2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

8 plante medicinale pentru sanatatea plamanilor si a cailor respiratorii

Natura este salvarea noastra! Ea ne-a pus la dispozitie numeroase plante care sa ofere sprijin sanatatii noastre. Fie ca ne confruntam cu o infectie respiratorie sau fie ca suferim de probleme respiratorii cronice (astm, congestie toracica, bronsita cronica si alergii), trebuie sa ne bazam pe minunatele plante tonice pentru plamani pe care le putem cultiva in gradina noastra sau le putem cumpara cu usurinta din magazinele de specialitate.

Un sistem respirator care functioneaza corect este extrem de important pentru o sanatate buna, dar plamanii reprezinta si un organ delicat care este in mod constant atacat. Tot ceea ce exista in aer poate trece prin plamanii tai, iar unele dintre aceste substante pot afecta sanatatea acestui organ vital.

Din fericire, exista numeroase plante care ne pot ajuta sa ne protejam sistemul respirator de amenintarile ambientale din aer (poluare, fum, virusi sau bacterii). Iata cateva dintre cele mai bune plante care ne ajuta sa ne intarim plamanii, evitand astfel bolile respiratorii.

Plante medicinale pentru sanatatea plamanilor si a cailor respiratorii

1.Cimbru – pentru gatul tau

Cimbrul are proprietati antimicrobiene, antibacteriene si antifungice care pot sustine plamanii. Ceaiul preparat din aceasta planta ajuta la combaterea infectiilor respiratorii si este un expectorant natural care serveste ca antiseptic si ajuta la eliminarea mucusului. De asemenea, este bun pentru calmarea tusei si combaterea congestiei nazale.

La o cana cu apa clocotita, se pune o lingurita de cimbru si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Adauga o picatura de suc de lamaie pentru a-i spori calitatile dezinfectante. Puteti bea pana la trei cani pe zi.

Pentru a calma durerile de gat si amigdalita, faceti gargara cu un ceai de cimbru sau inghititi o lingura de pana la 3 ori pe zi.

2.Lumanarica – un adevarat medicament pentru durerile de piept si afec­tiu­nile plama­nilor

De la lumanarica se utilizeaza doar petalele de culoare galben aprins, care con­tin mucilagii, tanin, ulei vola­til, saponozide, lipide si o sume­denie de substante minerale cu proprietati emoliente, expectorante, antitusive si antiinflamatorii in afectiunile bronhice.

Ceaiul de lumanarica actioneaza asu­pra intreg aparatului respirator, datorita continutului de mucila­gii. Totodata, ceaiul ajuta si la fluidificarea secretiilor bronsice, contribuind eficient la calmarea tusei convulsive si ameliorarea simptomelor bronsice. Infuzia se obti­ne din 2 lingurite planta uscata adaugate in 250 ml apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 minute si apoi se beau cate 2 cani pe zi, dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare. Cura dureaza 3 saptamani. Amestecat cu frunze de potbal si radacina de nalba, florile de lumanarica dau un ceai bun pentru tratarea raguselii. Din acest ceai se ia din ora in ora cate o lingura.

3.Lemn dulce – pentru a calma tusea

Lemnul dulce este un antibiotic natural care ajuta la reducerea tusei si a scurgerilor nazale.

Se fierbe cate o lingurita de radacina de lemn dulce per cana de apa timp de 3 minute. Se lasa sa stea 5 minute si se strecoara. Se bea pana la trei cani pe zi (nu mai mult de 4-6 saptamani la rand).

4.Patlagina – pentru bronsita

Patlagina este foarte utila pentru tratarea bronsitei, deoarece calmeaza, inmoaie si hidrateaza sistemul respirator datorita continutului ridicat de mucilagii.

In caz de raceali, dureri in gat/piept, tuse, se recomanda ceaiul de patlagina. Poti bea 3-4 cani de ceai de patlagina pe zi. 2 lingurite de planta uscata si maruntita se adauga in 200 ml de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute. Se strecoara, se indulceste cu miere si se bea cald, inghititura cu inghititura, pe parcursul a 10-15 minute.

Patlagina are si efect expectorant si antitusiv, fiind recomandata in bolile aparatului respirator. Se administreaza siropul de patlagina, cate 3 linguri pe zi (la adulti) sau 3 lingurite pe zi (la copii). Intra AICI pentru a vedea cum se prepara corect siropul de patlagina.

5.Oregano – foarte versatil

Oregano are multe proprietati benefice si functioneaza ca expectorant natural, antitusiv, antiseptic si sedativ.

Se pune o lingurita de oregano intr-o cana cu apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara.

6.Nalba – una dintre cele mai bune plante pentru afectiunile respiratorii

Se spune despre nalba ca este una dintre cele mai bune plante pentru afectiunile respiratorii (boli infectioase, bronsite, laringite, traheite).

La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de flori maruntite. Se foloseste atat intern, cat si extern. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

7.Podbal –  planta care iti trateaza afectiunile respiratorii de primavara

Florile si frunzele au actiune emolienta si expectoranta, utilizandu-se cu bune rezultate in bronsita, tuse, raguseala, astma, emfizem pulmonar, silicoza si in general in bolile cailor respiratorii.

Saponinele continute in planta ajuta la diluarea si evacuarea mai usoara a secretiei cailor respiratorii produsa de virusi sau microbi.

-Pentru fluidificarea secretiilor bronhice si expectorarea lor, se prepara o infuzia din 200 ml apa si 15 g flori. Ceaiul se indulceste cu miere si se ia la 2-3 ore cate o lingura de ceai. In amestec cu frunze de patlagina si radacina de lemn dulce, proprietatile curative ale podbalului se maresc.

-Pentru raceala si tuse: 3 linguri de frunze de podbal se fierb in 2 pahare de apa, pana ce lichidul scade si ramane un pahar. Se bea cate o lingura la fiecare 2-3 ore. Acest ceai are si efect sudorific.

-Pentru amigdalita, e face gargara din infuzie de frunze de podbal.

8.Eucalipt – pentru o respiratie mai buna

Uleiurile esentiale gasite in eucalipt ajuta la curatarea mucusului si la ameliorarea inflamatiei.

Fierbe o frunza de eucalipt si apleaca-te peste oala, acoperindu-ti capul, pentru a inspira aburul timp de 10 pana la 15 minute. Totodata, poti prepara si un ceai din o lingurita de frunze uscate la o cana cu apa clocotita. Lasa la infuzat 10 minute, apoi strecoara. Poti bea pana la trei cani pe zi.

Vezi si: 5 ceaiuri eficiente pentru intarirea plamanilor

Vezi si: Care este legatura dintre respiratie si sistemul imunitar

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole