-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Eritritolul. Este acest indulcitor sanatos sau este doar o afacere?

Eritritolul este un indulcitor natural, fara calorii, care este din ce in ce mai popular in alimentatie si bauturi datorita proprietatilor sale benefice pentru sanatate. Acesta este un alcool de zahar, care se gaseste in mod natural in unele fructe si legume, precum strugurii, perele, pepenele verde si ciupercile dar si unele alimente fermentate precum branza, vinul, berea si sake-ul.

Eritritolul a fost descoperit pentru prima data in 1848 de John Stenhouse, un chimist scotian. Acesta are o dulceata similara cu cea a zaharului, dar fara calorii si fara impact semnificativ asupra nivelului de zahar din sange. In Japonia se foloseste de la inceputul anilor 1990 in bomboane, jeleuri, gemuri, ciocolata, iaurt, bauturi si ca inlocuitor natural al zaharului, iar mai recent a castigat popularitate si in alte tari.

Chiar daca numele poate fi confuz – „alcoolii de zahar” – nu are nimic de-a face cu cocktail-urile, deoarece nu contin etanol (alcool) precum bauturile alcoolice. Odata ce eritritolul intra in organism, este absorbit rapid in intestinul subtire si in sange, doar aproximativ 10% intra in colon. Restul de 90% este excretat prin urina. Prin urmare, trece prin sistemul tau neatins cu metabolizare zero, ceea ce inseamna ca nu produce gaze sau alte probleme digestive.

Si acum, eritritolul este utilizat ca indulcitor in multe produse alimentare si bauturi, inclusiv dulciuri, guma de mestecat, bauturi racoritoare si inghetata. De asemenea, este disponibil in forma de pulbere sau granule si poate fi folosit ca inlocuitor al zaharului in preparate culinare si bauturi.

Eritritolul este un indulcitor sanatos sau este doar o afacere?

Un alt avantaj al eritritolului este ca are un efect minim asupra nivelului de zahar din sange, ceea ce il face o optiune buna pentru persoanele cu diabet sau cu sensibilitate la insulina.

Incepand cu 1997, eritritolul a fost declarat ca fiind sigur de catre Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente. De asemenea, industria alimentara si consumatorii il apreciaza pentru ca are un gust dulce similar cu zaharul (contine aproximativ 60% pana la 80% din dulceata zaharului de masa), dar nu este caloric si nu creste nivelul de zahar din sange.

Cu toate acestea, in cantitati mari, eritritolul poate cauza efecte secundare precum diaree si flatulenta.

Totodata, cercetarile arata ca este absorbit rapid in intestinul subtire, dar metabolizat slab si este posibil sa nu aiba aceleasi beneficii pentru sanatate ca si alti indulcitori naturali care servesc ca inlocuitori ai zaharului – cum ar fi fructele sau mierea.

Pentru a evita potentialele efecte secundare, se recomanda ca adultii sa consume nu mai mult de 0,45-1 g eritritol/kilogram de greutate corporala pe zi.

De asemenea, trebuie sa stii ca doar pentru ca un indulcitor nu are calorii si nu pare sa afecteze glicemia, nu inseamna ca este neaparat bun pentru sanatatea ta.

Iata cateva aspecte pentru care acest indulcitor poate fi rau pentru tine:

-De obicei modificat genetic. Desi exista soiuri non-OMG disponibile (organisme modificate genetic), o mare parte din eritritolul utilizat in alimente si bauturi astazi este derivat din amidonul de porumb modificat genetic. In plus, studiile pe animale au legat consumul de OMG-uri cu probleme potentiale, cum ar fi: infertilitate, probleme imunitare,
imbatranire accelerata, reglare defectuoasa a insulinei, modificari ale organelor majore si ale sistemului gastrointestinal.

-Poate fi combinat cu indulcitori artificiali. Eritritolul nu este la fel de dulce ca zaharul in sine, asa ca este adesea combinat in alimente si bauturi cu alti indulcitori discutati, de obicei artificiali (de exemplu aspartamul), produsul incarcat cu eritritol poate deveni si mai suparator pentru sanatate, ducand la: anxietate, pierderea memoriei pe termen scurt, fibromialgie, crestere in greutate si oboseala.

-Poate cauza probleme digestive. Alcoolii de zahar trec prin corpul tau practic neatins, la fel ca fibrele alimentare si tocmai acesta este motivul pentru care pot produce gaze, balonare si diaree (nu sunt absorbite complet de organism si sunt fermentate de bacteriile din intestinul gros). Totusi, in comparatie cu alti alcooli de zahar, eritritolul pare mai putin probabil sa fermenteze in intestin si mai putin probabil sa declanseze probleme digestive. In schimb, daca este consumat in exces, eritritolul neabsorbit poate atrage apa din peretele intestinal si poate provoca diaree. Un studiu a aratat in mod specific ca aportul de 50 de grame de eritritol a provocat zgomot stomacal si greata.

-Poate declansa reactii alergice

Desi foarte rar, eritritolul poate provoca o reactie alergica a pielii la unele persoane, asa cum a demonstrat intr-un studiu publicat in 2000 in Journal of Dermatology.

Este eritritolul mai sanatos decat stevia?

Unii experti au declarat ca prefera extractul de frunze de stevia, deoarece nu creste glicemia si este asociat cu unele beneficii pentru sanatate. Potrivit studiilor de cercetare, acestea pot include imbunatatiri ale colesterolului, tensiunii arteriale si chiar unele tipuri de cancer.

Vezi si: Iarba dulce, indulcitorul natural al sanatatii tale

Vezi si: 10 alternative la zahar si indulcitori artificiali ce ar trebui incercate!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole