6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

STUDIU – O dieta bogata in fast-food creste riscul de boli hepatice

Fast-food-ul ofera confort consumatorilor, iar consumul de fast-food este popular in aproape toata lumea. De exemplu, ridicarea unei pizza sau a unui pui prajit este adesea mai rapid decat pregatirea unei mese acasa. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca aceste preparate au adesea cantitati mari de sare si grasimi adaugate ce ne pot afecta sanatatea.

Consumul excesiv de Fast-food prezinta anumite riscuri pentru sanatate, iar expertii din domeniul sanatatii au inceput sa cerceteze tot mai atent acest aspect, in special in ceea ce priveste sanatatea ficatului.

Vezi si: Stim cu adevarat ce contine mancarea fast food?

O dieta bogata in fast-food creste riscul de boli hepatice

Un studiu recent, publicat in Clinical Gastroenterology and Hepatology, a constatat ca un consum de 20% sau mai mult din aportul zilnic de alimente din surse de fast-food poate creste riscul de boala hepatica grasa nealcoolica (steroza hepatica). Totodata, riscurile pentru dezvoltarea bolii hepatice grase nonalcoolice pot fi cele mai mari pentru persoanele cu obezitate sau diabet, noteaza cercetarea.

Pe baza unei analize a datelor de sanatate de la 4.000 de adulti ale caror masuratori ale ficatului gras au fost incluse in cel mai recent studiu national de examinare a sanatatii si nutritiei (din 2017-2018), oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu obezitate sau diabet care iau o cincime sau mai mult din caloriile lor zilnice de la fast-food au niveluri sever crescute de grasime in ficat in comparatie cu cei care mananca mai putin sau nu mananca deloc.

Ani Kardashian, MD, hepatolog la Keck Medicine din USC si autorul principal al studiului a declarat ca a fost extrem de surprinsa sa afle cat de daunator poate fi fast-food-ul pentru ficat, in special in randul persoanelor care au diabet sau obezitate. Specialistul crede ca majoritatea oamenilor probabil nu sunt constienti de faptul ca un consum de alimente fast-food si o dieta nesanatoasa pot cauza probleme hepatice. „Ficatul gras este o problema majora de sanatate publica, care poate duce la ciroza (dezvoltarea tesutului cicatricial in ficat), insuficienta hepatica si cancer hepatic”, relateaza Ani Kardashian.

Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) este mai exact o afectiune in care excesul de grasime se acumuleaza in ficat; nu este asociat cu consumul de alcool. Institutul National de Diabet si Boli Digestive si de Rinichi estimeaza ca aproximativ un sfert dintre adultii din SUA au aceasta boala, fiind mai frecventa la cei care au obezitate sau diabet de tip 2, deoarece consumul de cantitati mari de grasimi saturate si indulcitori procesati, predispune organismul sa acumuleze grasimi in ficat. Acest efect este exacerbat la persoanele cu rezistenta la insulina, un semn distinctiv al prediabetului si diabetului de tip 2, care determina depunerea in ficat a unor cantitati anormale de exces de grasime.

Vezi si: Grasimi bune versus grasimi rele. Alege sanatos!

Totusi, Nancy Reau, MD, seful sectiei de hepatologie la Rush University Medical Center in Chicago, Illinois, a declarat ca aceasta descoperire poate avea si un impact pozitiv, deoarece ii constientizeaza pe oameni sa aiba o dieta mai sanatoasa. Trebuie sa stii ca adaca esti slab, nu inseamna ca poti manca cat vrei sau daca esti supraponderal sa fii atent la dieta, sa nu te ingrasi. Trebuie sa inveti sa faci doar alegeri mai sanatoase, sa citesti etichetele, urmarirea caloriilor si comandarea optiunilor mai sanatoase.

Atunci cand vei vedea beneficiile eliminarii grasimilor si reducerii carbohidratilor, vei fi mai predispus sa continui pe acest drum.

Vezi si: Reguli de baza pentru o alimentatie echilibrata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole