Cicatricile de acnee pot fi o sursa de frustrare si disconfort pentru multi oameni care au de-a face cu aceasta afectiune. Acneea in sine poate fi destul de dificila de gestionat, dar cicatricile lasate in urma ei pot fi la fel de deranjante si pot afecta increderea in sine a unei persoane. Cu toate acestea, exista o serie de optiuni disponibile pentru a scapa de cicatricile de acnee sau pentru a le reduce semnificativ aspectul.
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii. Conform specialistilor, aproximativ 85% dintre adolescenti se confrunta cu un anumit tip de acnee, dar chiar si acneea hormonala la adulti apare si poate avea si eruptii ocazionale.
Fie ca ai o forma usoara sau severa, aceasta afectiune poate provoca focare dureroase si inestetice pe fata, spate, piept si brate. Lasata netratata, acneea poate duce, de asemenea, la scaderea stimei de sine si la hiperpigmentare pe termen lung sau cicatrici de acnee.
Cauze care duc la aparitia acneei
Se pare ca principalele cauze ale aparitiei sunt:
- Predispozitie genetica
- Dezechilibrele sau fluctuatiile hormonale. Acest lucru se intampla la adolescentii, dar si femeile care se confrunta cu sindromul premenstrual, menstruatii neregulate, sarcina, menopauza precoce si alte afectiuni hormonale, cum ar fi sindromul ovarian polichistic.
- Lipsa somnului
- Stresul si problemele asociate, cum ar fi tulburarile psihiatrice, depresia si anxietatea.
- Dieta nesanatoasa, care include cereale rafinate, zahar si grasimi procesate.
- Utilizarea anumitor medicamente, inclusiv corticosteroizi, androgeni, pilule contraceptive si litiu.
- Porii infundati, cauzati de lucruri precum productia in exces de ulei (sebum) si celulele moarte ale pielii.
- Bacteriile
- Fumatul si alte cauze ale inflamatiei
Vestea buna este ca in prezent exista multe tratamente sigure pentru cicatricile de acnee. Aflati mai multe in cele ce urmeaza:
Cum poti scapa sau cum poti reduce semnificativ cicatricile de acnee
In primul rand, este important sa acorzi atentie procesului de vindecare naturala a pielii. Acesta poate fi imbunatatit prin mentinerea unei rutine regulate de ingrijire a pielii si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Asigura-te ca iti cureti si iti hidratezi pielea in mod regulat, folosind produse blande si potrivite tipului tau de ten. De asemenea, protejeaza-te de expunerea excesiva a soarelui si utilizeaza o crema cu factor ridicat de protectie solara pentru a preveni inrautatirea cicatricilor.
O alta optiune eficienta pentru tratarea cicatricilor de acnee este reprezentata de terapiile profesionale. Consulta un dermatolog sau un specialist in ingrijirea pielii pentru a discuta despre optiunile disponibile, cum ar fi tratamentele cu laser, dermabraziunea, micro-needlingul sau chimicalele exfoliante. Aceste proceduri pot ajuta la imbunatatirea aspectului cicatricilor, stimuland productia de colagen si regenerarea pielii.
Proceduri dermatologice
- Microneedling – este un tratament minim invaziv pentru piele pentru a stimula colagenul din piele si o modalitate naturala de a imbunatati cicatricile de acnee atata timp cat acneea nu este activa. De asemenea, un studiu din 2009 a examinat efectele tratamentelor multiple cu microneedling asupra a 37 de pacienti cu cicatrici faciale legate de acnee. Peste 80% dintre pacienti si-au evaluat tratamentul cu microneedling ca fiind „excelent” pe o scara de 10 puncte.
- Peelinguri chimice – este o procedura de refacere a pielii care utilizeaza o solutie de diferite substante chimice care sunt aplicate pe piele. Peelingurile profunde pot fi folosite pentru a elimina excrescentele precanceroase, cicatricile sau ridurile profunde, cicatricile grave de acnee si petele de varsta incapatanate. Acidul salicilic si acidul lactic sunt adesea folositi in peelingurile care sunt destinate sa elimine acneea, in timp ce acizi precum acidul tricloroacetic pot fi aplicati pentru a estompa cicatricile. Totusi, e bine de stiut ca peelingurile si alte tratamente pentru acnee pot creste fotosensibilitatea, asa ca va trebui sa va protejati pielea de soare.
- Microdermabraziune – este un tratament de exfoliere nechirurgical, care elimina celulele moarte ale pielii pentru a face loc unor celule mai sanatoase. Este mai potrivit pentru cicatrici usoare, deoarece nu functioneaza dincolo de primul strat de piele.
- Dermaplaning – este o forma de dermabraziune, un tratament de exfoliere efectuat de un dermatolog si implica razuirea delicata a stratului superior al pielii cu un bisturiu chirurgical curat. Poate ajuta la reducerea ridurilor, liniilor fine, hiperpigmentarii si cicatricilor – si incurajeaza refacerea si regenerarea celulelor pielii. Trebuie stiut ca cei cu acnee chistica sau acnee activa ar trebui sa evite dermaplaning-ul, deoarece poate provoca iritatii si sangerari.
- Terapia cu lumina albastra – aceasta este mai frecvent folosita acasa de la dispozitivele care emit lumina, in special pentru tratamentul acneei. S-a descoperit ca lumina albastra ajunge la glandele sebacee (ulei) din piele si poate ajuta la uciderea porfirinelor, care sunt compusi din interiorul bacteriilor acneice.
De asemenea, exista o serie de tratamente topice disponibile pe piata, cum ar fi cremele si gelurile care contin retinoizi, acid hialuronic, vitamina C sau niacinamida. Aceste substante pot contribui la reducerea aspectului cicatricilor si la uniformizarea texturii pielii. Este important sa consulti un specialist inainte de a incepe utilizarea acestor produse, pentru a te asigura ca sunt potrivite pentru tipul tau de ten si ca le folosesti in mod corespunzator.
- Acid azelaic – este un acid natural numit acid dicarboxilic, se aplica pe piele pentru capacitatea sa de a ajuta la imbunatatirea tonusului si texturii – si in special pentru a trata acneea si rozaceea.
- Acid salicilic – Derivat din arborele de scoarta de salcie, aceasta planta care are o serie de efecte linistitoare ale pielii. Este, de asemenea, un ingredient activ obisnuit in anumite creme pentru acnee, care ajuta la indepartarea celulelor in exces care prind sebumul si bacteriile in interiorul porilor. Deoarece poate provoca si roseata si uscaciune, in special pe pielea sensibila, incepeti cu un produs care contine 0,5% pana la 3% acid salicilic.
- Tretinoina – este unul dintre cei mai puternici derivati de retinol/retinoid care este utilizat local pentru afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea persistenta si deteriorarea soarelui. Aceasta forma de vitamina A stimuleaza turnover-ul celular, care actioneaza pentru a promova deschiderea porilor si indepartarea bacteriilor care provoaca eruptii. De asemenea, studiile sugereaza ca este capabil sa reduca leziunile vizibile si sa inhibe dezvoltarea de noi leziuni, promoveaza refacerea celulelor pielii si ajuta la controlul productiei de sebum.
- Bakuchiol – este un extract care provine din frunzele si semintele plantei babchi si este cunoscut a fi o alternativa mai blanda la retinol, dar are multe dintre aceleasi beneficii. In timp ce retinolul poate provoca uneori roseata, arsura si usturime, studiile arata ca bakuchiolul pur castiga atentia pentru capacitatea sa de a imbunatati acneea, melasma, fotoimbatranirea si hiperpigmentarea fara efectele adverse.
- Peroxid de benzoil – este un tratament antibacterian topic care este cel mai des folosit pentru a trata acneea. Ajuta la uciderea bacteriilor gasite in interiorul porilor, ceea ce ajuta la prevenirea infundarii porilor. Acest lucru poate reduce infectiile, roseata si inflamatia, dar uneori provoaca reactii negative cum ar fi uscaciunea, arsurile si exfolierea. Incepe intotdeauna cu o concentratie mai mica pentru a testa reactia, cum ar fi o lotiune cu 2,5% peroxid de benzoil.
- Alfa hidroxiacizi – este folosit in produsele de ingrijire a pielii pentru proprietatile lor anti-imbatranire. Cercetarile indica faptul ca acesta estet util pentru ameliorarea acneei, cicatricilor, hiperpigmentarii si melasmei.
- Antibiotice – dermatologii prescriu uneori antibiotice pentru a ajuta la reducerea cantitatii de bacterii care raman prinse in pori. Exemple de antibiotice prescrise pentru tratarea acneei includ clindamicina, doxiciclina, eritromicina si tetraciclina.
Pe langa aceste optiuni, poti incerca si remedii naturale care pot ajuta la estomparea cicatricilor de acnee.
Remedii naturiste
Dermatologii pot prescrie medicamente pentru tratarea acneei, inclusiv geluri, lotiuni, produse de curatare si chiar antibiotice. Dar, uneori, aceste substantele chimice dure pot provoca iritatii suplimentare pielii deja sensibile sau inflamate. De aceea, este indicat sa incerci si remediile naturale.
De exemplu, uleiul de trandafir sau uleiul de macese pot avea efecte benefice asupra pielii, reducand inflamatia si promovand vindecarea. De asemenea, se poate apela la tratamente pe baza de aloe vera, ceai verde sau suc de lamaie, care au proprietati calmante si antioxidante.
Vezi si articolul: Remedii naturiste pentru cicatricile provocate de acnee
De asemenea, ia in considerare utilizarea tonerelor, cum ar fi un toner de casa cu otet de cidru de mere, pentru a restabili nivelurile naturale ale pH-ului pielii. Foloseste saptamanal masti de argila, cum ar fi cu hamamelis sau argila bentonita. De asemenea, poti incerca aceasta masca de indepartare a cicatricilor de acnee care utilizeaza anumite uleiuri esentiale care par sa ajute vindecarea pielii.
!!!Este important sa ai in vedere faptul ca fiecare persoana este diferita, iar rezultatele pot varia in functie de tipul si severitatea cicatricilor.
Vezi si: Ce sunt cicatricile cheloide si cum le poti trata
Vezi si: Puterea uleiurilor in prevenirea si tratarea cicatricelor
Vezi si: Rachitanul, cel mai bun cicatrizant universal. Ajuta la oprirea sangerarilor interne si externe
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: