1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Care este legatura dintre respiratie si sistemul imunitar

Odata cu declansarea pandemiei de coronavirus, dar si a gripelor agresive, ne-am amintit cat de importanta este respiratia si cat de vitala este imunitatea, deoarece respiratia este direct legata de fluxul limfatic, iar fluxul limfatic este direct legat de imunitate. 

Respiram de cand ne stim si poate din acest motiv nici nu prea suntem constienti de cat de important este acest fapt. Stim ca plamanii absorb oxigen si elibereaza dioxid de carbon, dar dincolo de asta, putini sunt cei care stiu ceva mai mult despre mecanica vitala a respiratiei si despre modul in care actul de respiratie afecteaza alte parti ale corpului.

O dieta adecvata, exercitiile fizice si somnul imbunatatesc puterea sistemului imunitar, dar actul simplu de a respira corect reprezinta o modalitate grozava de a intari imunitatea. Aerul pe care il respiram se transforma in substante chimice de care avem nevoie pentru a ne alimenta celulele. Totodata, modul in care respiram conteaza si chiar are un impact asupra chimiei noastre.

Vezi si: Alimente care ajuta la intarirea sistemului imunitar

Care este legatura dintre respiratie si sistemul imunitar?

Un studiu din 2005 a discutat potentialul proceselor de respiratie Sudarshan Kriya si Pranayam, forme de respiratie ritmica (vezi AICI cum se face), imbunatatirea sistemului imunitar si reducerea stresului. Ceea ce este interesant este ca pacientii cu cancer au facut obiectul studiului, iar rezultatele au aratat ca efectuarea de exercitii de respiratie regulate ajuta si la stimularea celulelor imunitare care pot combate progresia cancerului.

Studiul a analizat ceea ce se numeste celule ucigase naturale (NK) (un tip de celula esential pentru sistemul imunitar al organismului) si a constatat ca respiratia ritmica controlata a crescut celulele NK pe o perioada de 3 pana la 6 luni. Este adevarat ca nu este o solutie rapida, dar este un pas pozitiv in directia potrivita.

Respiratia controlata are un efect pozitiv asupra organismului prin: scaderea nivelului de cortizol, scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea raspunsului autonom la stresul fizic si mental si imbunatatirea fluxului sanguin arterial. Prin urmare, respiratia atenta poate ajuta la combaterea progresiei bolilor autoimune prin readucerea corpului nostru in partea calma a sistemului nostru nervos, sistemul nervos parasimpatic.

Cea mai cunoscuta metoda de respiratie este cea a lui Wim Hof, ​​un barbat care in ultimii ani a devenit faimos pentru ca este capabil sa reziste la temperaturi sub zero fara a fi protejat de elemente. A urcat pe Muntele Everest in pantaloni scurti. „Omul de gheata” pretinde ca are raspunsul pentru o viata sanatoasa si a dovedit cum isi poate schimba corpul in moduri considerate anterior a fi scapate de controlul nostru. Iata cum o face:

-Hof foloseste o tehnica de respiratie care ajuta la intarirea sistemului imunitar la un asemenea nivel incat corpul sau poate rezista unor presiuni externe si interne enorme. De asemenea, provoaca raspunsuri ale sistemului nervos pe care majoritatea oamenilor nu le pot influenta (vezi AICI). Chiar daca pare greu de crezut, Hof a fost testat de cercetatorii universitatii si echipele de cercetare de la organizatii respectate.

Invata sa expiri, sa-ti activezi diafragma, sa respiri profund si sa lucrezi la fixarea posturii. Simpla gandire la o respiratie mai buna va declansa raspunsuri imune pozitive. Cand ne incetinim respiratia si ne resetam obiceiurile proaste de respiratie, trimitem semnale corpului nostru ca totul este bine.

Respiratia profunda si atenta este unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poti face chiar acum pentru bunastarea ta.

Vezi aici tehnica de respiratie Wim Hof:

Vezi si: Plante cu efect antiviral care te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa lupti impotriva virusilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole