6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Pericol alimentar. Ce a aratat un studiu efectuat in SUA despre pestele din rauri si lacuri

Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta din Environmental Working Group a descoperit ca a consuma un peste de apa dulce prins in lacurile si raurile din Statele Unite echivaleaza cu a bea timp de o luna apa potabila contaminata cu asa-numitii poluanti „eterni”, PFAS („substante chimice pentru totdeauna”).

Aceste substante chimice au fost dezvoltate in anii 1940 pentru a rezista la apa si caldura si se gasesc in invelisuri antiaderente, textile sau ambalaje alimentare. Insa, caracterul indestructibil al acestor PFAS – substante perfluoroalchilate si polifluoroalchilate – implica faptul ca acestea s-au acumulat de-a lungul timpului in aer, sol, apele lacurilor si raurilor, in hrana si chiar si in corpul uman, relateaza cbsnews.com.

Cercetatorii au evaluat nivelul de contaminare al pestilor de apa dulce analizand 500 de esantioane prelevate din lacuri si rauri din Statele Unite intre anii 2013 si 2015 si, potrivit studiului publicat in jurnalul stiintific Environmental Research, rata medie de contaminare a fost de 9,5 micrograme pe kilogram. Se pare ca dintre toate probele contaminate, trei sferturi contineau acid perfluorooctan sulfonic (PFOS), unul dintre cei mai comuni si nocivi contaminanti din cei cateva mii ce alcatuiesc grupul PFAS.

Totodata, nivelurile de PFAS masurate la pestii de apa dulce capturati in salbaticie s-au dovedit a fi de 278 de ori mai mari comparativ cu cele constatate la pestii crescuti in scop comercial.

Vezi si: Cel mai toxic peste. Oamenii il consuma pentru ca este ieftin, dar foarte nesanatos

Astfel, a consuma un peste de apa dulce echivaleaza cu a bea timp de o luna apa contaminata cu 48 de parti de PFOS per miliard. Conform noilor recomandari ale Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA) din Statele Unite, apa este considerata sigura de baut daca nu contine mai mult de 0,2 parti de PFOS per trilion.

Pentru Patrick Byrne, cercetator in domeniul poluarii mediului la Universitatea John Moores din Liverpool, PFAS reprezinta „probabil cea mai mare amenintare chimica pentru specia umana in secolul 21”.

De asemenea, David Andrews, Ph.D., om de stiinta principal al EWG si unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat ca oamenii care consuma peste de apa dulce, in special cei care prind si mananca peste in mod regulat, sunt expusi riscului de a avea niveluri alarmante de PFAS in corpul lor. De exemplu, consumul de peste de apa dulce contaminat cu PFOS poate provoca cresteri semnificative ale nivelurilor serice din sange ale oamenilor pentru totdeauna, creand riscuri potentiale pentru sanatate. Chiar si consumul rar de peste de apa dulce poate creste nivelul PFOS din organism.

Trebuie sa fim constienti ca pestii de apa dulce reprezinta o sursa importanta de proteine ​​pentru multi oameni, iar contaminarea cu PFAS ii ameninta pe cei care nu isi permit sa cumpere fructe de mare din comert. Comunitatile care depind de pescuit pentru intretinere si pentru practicile culturale traditionale sunt afectate excesiv. Acest lucru face ca expunerea la poluantii chimici din pestii de apa dulce sa fie un caz manual de nedreptate de mediu

Vezi si: Studiu: 80% din pacientii cu Covid au prezentat deficienta de Vitamina D

Vezi si: Studiu: Deficitul acestei vitamine creste riscul de infarct

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole