Iarba fluturilor (Asclepias syriaca), cunoscuta si ca ceara-radacinoasa sau iarba fiarelor, este o planta perena, inalta de pana la 1 metru si cu aspect de tufa, cu flori mici in nuante de roz si violet. Aceasta are o istorie lunga ca remediu natural – fiind folosita pe vremuri de nativii americani pentru a trata tusea, astmul si negii – dar si multe alte utilizari – ofera numeroase servicii ecologice.
Planta este originara din America de Nord si, chiar daca unii o percep ca o simpla buruiana, trebuie sa stii ca ea ofera numeroase beneficii ecologice si medicinale. Prin urmare, daca exista o planta care sa fie folositoare in gradina ta, aceasta este Iarba Fluturilor.
Iarba Fluturilor nu este doar frumoasa, ci ajuta si la sustinerea unei game largi de polenizatori necesari unui lant alimentar sanatos de care depind oamenii (florile plantei atrag o mare varietate de insecte, specii de fluturi, albine, dar si pasari colibri). In plus, aceasta poate fi si un colac de salvare pentru fluturii monarh, insectele emblematice din America de Nord, care sunt pe cale de disparitie din cauza utilizarii pesticidelor toxice, a schimbarilor climatice si a pierderii devastatoare a habitatului.
Iarba Fluturilor – Beneficii
In scop terapeutic, se foloseste radacina plantei care se recolteaza primavara si toamna.
Aceasta contine: beta-amirin, vibumitol, rutina, alfa-amirin, quercitina, lupeol, asclepiadin, kaempferol.
Dupa cum am spus si mai sus, planta a fost folosita in medicina naturista de vechii amerindieni mai ales ca leac impotriva tusei, pneumoniei, bronsitei si altor afectiuni respiratorii, dar se folosea si extern, pentru tratarea negilor, ranilor, taieturilor si altor afectiuni cutanate.
Seva laptoasa a plantei a fost aplicata local pentru a indeparta negii, iar radacinile se mestecau pentru a vindeca dizenteria. De asemenea, infuziile din radacini si frunze au fost luate pentru a suprima tusea si folosite pentru a trata febra tifos si astmul.
Atentie!!! Planta necesita precautie, deoarece seva ei este toxica. Nu introduce seva in ochi (cum ar fi frecarea ochilor dupa ce ai atins seva); spala bine mainile dupa manipularea plantei. De asemenea, unele persoane pot dezvolta o reactie alergica atunci cand seva atinge pielea. Prin urmare, cere intotdeauna sfatul unui medic inainte de a utiliza planta, deoarece poate fi otravitoare in doza prea mare (simptome de varsaturi, nefrita, incontinenta urinara, cistita).
Iarba Fluturilor – Utilizari
-Hrana pentru insecte
Nectarul din planta ofera hrana valoroasa fluturilor, albinelor si altor polenizatori.
Fluturii nu au nevoie doar de nectar, ci au nevoie si de hrana in stadiul de omida, iar Asclepias syriaca reprezinta singurul aliment pe care omizile monarh o poate manca! Totodata, si fluturii monarh au nevoie de lapte pentru a-si depune ouale. Prin urmare, planta Asclepias syriaca lucreaza pentru a construi o biodiversitate mai puternica in zona ta.
*Studiile arata ca odata cu schimbarea practicilor de gestionare a terenurilor si utilizarea pesticidelor, planta a cam disparut din peisaj si acest lucru a dus la o scadere cu 90% a numarului de monarhi estici intr-un singur deceniu.
-Combaterea daunatorilor
Planta are puterea de a-ti face viata mai usoara in gradina. Un studiu al Universitatii de Stat din Washington a ajuns la cateva constatari cu adevarat interesante:
- este o modalitate ieftina si simpla de a sustine sanatatea polenizatorilor si de a controla daunatorii;
- acest tip de plante atrag insecte benefice, cum ar fi viespi parazite, muste si insecte rapitoare care suprima daunatori obisnuiti cum ar fi afidele, frunzele si chiar gandacii urat mirositori (Halyomorpha Halys).
-Ajuta la curatarea contaminantilor
„Matasea” gasita in pastaile plantei este adesea folosita pentru a ajuta la absorbtia contaminantilor in timpul scurgerilor de petrol.
S-a observat ca fibrele plantei reusesc sa absoarba mai mult de patru ori cantitatea de ulei in comparatie cu materialele pe baza de plastic utilizate in prezent in timpul proiectelor de curatare a scurgerilor de petrol.
Bine de stiut!
Trebuie sa stii ca planta este usor toxica. In interiorul plantei se afla o seva alba si lipicioasa, care contine o otrava usoara; gustul amar al frunzelor fragede avertizeaza multe animale (oi, bovine si cai) si insecte care incearca sa le consume. Totusi, anumite insecte, inclusiv omizile fluturelui monarh, sunt imune la toxina. Hranindu-se aproape exclusiv cu frunze de Iarba fluturilor (Asclepias syriaca), sunt capabili sa acumuleze suficienta otrava in corpurile lor pentru a le face dezagreabile pentru pradatori, ceea ce inseamna caplanta este grozava pentru fluturi.
Vezi si: Opaiță albă, ce proprietati are planta care atrage fluturii pe timp de noapte
Vezi si: Limba mielului. Ce efecte terapeutice are planta cunoscuta si ca „painea albinelor”
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: