotrivit unui raport al Institutului de Medicina.

Oboseala cronica poate incepe brusc, cu simptome asemanatoare gripei. Dar, spre deosebire de gripa, aceasta poate dura toata viata. Pe langa oboseala profunda experimentata mai exista si alte simptome, cum ar fi: dureri articulare/musculare, concentratie slaba, pierderea memoriei, ganglioni limfatici mariti, dureri de cap, frisoane, transpiratii nocturne, tulburari digestive, iritabilitate, schimbari de dispozitie, atacuri de panica, anxietate si depresie.

Cercetarile indica faptul ca sindromul de oboseala cronica poate fi legat de stresul oxidativ, boala celiaca si sensibilitatile alimentare sau alergiile alimentare.

Iata cum cum putem sa depasim aceasta problema dificila:

Consulta un specialist:

Primul pas in depasirea sindromului de oboseala cronica este sa consulti un medic specialist sau un specialist in boli infectioase. Acestia vor fi capabili sa evalueze simptomele tale, sa excluda alte afectiuni medicale care pot cauza oboseala cronica si sa formuleze un plan de tratament personalizat.

Adopta un stil de viata sanatos:

Un stil de viata sanatos joaca un rol crucial in depasirea sindromului de oboseala cronica. Asigura-te ca dormi suficient, respectand un program regulat de somn si creand un mediu adecvat pentru odihna. Alimentatia sanatoasa, bogata in nutrienti si vitamine, contribuie la sustinerea energiei si a starii generale de bine. Este, de asemenea, important sa faci exercitii fizice moderate in mod regulat, adaptate la capacitatile si nevoile tale individuale.

Gestioneza stresul:

Stresul poate agrava simptomele sindromului de oboseala cronica. Incearca sa identifici sursele de stres din viata ta si sa inveti tehnici eficiente de gestionare a acestuia, cum ar fi meditatia, respiratia profunda, yoga sau terapia prin arta. Seteaza limite si incearca sa reduci activitatile care te epuizeaza.

Potrivit unui studiu din Journal of Alternative and Complementary Medicine, acupunctura, meditatia, magneziul, l-carnitina si SAM-e (S-Adenosyl metionine) arata cele mai promitatoare in tratamentul sindromului de oboseala cronica si al fibromialgiei.

Planifica activitatile:

In cazul sindromului de oboseala cronica, este important sa-ti gestionezi energic activitatile si sa-ti planifici timpul intr-un mod echilibrat. Imparte-ti sarcinile in activitati mai mici si mai usor de realizat si fa pauze regulate pentru a-ti conserva energia. Organizeaza-ti programul astfel incat sa ai suficient timp pentru odihna si relaxare.

Creste aportul de vitamina B

Potrivit unui studiu publicat in Journal of Royal Society of Medicine, cercetatorii au descoperit o legatura directa intre nivelul redus de vitamina B si sindromul de oboseala cronica. Studiul s-a concentrat pe vitamina B6 (tonul, somonul, bananele, carnea de vita, cartofii dulci, carnea de curcan, alunele de padure, usturoiul si spanacul), riboflavina si tiamina, iar cercetatorii cred ca B6 (sau piridoxina) este deosebit de importanta.

Vitamina B6 ajuta la prevenirea si ameliorarea oboselii si sustine un sistem imunitar sanatos. De asemenea, foarte importanta este si vitamina B12 (ficat de vita, sardine, ton, branza, miel, lapte, oua si somon salbatic) care are rolul de a stimula energia, reduce depresia, previne degenerescenta neurologica si protejeaza impotriva unor tipuri de cancer. B12 este un nutrient esential care sustine ciclul de metilare si poate ajuta la stimularea starii de spirit imbunatatite, mai multa energie si o functie cognitiva mai buna.

Cresteti aportul de potasiu si magneziu

Cercetarile arata ca atat potasiul, cat si magneziul pot ajuta la imbunatatirea simptomelor asociate cu sindromul de oboseala cronica. De exemplu, intr-un studiu publicat in revista medicala britanica The Lancet, s-a descoperit ca pacientii cu sindrom de oboseala cronica au un nivel scazut de magneziu, ceea ce a explicat un numar scazut de celule rosii din sange. La sfarsitul studiului de sase saptamani, toti pacientii carora li sa administrat magneziu, nivelurile lor de magneziu ale celulelor rosii au revenit la normal. Asadar, include in alimentatia ta alimente precum: spanac, seminte de dovleac, cartofi dulci, iaurt si chefir, migdale, fasole, avocado, smochine, ciocolata neagra, banane, caise uscate si ciuperci.

Vezi si: 8 super-alimente care alunga oboseala si stresul

Vezi si: Oboseala oculara – Cum se pot ameliora simptomele neplacute

Vezi si: Cele mai bune alimente energizante. Ce e bine sa mananci pentru a scapa de oboseala

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole