Avocado (Persea americana) este un arbore de dimensiuni medii, vesnic verde, originar din Mexic, ce face fructe hranitoare. Fructele sale au o coaja exterioara inchisa la culoare, cu pulpa neteda verde si un sambure mare in mijloc. Avovado are un gust bun si o textura cremoasa si nu degeaba a devenit unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume.
Pe langa gust, avocado contine si o doza consistenta de nutrienti importanti care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi. De exemplu, acest fruct contine aproape 20 de vitamine si minerale (C, E, K si B-6 si potasiu, printre altele).
Multi cred ca bananele se afla in cap de lista cand vine vorba de potasiu, dar s-ar putea sa fii surprins sa afli ca avocado are de fapt un continut mai mare. De exemplu, avocado are 100 g potasiu/portie, ceea ce reprezinta 14% din doza alimentara recomandata, comparativ cu bananele care au doar 10%.
Pe langa substantele mentionate mai sus, avocado mai contine si fitosteroli (ajuta la scaderea colesterolului, un factor de risc pentru boli de inima), leutina si zeaxantina (ambele functioneaza ca antioxidanti si apara celulele sanatoase, in special la nivelul ochilor). In plus, grasimile fructului ne ajuta sa absorbim mai bine valoarea nutritiva a alimentelor din plante
Avocado este usor de utilizat si poate fi incorporat intr-o varietate de retete (dressing de avocado, salata de avocado sau o salată de ton cu avocado, maioneza vegana etc.). Vezi si: 7 lucruri pe care le poti face cu un avocado
Beneficii avocado
1.Are grija de inima noastra
Avocado, in special uleiul de avocado, ajuta inima prin echilibrarea lipidelor din sange. Grasimile sanatoase din acest fruct blocheaza acumularea placii in artere, iar fibrele sale si prezenta compusilor beta-sitosterolici, magneziul si potasiul ajuta la reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.
2. Reduce riscul de a dezvolta boli de inima, accident vascular cerebral si diabet
Un studiu publicat in Nutrition Journal a evaluat obiceiurile alimentare a 17.567 de adulti pe o perioada de 7 ani. La final, cercetatorii au descoperit ca cei care au consumat avocado in mod regulat au avut tendinta de a avea o dieta mai echilibrata si de buna calitate decat cei care nu au consumat avocado. Totodata, cercetatorii au descoperit ca cei care au mancat avocado au avut cu 50% mai putine sanse de a dezvolta sindrom metabolic.
Nu in ultimul rand, mai multe studii sugereaza ca avocado te protejeaza si impotriva rezistentei la insulina si a diabetului, mediaza tensiunea arteriala si previne obezitatea si deteriorarea oxidativa a celulelor.
3. Mentine sanatatea ochilor, a pielii si a parului
Avocado este bogat in luteina, un tip de carotenoid care protejeaza sanatatea ochilor si are grija si de sanatatea pielii si a parului. Totodata, cercetarile arata ca acesti carotenoizi ofera beneficii pentru sanatate legate de prevenirea bolilor, in special anumite tipuri de cancer de piele si tulburari oculare (ex: degenerescenta maculara). In plus, pentru a promova un ten sanatos si stralucitor, tot ce trebuie sa faci este sa freci interiorul cojii de avocado pe piele sau sa utilizezi uleiul de avocado ca hidratant principal. De asemenea, poti folosi avocado si in mastile de par.
4. Previne aparitia afectiunilor digestive
Avocado este o sursa buna de fibre (un fruct are in jur de 11-17 g fibre) si, dupa cum se stie, alimentele bogate in fibre sunt importante pentru oricine cu probleme ale tractului digestiv, deoarece ajuta la schimbarea echilibrului bacteriilor din intestin. Totodata, cercetarile arata ca fibrele ajuta sa adauge volumul scaunului, sprijina regularitatea si ajuta la eliminarea toxinelor din intestin si colon.
5. Amelioreaza simptomele neplacute ale artritei
Artrita cauzeaza dureri articulare si umflaturi, dar unele studii sugereaza ca avocado poate ameliora aceste simptome. De fapt, mai multe studii arata ca anumiti compusi din avocado pot ajuta la scaderea simptomelor de osteoartrita, care este considerata cea mai comuna forma de artrita.
6. Combate cresterea celulelor canceroase
Journal of Nutrition and Cancer a publicat rezultatele unui studiu in vitro prin care arata ca fitochimicele din avocado sunt atat de puternice incat ar putea ajuta la uciderea celulelor canceroase orale. Totodata, un studiu preliminar publicat in 2011 sugereaza ca fitonutrientii gasiti in avocado pot detine cheia efectelor sale anticancerigene.
Un alt motiv pentru care avocado reduce riscul pentru cancer este continutul de acizi grasi mononesaturati, care s-a demonstrat ca ofera o protectie mai buna impotriva bolilor cronice, datorita capacitatii lor de a reduce inflamatia.
Vezi si: Samburele de avocado, excelent impotriva dereglarilor tiroidei si cancerului
7. Imbunatateste starea de spirit
Acizii graai din avocado regleaza functiile sistemului nervos central si a proceselor cognitive. Acest lucru se intampla, deoarece influenteaza nivelul neurotransmitatorilor si ajuta la echilibrarea hormonilor in mod natural. Prin urmare, starea de spirit se imbunatateste si atunci cand consumi suficiente grasimi sanăatoase.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: