1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Pelin, planta care ucide parazitii intestinali si lupta impotriva cancerului

Pelinul (Artemisia absinthium) este o planta medicinala cu o istorie indelungata de utilizare in medicina traditionala. Cunoscut si sub denumirea de „iarba amara”, pelinul este recunoscut pentru proprietatile sale benefice si a fost folosit in diverse culturi de-a lungul timpului.

Unul dintre cele mai cunoscute utilizari ale pelinului este in prepararea bauturii cunoscute sub numele de absint. Absintul este un lichior amar si puternic, care contine pelin si alte plante amare. Cu toate acestea, pelinul are si alte beneficii pentru sanatate in afara de utilizarea sa in bauturi alcoolice.

Despre pelin

Pelinul este o planta perena, care apartine familiei Asteraceae sau Compositae si care elibereaza un miros aromat si are un gust picant, amar. Planta este originara din Europa si din parti din Africa si Asia.

Pelinul are tulpini de culoare cenusiu-verzui sau albe, acoperite de fire de par fine si frunze verzi-galbui care sunt paroase si matasoase. Frunzele plantei au glande care contin particule rasinoase unde este depozitat insecticidul natural.

Pelinul poate fi folosit atat in stare proaspaat, cat si uscata. Toate partile aeriene (tulpina, frunzele si florile) ale plantei au utilizari medicinale, iar ceaiul de pelin este consumat in mod obisnuit pentru o serie de afectiuni.

Ce proprietati are pelinul

Uleiul esential este extras din frunzele si varfurile inflorite ale plantei prin distilare cu abur. De asemenea, trebuie stiut ca un studiu al uleiului esential de Artemisia absinthium a constatat ca acesta contine cel putin 28 de componente reprezentand 93,3% din ulei. Componentele principale sunt β-pinena (23,8 %) si β-tujona (18,6 %).

Totodata, planta mai are in compozitia sa acetilene (ester trans-dehidromatricaria, eteri trans-spiroketalenol C13 si C14 si altii), acid ascorbic (vitamina C), azulene (chamazulen, dihidrochamazulen, bisabolen, camphene, cadinene, sabinene, trans-sabinilacetat, phelandrene, pinene si altele), carotenoide, flavonoide (quercitin 3-glucozid, quercitin 3-ramnoglucozid, spinacetin 3-glucozid, spinacetin 3-ramnoglucozid si altele) lignine (diayangambin si epiyangambin), acizi fenolici (p-hidroxifenilacetic, p-cumaric, clorogenic, protocatecuic, vanilic, siringic si altii), taninuri, tuiona si izotujona, lactone sesquiterpenice (absintin, artabsin, anabsintin, artemetin, artemisinin, arabsin, artabin, artabsinolides, artemolin, matricin, izoabsinth si altele).

Principala utilizare a pelinului este eliminarea viermilor intestinali, in special viermii rotunzi si oxiuri, iar acest lucru se datoreaza ingredientului cheie pentru medicamentul pe baza de plante artemisinin, care este prezentat drept cel mai puternic anti-malarie de pe piata.

De asemenea, cercetarile stiintifice arata ca pelinul poate chiar ucide celulele canceroase. In plus, ceaiul de pelin poate fi folosit si pentru a trata anorexia, insomnia, anemia, lipsa poftei de mancare, flatulenta, durerile de stomac, icterul si indigestia.

Pelin – Beneficii pentru sanatate

Indiferent daca folosesti ceai de pelin, extract, tinctura sau unguent, beneficiile acestei plante terapeutice sunt vaste.

1-Stimuleaza digestia

Pelinul a fost utilizat traditional pentru a spori secretia de bila si a stimula digestia. Consumul de pelin poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi balonarea, flatulenta si indigestia.

2-Proprietati antiparazitare

Pelinul contine substante active, precum absintina si anabsintina, care au proprietati antiparazitare. Aceste substante pot ajuta la combaterea infestarii cu paraziti (oxiuri, viermi rotunzi si tenii) si pot fi utilizate ca parte a unui tratament naturist impotriva lor.

Oxiurii sunt cea mai frecventa infectie cu viermi din lume, cu oua de oxiuri raspandite direct de la o persoana la alta. Viermii rotunzi, sau nematozii, sunt paraziti care infecteaza si intestinele umane, iar teniile sunt viermi lungi si plati care infecteaza intestinele animalelor si umane.

Un studiu pe animale din 2018 publicat in Journal of Helminthology indica faptul ca pelinul a indus paralizia viermilor, moartea si alternantele ultrastructurale.

3-Trateaza malaria

Malaria este o boala grava cauzata de un parazit care se transmite prin muscatura tantarilor infectati si invadeaza globulele rosii umane. Artemisinina este un extract izolat din planta si este considerat unul dintre cele mai puternice medicamente pe baza de plante antimalaric de pe piata. Este cunoscut pentru reducerea rapida a numarului de paraziti din sangele pacientilor cu malarie.

4-Efect antiinflamator

Pelinul contine compusi cu proprietati antiinflamatoare, cum ar fi flavonoizii si uleiurile volatile. Acesti compusi pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism si pot fi benefici in tratarea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita si bolile inflamatorii intestinale.

5-Stimuleaza sistemul imunitar

Pelinul contine substante cu proprietati imunostimulatoare, care pot spori functionarea sistemului imunitar. Consumul regulat de pelin poate ajuta la cresterea rezistentei organismului in fata infectiilor si bolilor.

6-Proprietati antiseptice, antimicrobiene si antifungice

Uleiul volatil din pelin contine substante cu proprietati antiseptice, antimicrobiene si antifungice. Aceste proprietati pot ajuta la combaterea bacteriilor si fungilor, fiind util in tratarea infectiilor cutanate minore.

Cercetarile publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry sugereaza ca uleiul de pelin prezinta un spectru larg de activitate antimicrobiana impotriva mai multor tulpini bacteriene, inclusiv E. coli si salmonella.

Nu numai ca pelinul poate ucide bacteriile, dar s-a demonstrat ca ucide si ciupercile. Cercetarile arata ca uleiul esential distilat din partile aeriene ale Artemisia absinthium a inhibat cresterea unui spectru foarte larg de ciuperci testate (11 pentru a fi exact). De asemenea, un alt studiu publicat in Planta Medica concluzioneaza ca uleiul de A. absinthium inhiba cresterea Candida albicans. Acesta este cel mai frecvent tip de infectie cu drojdie gasit in gura, tractul intestinal si vagin si poate afecta pielea si alte membrane mucoase.

7. Combate celulele canceroase

Potrivit unor studii recente, artemisinina poate lupta impotriva celulelor canceroase de san imbogatite cu fier, similar modului in care elimina parazitii care provoaca malaria, ceea ce o face o potentiala optiune naturala de tratament pentru cancerul de san.

Intr-un studiu efectuat in 2012, cercetatorii au testat mostre de celule canceroase de san si celule de san normale care au fost tratate pentru a maximiza continutul lor de fier. Celulele au fost apoi tratate cu o forma solubila in apa de artemisinina, un extract de pelin. Rezultatele au fost destul de impresionante. Celulele normale au prezentat putine schimbari, dar in decurs de 16 ore, aproape toate celulele canceroase au fost moarte si doar cateva celule normale au fost ucise.

Bioinginerul Henry Lai crede ca, deoarece o celula de cancer de san contine cu cinci pana la 15 receptori mai multi decat in ​​mod normal, absoarbe fierul mai usor si, prin urmare, este mai susceptibila la atacul artemisininei.

Cum se utilizeaza pelinul

Pelinul poate fi gasit cu usurinta la noi in tara, atat pe camp, cat si in este disponibil magazinele de specialitate sub forma de ulei esential, precum si sub forma de capsule, tablete, tinctura si extract lichid. Poate fi folosit si sub forma proaspata sau uscata pentru a face o infuzie sau un ceai.

Specialistii spun ca cel mai bine este folosirea sa sub forma uscata, deoarece contine putina, daca este deloc, tuyona.

Ceai de pelin – Intr-o cana cu apa clocotita se adauga o jumatate de lingurita pana la o lingurita de pelin uscat sau proaspat si se lasa la infuzat de la 5 pana la 15 minute. Ceaiul de pelin trebuie baut neindulcit pentru a avea cel mai bun efect, dar poti contracara amaraciunea adaugand menta uscata sau anason.

*Nu este indicat sa folosesti o cantitate mai mare de planta, deoarece este foarte puternic si amar. 

Acest ceai este indicat in afectiunile digestive, in special inainte de mese grele, care pot cauza gaze si stomac umflat. Cercetarile sugereaza chiar ca planta ajuta si la ameliorarea simptomelor bolii Crohn.

Pentru probleme intestinale, cum ar fi viermi sau paraziti, cel mai bine este sa ieti pelin sub forma de pastile.

Bine de stiut!!!

Este important de mentionat ca utilizarea pelinului trebuie sa fie facuta cu precautie si in doze moderate. Pelinul contine substante active puternice si poate fi toxic in cantitati mari sau utilizat pe termen lung. De aceea, este recomandat sa consulti un specialist inainte de a utiliza pelin in scopuri medicinale si sa urmezi indicatiile acestuia.

Utilizarea pelinului mai mult de patru saptamani sau in doze mai mari decat cele recomandate poate duce la greata, varsaturi, neliniste, insomnie, vertij, tremor si convulsii.

Nu lua aceasta planta sub nicio forma daca esti insarcinata sau alaptez!!!. Au fost documentate efecte abortive si emenagoge ale pelinului.

Pelinul nu este recomandat persoanelor cu afectiuni renale. Uleiul poate provoca insuficienta renala. Daca ai probleme cu rinichii, nu lua aceasta planta inainte de a discuta cu medicul tau.

Vezi si: Matura raiului-pelinita. Ce beneficii are pentru sanatate

Vezi si: Pelinița, unul dintre cele mai bune remedii contra malariei si nu numai

Vezi si: Pelinul, insecticidul natural de care orice gradina are nevoie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole