3 C
București
duminică, decembrie 22, 2024

Profilul genetic, cheia combaterii obezitatii

Obezitatea este o problema globala cu repercusiuni semnificative asupra sanatatii umane. Intr-o lume in care ritmul vietii devine tot mai alert, iar alimentatia nesanatoasa si sedentarismul devin norma, gasirea unor solutii eficiente pentru combaterea obezitatii devine o prioritate. In acest context, profilul genetic se dovedeste a fi cheia care ne poate oferi o intelegere mai profunda a modului in care organismul nostru interactioneaza cu factorii de mediu si cu alimentatia, ajutandu-ne astfel sa identificam strategii personalizate si eficiente in lupta impotriva obezitatii.

Obezitatea este o afectiune asociata cu numeroase complicatii de sanatate, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si afectiunile articulare. In cautarea unor solutii eficiente, cercetatorii exploreaza diverse abordari, iar unul dintre domeniile emergente de cercetare este legat de influenta profilului genetic in obezitate. Asadar, este posibil ca profilul genetic sa reprezinte cheia combaterii obezitatii?

Obezitatea si factorii de mediu

Obezitatea este rezultatul unei interactiuni complexe intre factorii genetici si de mediu. Factorii de mediu, cum ar fi alimentatia neechilibrata, sedentarismul si stresul, joaca un rol semnificativ in dezvoltarea obezitatii. Cu toate acestea, cercetarile recente arata ca predispozitia genetica poate avea, de asemenea, un impact important asupra greutatii corporale si a metabolismului.

Evidenta genetica

Studii genetice ample au identificat o serie de variante genetice asociate cu obezitatea si metabolismul energetic. Aceste variante genetice pot influenta reactiile individuale la alimentatie, raspunsul la exercitii fizice si chiar capacitatea organismului de a regla apetitul si senzatia de satietate. In plus, exista cercetari care sugereaza ca interactiunea dintre anumite variante genetice si factorii de mediu poate creste riscul de obezitate.

Potentialul profilului genetic in combaterea obezitatii

Cunoasterea profilului genetic individual poate aduce numeroase beneficii in combaterea obezitatii. Prin identificarea variantelor genetice asociate cu obezitatea, se poate realiza o evaluare personalizata a riscului individual. Aceasta ar putea permite interventii preventive si personalizate, adaptate la nevoile specifice ale fiecarei persoane.

Pentru ca, in timp ce genele sunt imposibil de modificat, ceea ce putem schimba este influenta lor asupra sanatatii noastre. Dupa cum ne spune Vicente Mera, seful Unitatii de Medicina Genomica si Imbatranire Sanatoasa de la SHA Wellness Clinic, „toti indivizii din aceeasi specie sunt foarte asemanatori, dar au usoare variatii genetice care ii fac diferiti. Acest lucru se datoreaza polimorfismelor cu un singur nucleotide (SNP), care sunt mici variante ale activitatii noastre genetice care determina, de exemplu, culoarea ochilor sau a parului nostru. Aceste polimorfisme apar si in functia organelor, absorbtia alimentelor si reglarea apetitului. Acesta este motivul pentru care o persoana poate manca o anumita cantitate de alimente fara a se ingrasa, in timp ce altcineva care mananca aceeasi portie din aceeasi mancare o face: mancatul este una, iar absorbtia alimentelor este cu totul alta.

Testul genomic OBESgenes identifica aceste mici diferente, ceea ce face posibila adaptarea tratamentelor si recomandarilor de slabire la profilul genetic al fiecarui oaspete, maximizand rezultatele si imbunatatind ratele de succes cu 20-30%. La SHA am dezvoltat un panou genetic foarte complet in care studiem trei grupuri mari de gene legate de alimentatie, exercitii fizice si emotii, toate acestea fiind factori care influenteaza direct obezitatea si supraponderalitatea”, spune medicul. „Adevarul este ca nu toti consumam energie la fel si nici toti nu raspundem in acelasi mod la diferite tipuri de exercitii fizice ., nici toti nu avem acelasi metabolism. De aceea substante precum alcoolul sau cofeina ne afecteaza pe toti diferit.

Studiile genetice ne spun care este situatia reala si, de acolo, ajustam tratamentul pentru a-l face mult mai eficient. De exemplu, daca o persoana nu arde bine grasimile, grasimile ar trebui eliminate din alimentatie, dar daca metabolizeaza bine carbohidratii, le poate manca fara probleme. Acelasi lucru este valabil si pentru exercitiile fizice: cunoscand tipul de fibre musculare , putem personaliza rutina de antrenament, sporind astfel beneficiile acesteia. Al treilea grup de gene pe care il studiem are legatura cu emotiile, care sunt determinate genetic. Asa stim cine are mai multe sanse sa sufere de depresie sau anxietate. In plus, emotiile sunt strans legate de alimentatie, motiv pentru care o dieta sanatoasa nu numai ca favorizeaza scaderea in greutate, ci ne poate si face mai fericiti”.

Testul necesita doar un test de sange, iar rezultatele dureaza aproximativ o saptamana. Si, desi este desigur un test costisitor, trebuie facut doar o data in viata, asa ca este intr-adevar o investitie in sanatate. Odata ce profilul genetic este disponibil, expertii SHA concep un plan complet personalizat care include recomandari de stil de viata, dieta, suplimente nutritionale atunci cand este necesar si, foarte exceptional, medicamente.

Vezi si:

Factori de risc in supraponderabilitate si obezitate

Fenicul, o planta medicinala extraordinara pentru probleme digestive, balonare si obezitate

C60 combate obezitatea, bolile de inima si diabetul

Cum si ce sa mancam pentru a ne simti mai bine. Obezitate vs. sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole