In ziua de azi tot mai multi oameni se vaita de lipsa de empatiei si nepasarea medicilor din Romania. Toata lumea trebuie sa stie ca empatia cantareste foarte mult in domeniul medicinei si nu numai. Pacientii sunt supusi adesea unui cumul de emotii si stari negative, se simt neputinciosi, neajutorati si lipsiti de speranta. Aici ar trebui sa intervina medicul, care, pe langa expertiza profesionala, ar trebui sa ofere pacientilor suport emotional si incredere. Este o datorie morala si un semn care indica responsabilitate, si implicare.
Totusi, nu trebuie sa ne pierdem speranta, deoarece mai exista si doctori buni in tara noastra. De exemplu, Raisa, o ploiesteanca in varsta de 23 de ani, a tinut sa multumeasca medicului ei chirurg Cristian Vijiiac pentru felul in care a stiut sa fie un bun profesionist in sala de operatie, dar si pentru empatia si blandetea de care a dat dovada post operator.
Scrisoarea Raisei:
„Medicul Cristian Vijiiac mi-a salvat viata. Pe langa asta, s-a purtat atat de frumos cu mine, asa cum niciun doctor nu a facut-o vreodata.
„Am citit ultimele articole despre medicii din Ploiesti, si m-am hotarat sa va scriu pentru a mai adauga un medic minunat pe lista dumneavoastra. Este vorba de domnul doctor Vijiiac Cristian, sectia Chirurgie II – Spitalul Judetean Prahova.
Va spun pe scurt povestea mea: in anul 2019, dupa ceva simptome si un alt medic de la alt spital din Prahova, care m-a trimis acasa cu un tratament gresit (aveam sa aflu asta cateva zile mai tarziu), am ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.
Dupa scurta asteptare si triajul de la UPU, am ajuns pe mainile domului doctor Cristian Vijiiac, care era de garda in acea seara. A venit in salon sa ma vada si, dupa cateva minute de discutii si un scurt control, am intrat in sala de operatie deoarece abcesul perianal pe care il aveam era deja spart in interiorul organismului.
Domnul doctor a vorbit cu mine si mi-a explicat absolut totul, iar pentru ca operatia a avut ceva complicatii si a durat putin mai mult, domnul doctor a iesit apoi si a vorbit cu insotitorii care asteptau, explicandu-le tot.
In afara faptului ca m-a salvat, domnul doctor s-a purtat atat de frumos cum niciodata niciun medic nu a mai facut-o. Dansul m-a ajutat sa imi revin si fizic, dar si psihic. La fiecare vizita imi spunea ca totul o sa fie bine, sa am incredere.
Dupa 2 ani, cand mi-a recidivat acel abces, m-am dus cu cea mai mare incredere din nou la domnul doctor, care, inca o data, a fost la fel de bland si bun.
Sunt sigura ca mai sunt multe persoane care au cuvinte de lauda la adresa domnului doctor Vijiiac. Merita sa ajunga in sectiunea medicilor dedicati si minunati din Prahova.”
In concluzie, empatia nu ar trebui sa lipsească din conduita niciunui medic. Aceasta reprezinta piatra de temelie a succesului profesional, cu rol semnificativ in generarea performantelor si a crearii unei legaturi puternice medic-pacient.
Vezi si:
Sfaturile doctorului Pavel Chirila despre cum sa prevenim cancerul
Motive pentru care aromaterapia a devenit ‘’doctor pentru trup si suflet’’ in societatea moderna
Cuisoarele, “doctorul celor 100 de boli”
Varza, doctorul din gradina. Medic: „Cine nu crede, sa incerce!”
Sursa: observatorulph.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: