0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

STUDIU – O buna hidratare poate incetini imbatranirea si poate reduce riscul de boli cronice

Este cunoscut faptul ca oamenii au nevoie zilnic de apa pentru a supravietui si a prospera. Fiecare celula, tesut si organ din corpul nostru are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, corpul nostru foloseste apa pentru a-si mentine temperatura, pentru a elimina deseurile si pentru a lubrifia articulatiile. Prin urmare, apa este necesara pentru o sanatate generala buna.

Nu exista nicio indoiala ca o buna hidratare aduce beneficii organismului din interior spre exterior. De fapt, cu cat esti mai hidratat, cu atat mai bine iti functioneaza corpul si avem nevoie de asta, mai ales pe masura ce imbatranim. De exemplu, a ramane bine hidratat iti poate adauga ani de viata si chiar tine la distanta afectiunile cronice, potrivit unor noi cercetari.

O buna hidratare poate incetini imbatranirea si poate reduce riscul de boli cronice

Un nou studiu a constatat ca cei care se hidrateaza corespunzator par a fi mai sanatosi, dezvolta mai putine afectiuni cronice (inclusiv accident vascular cerebral, diabet si dementa) si traiesc mai mult in comparatie cu persoanele care nu beau suficiente lichide.

Studiul National Institutes of Health a fost publicat pe 2 ianuarie 2022, in jurnalul eBioMedicine.

„Rezultatele sugereaza ca o hidratare adecvata poate incetini imbatranirea si poate prelungi viata fara boli”, a declarat autorul studiului Natalia Dmitrieva, PhD, cercetator la Institutul National de Inima, Plaman si Sange din Bethesda, Maryland, intr-un comunicat de presa.

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, un consum suficient de apa poate ajuta la prevenirea deshidratarii, o problema de sanatate care poate cauza supraincalzirea corpului, tulburarea gandirii si starea de spirit si duce la constipatie si pietre la rinichi. Totodata, dovezile existente sugereaza ca o hidratarea necorespunzatoare poate creste riscul de boala si poate duce la moarte timpurie.

De exemplu, in cercetarile efectuate pe soareci, restrictia pe tot parcursul vietii a aportului de apa le-a scurtat durata de viata cu sase luni, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 15 ani de viata umana, potrivit cercetarilor publicate in septembrie 2019 in jurnalul JCI Insight.

Cercetatorii National Institutes of Health si-au proiectat studiul pentru a explora daca mentinerea unei stari optime de hidratare ar putea incetini procesul de imbatranire

Cercetatorii au folosit date de sanatate de la 11.255 de adulti din studiul Riscul de ateroscleroza in comunitati, colectate pe o perioada de 30 de ani. Prima evaluare a fost in 1987, cand participantii aveau 40 sau 50 de ani; varsta medie a participantilor la evaluarea finala in timpul perioadei de studiu a fost de 76 de ani.

Autorii au estimat varsta biologica (cat de bine functioneaza organismul, comparativ cu varsta cronologica a unei persoane) folosind biomarkeri ai diferitelor sisteme si procese de organe, inclusiv masuratori cardiovasculare, renale (referitoare la rinichi), respiratorii, metabolice, imune si inflamatorii.

In loc sa urmareasca aportul de lichide, cercetatorii au folosit nivelul de sodiu seric ca indicator al starii de hidratare (cu cat esti mai hidratat, cu atat va fi mai scazut sodiu). Testul este de obicei efectuat ca parte a analizelor de sange anuale de rutina, iar intervalul normal este intre 135 si 146 miliechivalenti pe litru (mEq/L).

La final, dupa ajustarea factorilor care puteau influenta constatarile, inclusiv varsta, rasa, sexul biologic, statutul de fumat si hipertensiunea arteriala, oamenii de stiinta de la National Institutes of Health au descoperit ca adultii cu niveluri serice de sodiu la limita superioara a intervalului normal au avut rezultate de sanatate mai proaste decat cei la capatul inferior al intervalului.

Adultii cu niveluri de peste 142 mEq/L au avut cu 10 pana la 15% mai multe sanse de a fi biologic mai in varsta decat varsta lor cronologica, comparativ cu participantii din intervalul 137 pana la 142 mEq/L.

Totodata, cei „imbatraniti mai rapid” cu niveluri mai mari de sodiu seric au avut un risc cu 64% mai mare de a dezvolta boli cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral, fibrilatia atriala, boala arterelor periferice, boala pulmonara cronica, diabetul si dementa.

Persoanele cu niveluri de peste 144 mEq/L au avut un risc cu 50% mai mare de a fi mai in varsta din punct de vedere biologic si un risc cu 21% mai mare de a muri prematur, comparativ cu persoanele cu un nivel intre 137 si 142 mEq/L.

Grupul cu cel mai mic risc de a dezvolta boli cronice a avut un nivel seric de sodiu intre 138 si 140 mEq/L.

Rezultatele studiului National Institutes of Health sugereaza ca aceasta concentratie de sodiu din sange poate prezice riscul de boli cronice si chiar de imbatranire, spune Johson: „Descoperirea izbitoare este ca nivelurile de sodiu care sunt considerate normale, dar sunt la nivel superior, prezic cresterea. risc. Acest lucru merge impreuna cu alte date care sugereaza ca multi dintre noi nu se hidrateaza suficient.”

In concluzie, studiul intareste motivele pentru care oamenii ar trebui sa incerce sa urmeze recomandarile existente pentru aportul de lichide.

Cata apa ar trebui sa bei in fiecare zi?

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor nu exista nicio recomandare concreta cu privire la cata apa ar trebui sa bea toata lumea, dar cercetarile de la Academiile Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina din SUA au determinat ca un aport zilnic adecvat este de 15,5 cani de lichid pentru barbati si 11,5 cani pentru femei. Aceasta include toate bauturile (nu doar apa) si chiar alimentele – aproximativ 20% din consumul de lichide provine din alimente.

Vezi si: Deshidratarea, cauza a multor boli

Vezi si: Beneficiile hidratarii pe stomacul gol imediat dupa trezire!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole