Studiu: Deficitul acestei vitamine creste riscul de infarct

Studiu-Deficitul-acestei-vitamine-creste-riscul-de-infarct

Nu numai ca nivelurile scazute de vitamina D sunt legate de boala coronariana , infarct si accident vascular cerebral, dar studiile releva ce nivel specific de deficit poate creste riscul pentru aceste afectiuni.

Studiul a constatat ca pacientii cu niveluri sanguine de vitamina D mai mici de 15 nanograme pe mililitru (ng / ml) au avut o rata semnificativ mai mare de evenimente cardiovasculare majore – precum atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si deces – comparativ cu cei cu niveluri superioare.

Mai putin de 15 nanograme pe ml de vitamina D creste riscul bolilor cardiovasculare

„Desi nivelurile de vitamina D peste 30 au fost considerate in mod traditional normale, mai recent, unii cercetatori au propus ca orice altceva peste 15 este un nivel sigur. Dar cifrele nu fusesera sustinute cu cercetari pana acum „, a spus J. Brent Muhlestein, MD, codirector de cercetare cardiovasculara la Institutul de inima al Centrului Medical Intermountain si investigator principal al studiului, informeaza clevelandheartlab.com.

Milioane de americani si oameni din toata lumea au niveluri de vitamina D legate de riscul cardiac. Chiar daca un nivel peste 15 este sigur, una din 10 persoane are inca niveluri de vitamina D mai mici decat aceasta, a adaugat dr. Muhlestein. „Acest lucru echivaleaza cu un procent foarte mare din populatia noastra.” Nivelurile de vitamina D pot fi verificate printr-un simplu test de sange.

Studiul, care a fost prezentat la sesiunile stiintifice ale Asociatiei Americane a Inimii (AHA) din 2015, a inclus mai mult de 230.000 de pacienti care au fost impartiti in patru grupe pe baza nivelului lor de vitamina D din sange (mai putin de 15 ng / ml, 15-29, 30 -44 si 45 sau mai mare).

Pe parcursul a trei ani de urmarire, participantii cu niveluri de vitamina D mai mici de 15 ng / ml au avut un risc cu 35% mai mare de evenimente cardiace majore sau fatale, comparativ cu celelalte trei grupuri. Nu s-au observat diferente semnificative de risc in cele trei grupuri cu niveluri de vitamina D de 15 ng / ml sau mai mari.

„Acest studiu arunca o noua lumina si directie asupra carora pacientii ar putea beneficia cel mai bine de administrarea suplimentelor de vitamina D”, a spus dr. Muhlestein. „Chiar daca exista posibilitatea ca pacientii sa beneficieze intr-un fel de obtinerea unor niveluri mai ridicate de vitamina D in sange, aceste noi informatii ne spun ca cel mai mare beneficiu pentru inima va aparea probabil la pacientii al caror nivel de vitamina D este sub 15 ng / ml.”

Alte efecte ale nivelurilor de vitamina D asupra inimii

Studiul se adauga la alte constatari recente despre efectele nivelurilor de vitamina D asupra sanatatii cardiovasculare si a riscului de infarct si accident vascular cerebral, inclusiv urmatoarele:

  • Vitamina D scazuta poate reprezenta un risc independent de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Datele din zeci de studii din ultimii 30 de ani sunt acum atat de robuste, incat o revizuire cuprinzatoare din 2014 concluzioneaza ca deficienta de vitamina D indeplineste standardele stiintifice stabilite ca factor de risc „cauzal” pentru bolile cardiovasculare, principalul criminal al barbatilor si femeilor americane si nu numai, adesea din atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
  • Vitamina D protejeaza sanatatea inimii luptand impotriva inflamatiilor. Metaanaliza din 2014 a constatat ca suplimentarea cu vitamina D poate imbunatati semnificativ nivelurile de marker inflamator cu proteina C reactiva de inalta sensibilitate (hsCRP). Alte cercetari sugereaza ca persoanele sanatoase, aparent cu niveluri ridicate de hsCRP, au sanse de pana la patru ori mai mari de a se confrunta cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral si deces din cauze cardiovasculare. Testele simple de sange si urina pentru a masura nivelurile de biomarkeri inflamatori pot ajuta practicienii sa evalueze riscul cardiovascular al unui pacient.
  • Deficitul de vitamina D este legat de boli cardiace mai severe. Intr-un studiu din 2014 realizat pe aproape 1.500 de persoane supuse angiografiei, aproape 70% dintre participanti au avut un continut scazut de vitamina D. Studiul a constatat ca cei cu niveluri de vitamina D „suficient de scazute pentru a fi considerati deficienti aveau un risc cu 20% mai mare de cel mai sever nivel al bolii. ” Cercetarea a fost publicata in European Journal of Clinical Investigation.
  • Vindecarea atat a colesterolului ridicat, cat si a inflamatiei poate imbunatati prevenirea bolilor de inima. Aproximativ 50% din atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele cu colesterol „normal”. Dupa cum s-a raportat, studiile sugereaza ca inflamatia explica acest risc rezidual, atat prin contributia la formarea placii vulnerabile, cat si la ruperea acesteia, care poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...