0.7 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Ghid complet pentru alegera cremei de protectie solara: Cele mai bune optiuni si substante toxice de evitat

Cremele de protectie solara sunt esentiale pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui. Cu toate acestea, piata este inundata de o multitudine de optiuni, iar in timp ce unele creme sunt eficiente si sigure, altele pot contine substante toxice. In acest ghid, vom explora cele mai bune creme de protectie solara disponibile si vom evidentia substantele pe care ar trebui sa le evitam.

Este adevarat ca soarele ne ofera beneficii, printre care vitamina D (10 minute de stat la soare ajuta corpul sa creeze aproximativ 10.000 de unitati de vitamina D naturala), dar o expunere prea mare la razele ultraviolete poate cauza arsuri solare si posibil cancer de piele. Asadar, o crema de protectie este indispensabila.

Cele mai bune creme de protectie solara:

Cauta creme cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30. Aceasta este recomandarea standard a dermatologilor pentru a proteja pielea impotriva radiatiilor solare.

Opteaza pentru creme care ofera protectie atat impotriva razelor ultraviolete de tip A (UVA), cat si impotriva celor de tip B (UVB). Cremele cu SPF „largite” sau „spectru larg” sunt cele mai bune optiuni, deoarece protejeaza impotriva ambelor tipuri de radiatii.

Alege creme care sunt rezistente la apa, mai ales daca intentionezi sa faci baie sau sa te angajezi in activitati fizice care pot provoca transpiratie excesiva. Aceste creme ofera o protectie mai lunga si mai eficienta.

Verifica eticheta si cauta ingrediente naturale si non-toxice, cum ar fi oxidul de zinc si dioxidul de titan. Aceste ingrediente reflecta razele UV si nu sunt absorbite in piele, ceea ce le face mai sigure.

Cremele cu ingrediente hidratante, cum ar fi aloe vera sau uleiul de jojoba, pot fi, de asemenea, benefice pentru pielea ta, deoarece mentin hidratarea si protejeaza impotriva deshidratarii cauzate de expunerea la soare.

Substante toxice de evitat:

Oxidul de zinc si dioxidul de titan sunt ingrediente sigure si eficiente, insa exista alte substante chimice, precum oxibenzone (o substanta chimica suspectata de perturbare a hormonilor care duce la un risc mai mare de tumori tiroidiene), avobenzone, octinoxate si octocrylene, care pot avea efecte toxice asupra organismului. Aceste substante pot provoca iritatii ale pielii, perturbari hormonale si pot intra in sistemul sanguin, fiind asociate cu riscul de cancer.

Evita parabenele si ftalatii, care sunt frecvent utilizate pe post de conservanti in cremele de protectie solara. Aceste substante pot cauza dezechilibre hormonale si pot fi legate de anumite afectiuni de sanatatii.

Trebuie sa stii ca efectele protectiei solare pot persista si mai mult decat te astepti. De exemplu, un studiu din 2020 condus de Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente a constatat ca „ingredientele chimice de protectie solara sunt absorbite sistemic dupa o singura aplicare, iar unele ingrediente pot ramane in sange timp de cel putin trei saptamani”.

Specialistii mai spun ca niciun produs nu va fi pe deplin protector si niciun produs nu va rezista pe piele mai mult de doua ore. Acestia spun ca aplicarea groasa a straturilor de protectie solara, reaplicarea de fiecare data cand iesi din apa si alegerea unui produs mai bun pentru inceput sunt esentiale.

EWG recomanda evitarea cremelor solare cu SPF ridicat, deoarece s-a demonstrat ca acestea ofera beneficii limitate in comparatie cu cremele de protectie solara cu SPF scazut si pot oferi oamenilor un fals sentiment de siguranta impotriva soarelui. Peste 80 de creme de protectie solara testate au avut un SPF de 50 sau mai mare, iar EWG recomanda evitarea produselor cu SPF peste 50. De asemenea, spray-urile de protectie solara contin benzen care cauzeaza cancer, asa ca ar trebui sa le eviti.

NU UITA!!!

Pielea este cel mai mare organ al sistemului imunitar al corpului nostru, iar o expunerea excesiva la soare ne poate afecta sistemul imunitar, dar multe substante chimice de protectie solara sunt absorbite cu usurinta in fluxul sanguin, unde ar putea provoca si efecte negative.

De exemplu, dermatologii de la Universitatea Stanford au ajuns la concluzia ca persoanele care s-au bazat exclusiv pe creme de protectie solara pentru protectia solara au suferit mai multe arsuri solare decat persoanele care au raportat utilizarea rar de protectie solara, dar purtau palarii si imbracaminte pentru a se proteja de soare. Totodata, un analist EWG avertizeaza: „Protectia solara este doar o forma de protectie solara, dar nu trebuie sa fie singura ta grija. De asemenea, este important sa porti ochelari de soare, palarii si tricouri, sa stai la umbra si sa eviti soarele de la amiaza.”

Vezi si: Petele solare. Cum poti scapa de petele pigmentare si sa ai un ten uniform si luminos

Vezi si: Deodorant bio cu argila. Reteta pentru piele sensibila si o usoara protectie solara

Vezi si: Remedii naturiste pentru arsuri solare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole