14.1 C
București
duminică, septembrie 15, 2024

Ce sunt cicatricile cheloide si cum le poti trata

Cicatricile cheloide sunt un tip de cicatrici excesive care se formeaza atunci cand productia de colagen in timpul procesului de vindecare este supradimensionata. Aceste cicatrici sunt de obicei ridicate, dure si de culoare rosie sau roz. De asemenea, acestea pot provoca disconfort si mancarime si pot fi estetic inestetice.

De regula, cicatricile cheloide sunt inofensive, dar pot fi extrem de inestetice si enervante. Acestea afecteaza pana la 1 din 10 persoane si apar cel mai adesea dupa leziuni ale pielii (pot aparea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe piept, umeri, spate si lobul urechii).

Este adevarat ca indepartarea lor chirurgical este adesea ineficienta, dar trebuie sa stii ca atat metodele de tratament medical, cat si cele naturiste pot ajuta la reducerea aspectului lor. Totodata, in unele cazuri, viitoarele cheloide pot fi si prevenite.

Care sunt cauzele si factorii de risc

Cercetatorii nu stiu cu adevarat de alte cauze cheloide in afara de leziuni ale pielii. Exista unele gene legate de cheloizi, dar nu exista o cauza genetica unica. Cheloizii se dezvolta probabil dintr-o combinatie de factori genetici si de mediu.

Factorii de risc pentru cheloizi includ: piele inchisa la culoare, formarea anterioara a unui cheloid, vindecarea intarziata a unei rani, varsta 10 pana la 30 de ani, membrii familiei cu cheloizi, cicatrici de la acnee, varicela , piercing-uri, interventii chirurgicale, arsuri, zgarieturi si vaccinuri.

Cicatricile cheloide – Tratamentul conventional

Tratamentul cicatricilor cheloide poate fi dificil si implica o varietate de optiuni terapeutice, printre care se numara:

Injectii cu corticosteroizi – Acestea sunt utilizate pentru a reduce inflamatia si pentru a incetini productia de colagen. Acest tratament poate fi eficient pentru a reduce dimensiunea cicatricii cheloide.

Terapia cu laser – Aceasta poate ajuta la reducerea dimensiunii si a aspectului cicatricilor cheloide prin distrugerea tesutului cicatricial si stimularea productiei de colagen.

Crioterapie – Aceasta implica inghetarea tesutului cicatricial cu ajutorul azotului lichid, ceea ce poate duce la distrugerea tesutului cicatricial si reducerea dimensiunii cicatricii cheloide.

Excizia chirurgicala – In cazurile severe, excizia chirurgicala poate fi o optiune, dar exista riscul ca cicatricile sa se reformeze.

Terapie combinata – In unele cazuri, o combinatie de tratamente poate fi mai eficienta decat utilizarea unei singure metode.

Pansamente din silicon – Siliconul este folosit pentru a face pansamente care acopera intreaga zona a pielii cu cheloid.

Terapia cu interferon sau 5-fluoruracil – Aceste medicamente sunt injectate direct in cicatrice pentru a o micsora. Acest tip de terapie este cunoscut si sub denumirea de terapie intralezionala.

Terapia cu imiquimod – Aceasta este o crema cheloida aplicata pe piele pentru a micsora cicatricea sau pentru a preveni formarea unui cheloid dupa o interventie chirurgicala.

Cicatricile cheloide – Tratamentul naturist

-Miere

Are proprietati antimicrobiene care pot ajuta la combaterea infectiilor in leziunile pielii. Desi cercetarea specifica cheloidului este limitata, un studiu de cercetare a constatat ca mierea, precum si mierea combinata cu Calotropic Procera au fost eficiente in limitarea si vindecarea cicatricilor asemanatoare cheloidelor la animale. Totodata, un studiu clinic la copii a constatat, de asemenea, ca extractele de miere de tualang au fost eficiente in oprirea cresterii unei cicatrici cheloide.

Se aplica miere pe cheloid de cel putin doua-trei ori pe zi.

-Ceapa

Studiile au descoperit ca ceapa poate fi un tratament util in cazul cicatricilor cheloide, iar acest lucru se datoreaza continutului de quercetina, care are efecte antiinflamatorii si antioxidante.

Desi gelul cu extract de ceapa a fost folosit in mod eficient pentru prevenirea si tratamentul cheloizilor in sine, alte studii l-au combinat cu medicamentele traditionale si au descoperit ca stimuleaza reducerea cheloizilor.

Se aplica un gel topic cu extract de ceapa cu 12%, de trei ori pe zi, timp de 12 saptamani. De asemenea, poti folosi si sucul de la ceapa – tamponeaza cicatricea cu el si lasa sa se usuce de la sine. Repeta de pana la patru ori pe zi.

-Usturoi

Cercetarile au aratat ca usturoiul poate actiona in acelasi mod ca unele tratamente conventionale curente pentru cheloizi, facandu-l un remediu posibil promitator.

Tot ce trebuie sa faci este sa zdrobesti cativa catei de usturoi si sa-i aplici direct pe piele.
Clateste dupa 15 minute sau daca observi iritatii.

-Crema cu retinol de casa

Retinoizii sunt derivati ​​din vitamina A, iar studiile de laborator au descoperit ca acestia pot descompune fibrele din cheloizi.

-Alte remedii:

Exista unele dovezi ca si alte substante pe baza de plante pot lupta impotriva cicatricilor, ca de exemplu: resveratrol, ceai verde, acidul oleanolic, curcumina, shikonin (derivat din Lithospermum erythrorhizon, o planta chinezeasca) si emodin (derivat din rubarba himalayana, catina si troscot japoneza).

*Este important sa discuti cu un medic sau un dermatolog pentru a determina ce optiune de tratament este cea mai potrivita pentru tine. De asemenea, este important sa stii ca tratamentul cicatricilor cheloide poate necesita mai multe sesiuni si este posibil sa nu fie complet eficient in toate cazurile.

Vezi si: Remedii naturiste pentru cicatricile provocate de acnee

Vezi si: Taietura. Remedii si sfaturi care ajuta la oprirea sangerarii si la buna cicatrizare a zonei afectate

Vezi si: Norocelul, o planta cu efecte anti-cancerigene si cicatrizante

Vezi si: Rachitanul, cel mai bun cicatrizant universal. Ajuta la oprirea sangerarilor interne si externe

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole