3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ghimbirul – Beneficii pentru corp si creier

Ghimbirul este o radacina aromatica si picanta, folosita de secole in medicina traditionala si in bucatarie pentru aroma sa distinctiva si beneficiile sale pentru sanatate. Aceasta planta minunata, cunoscuta stiintific sub numele de Zingiber officinale, ofera numeroase beneficii atat pentru corp, cat si pentru creier. 

Cu aroma sa piperoasa si delicioasa, ghimbirul este unul dintre cele mai folosite condimente alimentare din lume astazi, usor de adaugat la retete si a fost asociat cu orice, de la combaterea raul de miscare pana la o mai buna functionare a creierului. Radacina de ghimbir este disponibila in forma proaspata, uscata, macinata, capsule si suc, fiind astfel usor de adaugat in dieta si poate avea un impact de durata asupra aproape tuturor sistemelor din corpul uman.

Trebuie stiut ca beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului se datoreaza in mare parte antioxidantilor, proprietatilor antiinflamatorii si continutului de compusi terapeutici precum gingerolul, shogaolul, paradolul si zingeronul.

Ghimbirul – Beneficii pentru corp:

-Proprietati antiinflamatorii:

Ghimbirul contine compusi puternici cu proprietati antiinflamatorii, cum ar fi gingerolul, shogaolul si paradolul. Acesti compusi pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism si pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida si osteoartrita.

Un studiu a aratat ca un consum zilnic a dus la reduceri moderate pana la mari ale durerii musculare cauzate de leziunile musculare induse de efort. Un alt studiu a constatat ca extractul de ghimbir a ajutat la reducerea durerii de genunchi si a nevoii de medicamente pentru durere la persoanele cu osteoartrita.

-Efecte digestive:

Ghimbirul este cunoscut pentru proprietatile sale digestive. Consumul de ghimbir poate stimula secretia de enzime digestive si poate ajuta la ameliorarea dispepsiei, a greturilor si a senzatiei de balonare. De asemenea, ghimbirul poate fi eficient in reducerea greturilor si a varsaturilor asociate cu raul de miscare sau cu chimioterapia, arata un studiu.

Potrivit unui studiu din World Journal of Gastroenterology , ghimbirul ajuta la accelerarea golirii stomacului cu 25%, comparativ cu un placebo la persoanele cu indigestie. Un alt studiu a constatat chiar ca administrarea de capsule de ghimbir cu o masa a dublat de fapt viteza de golire gastrica.

-Proprietati antimicrobiene:

Ghimbirul are proprietati antimicrobiene, putand ajuta la combaterea bacteriilor si ciupercilor daunatoare. Consumul de ghimbir poate contribui la prevenirea infectiilor digestive si respiratorii.

-Controlul nivelului de zahar din sange:

Cercetarile sugereaza ca ghimbirul poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Consumul de ghimbir poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate contribui la gestionarea diabetului de tip 2.

Intr-un studiu din 2015, suplimentarea cu ghimbir a redus de fapt glicemia cu 12% si a imbunatatit controlul pe termen lung al zaharului din sange cu 10%.

-Ajuta la scaderea nivelului de colesterol

Nivelurile ridicate de colesterol se pot acumula in sange, provocand blocaje si crescand riscul de boli de inima. Din fericire, unul dintre cele mai mari beneficii ale ghimbirului este capacitatea sa de a scadea in mod natural nivelul colesterolului si trigliceridelor pentru a reduce riscul de probleme cardiace.

De exemplu, un studiu realizat la Universitatea de Stiinte Medicale Babol din Iran a constatat ca suplimentarea cu capsule de ghimbir (3 g/zi in 3 doze divizate) a putut reduce semnificativ colesterolul LDL rau si creste colesterolul HDL benefic in comparatie cu un placebo.

-Poate proteja impotriva ulcerelor de stomac

Studiile au descoperit ca radacina de ghimbir ar putea ajuta la prevenirea formarii ulcerelor de stomac, care sunt rani dureroase care se formeaza in mucoasa stomacului si provoaca simptome precum indigestie, oboseala, arsuri la stomac si disconfort abdominal.

Totodata, un studiu efectuat pe animale a aratat ca pulberea de ghimbir protejeaza impotriva ulcerelor induse de aspirina prin scaderea nivelurilor de proteine ​​inflamatorii si blocarea activitatii enzimelor legate de dezvoltarea ulcerului.

-Amelioreaza durerile menstruale

Un studiu publicat in Journal of Alternative and Complementary Medicine a aratat ca radacina de ghimbir reduce durerile menstruale la fel de eficient ca medicamentele precum ibuprofenul si acidul mefenamic. Un alt studiu din 2009 a avut rezultate similare, raportand ca a scazut atat intensitatea, cat si durata durerii.

-Poate inhiba cresterea cancerului

Unul dintre cele mai impresionante efecte ale ghimbirului este proprietatile sale anticancerigene datorita prezentei unui compus puternic numit 6-gingerol.

Studiile pe eprubeta arata ca substantele active ale acestui condiment pot fi eficiente in blocarea cresterii si dezvoltarii celulelor canceroase pentru cancerul ovarian, pancreatic si de prostata. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina cat de bine poate inhiba cancerul si cum se poate traduce la om.

Ghimbirul – Beneficii pentru creier:

-Protectie antioxidanta:

Ghimbirul contine antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor creierului impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi. Aceasta protectie antioxidanta poate juca un rol important in prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.

-Ameliorarea functiei cognitive, sprijinind functia creierului:

Consumul de ghimbir poate avea un efect pozitiv asupra functiei cognitive si a memoriei. Unele studii au aratat cum compusii din ghimbir pot spori activitatea cerebrala si pot imbunatati atentia si concentrarea.

Mai multe studii pe animale au gasit dovezi ca extractul de ghimbir ar putea ajuta la protejarea impotriva imbatranirii creierului si a declinului cognitiv. Nu numai asta, dar un studiu din 2012 a constatat, de asemenea, ca extractul de ghimbir a ajutat la imbunatatirea functiei cognitive si a atentiei la femeile de varsta mijlocie.

-Reducerea inflamatiei in creier:

Inflamatia cronica in creier poate fi asociata cu deteriorarea cognitiva. Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii, iar consumul sau regulat poate ajuta la reducerea inflamatiei in creier si la sustinerea sanatatii cognitive.

Cum se pastreaza ghimbirul

Pentru a profita la maxim de beneficiile lui, depozitati-l nedecojit intr-o punga de plastic si pune-l in frigider. Radacinile refrigerate pot dura in jur de trei pana la patru saptamani sau chiar mai mult cu depozitare adecvata. De asemenea, poti ingheta felii de radacina pentru a-i extinde si mai mult termenul de valabilitate. Acest lucru functioneaza mai ales bine daca il dai pe razatoare.

Vezi si: Ceai de ghimbir cu turmeric. Ce beneficii are si cum se prepara

Vezi si: Ginger-ale. Cum se prepara berea de ghimbir

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole