7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Cuisoarele, “doctorul celor 100 de boli”

Cuisoarele sunt de fapt bobocii unui arbore tropical – Syzygium aromaticum, originare din Insulele Moluce, Indonezia. Arborele este inalt si subtire, vesnic verde si poate atinge 20 m inaltime, iar florile cresc in buchete care se deschid ca niste clopotei colorati in rosu si alb.

Cuisoarele au un gust fructat, iute-amarui si sunt supranumite si “doctorul celor 100 de boli”, datorita proprietatilor.

In scop terapeutic, cuisoarele se folosesc atat intregi, cat si macinate, deoarece sunt bogate in fibre, omega 3, tanic, ulei eteric, vitamine (vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, folat, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D si vitamina K) si minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc), dar cea mai importanta eugenolul, o substanta care este responsabila pentru proprietatile miraculoase (antioxidante, hepato-protectoare, antimicrobiene si antiinflamatorii).

Ce efecte terapeutice au cuisoarele:

Cuisoarele au efect analgezic si cauterizant (in stomatologie), antibacterian, antiinflamator, antioxidant, antiseptic, anestezic, calmant/relaxant/sedativ, stimulent al aparatului digestiv si vermifug.

Cuisoarele – Indicatii terapeutice:

  • balonari
  • disfunctii stomacale
  • dizenterie
  • disfunctii biliare
  • diaree moderata
  • colite diverse
  • afectiuni contagioase
  • gastrita
  • dureri dentare
  • halena
  • dureri diverse
  • afrodisiac
  • greata
  • gripa,
  • infectia nasului
  • infectia gatului
  • infectiile organelor genitale
  • infectiile urechilor
  • intepaturi de insecte
  • mancarimi de piele

Datorita compozitiei de eugenol, cuisoarele combat infectiile si inflamatiile provocate de bacterii si fungi. Totodata, aceasta substanta scade coagulabilitatea sangelui, fiind foarte eficienta impotriva formarii cheagurilor.

Cuisoarele si-au dovedit eficienta si in diabet. In urma unui studiu realizat pe soareci, s-a descoperit ca extractul de cuisoare si nigericina (o componenta a extractului de cuisoare), au redus rezistenta la insulina in celulele musculare ale soarecilor.

Cuisoarele previn aparitia cancerului. Acestea sunt foarte bogate in antioxidanti (doar jumatate de lingurita cu cuisoare macinate contine mai multi antioxidanti decat jumatate de cana cu afine), care joaca un rol important in reducerea deteriorarii celulelor care ar putea deveni maligne.

Mai multe studii au descoperit ca extractul de cuisoare a redus incidenta obezitatii cauzate de o dieta bogata in grasimi.

Cuisoarele pot distruge bacteriile. In urma unui studiu realizat in laborator, s-a observat ca uleiul esential de cuisoare a anihilat trei tipuri de bacterii, inclusiv E. coli (cea care provoaca diaree, crampe, oboseala si chiar moarte). Totodata, cuisoarele protejeaza si sanatatea orala, eliminand dezvoltarea a doua tipuri de bacterii care contribuie la aparitia bolilor gingivale.

Cum se prepara si administreaza cuisoarele:

-In cazul durerilor de dinti, se pot lua asa cum sunt, apoi se sfarma in gura pentru a calma durerile. In zaul durerilor de stomac, se inghit intregi.

-Ceai: in 250 ml apa se adauga cateva cuisoare (4-5), apoi se fierb putin, dupa care se strecoara. Acest ceai este folosit pentru efectul anestezic si antiseptic.

-Ceai: intr-o cana cu apa clocotita se adauga cateva cuisoare pisate. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. In caz de tromboflebite, tromboze, etc se recomanda sa se bea cu ceai verde.

-Un alt mod de preparare este sa fierbi pe baie de abur, in putin ulei, timp de 2-3 ore, apoi se strecoara. Se foloseste la diferite preparate sau asa cum este pentru efectul sau anestezic.

-Ulei esential de cuisoare (din magazinele naturiste): aceste ofera energie, este benefic sistemului digestiv, pentru sustinerea imunitara si pentru efectul analgezic pe care il are aupra sistemului osteo-articular si muscular, incalzind si reducand inflamatia si durerea. Datorita continutului mare de eugenol, uleiul are proprietati antifungice si antibacteriene, eliminand infectiile fungice cauzate de Candida.

Vezi si: Apa de gura cu cuisoare. Reteta simpla cu efect antibacterian si antiinflamator

Atentie! Este indicat ca uleiul de cuisoare sa se foloseasca in concentratii mici, deoarece are un puternic efect iritant. Chiar daca are proprietati analgezice si este folosit in stomatologie, el nu trebuie aplicat nediluat pe nicio parte a corpului. De asemenea, femeilor insarcinate sau care alapteaza nu li se recomanda consumul de cuisoare.

Vezi si: 2-3 cuisoare dupa masa ajuta in reducerea aciditatii in stomac, reduce durerile de cap si dinti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole