16.9 C
București
duminică, martie 24, 2024

Matura raiului (Pelinita). Ce beneficii are pentru sanatate

Matura raiului, cunoscuta si sub denumirea de peliniță, este o planta ierboasa, frumos mirositoare, care creste pe langa case, garduri si locuri ne cultivate. Planta este viguroasa, un tufic ce creste pana la 120-130 cm inaltime si 100 cm latime.

In China antica, planta era utilizata in scopuri medicinale pentru tratarea racelii si a febrei (malarie), iar substanta activa este artemisinina, un antimalaric recunoscut, fiind eficienta in lupta impotriva tulpinilor de Plasmodium sp cu rezistenta medicamentoasa. De asemenea, artemisinina ataca si celulele rele, canceroase. Planta a fost testata pe 55 de tipuri de celule canceroase – efecte pozitive a avut si in cazuri de cancer laringian, cancer osos si cancer pulmonar.

In general, planta are cam aceleasi beneficii ca si pelinul, si anume:

Matura raiului – Proprietati medicinale ale pelinitei

Planta este bogata in substante minerale compuse din macro si microelemente (potasiu, sodiu, calciu, fier, zinc, cupru, fosfor, mangan, molibden), substante amare (absintina, anabsintina), acetat tujilic, rasina, acizi tanici, acid ascorbic, vitamina B6, artabazina (oxilactona), legaturi flavonice, acizi organici.

Datorita acestor principii amare si a uleiului volatil, preparatele din matura raiului prezinta urmatoarele efecte:

  • actiune excitanta asupra sistemului nervos
  • marirea poftei de mancare si normalizarea scaunului
  • are efect antiinflamator al mucoasei gastro-intestinale
  • antiastenic
  • colagog (favorizeaza secretia bilei)
  • emenagog (administrarea in doze ceva mai mari provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat, dar poate provoca si avortul)
  • excitant digestiv (determina secretia abundenta de sucuri gastrice)
  • favorizeaza activitatea cerebrala
  • stimuleaza rezistenta naturala a organismului
  • elimina acidul uric in exces prin urina, fiind un bun detoxifiant
  • este indicat in anorexiile convalescentilor, ca stomahic amar si in dispepsii
  • administrarea indelungata duce la un efect vermifug.
  • efect de antibiotic fata de Esccherichia coli, Staphilococcus aureus si Candida albicans

Metode de preparare a pelinului:

Uz intern:

-Pulbere de pelin: aceasta se obtine prin macinarea plantei cu rasnita electrica si apoi cernerea cu sita. Se administreaza cate un sfert sau o jumatate de lingurita rasa, de 3-4 ori pe stomacul gol.

-Infuzie: se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 10 minute, apoi se strecoara. Se bea inaintea meselor principale, in trei reprize.

Antihelmintic: 1-2 lingurite de pulbere de planta se amestecata cu miere si se administreaza dimineata, pe stomacul gol, concomitent cu clisma si baile de sezut.

Vin de pelinita: la 1 litru de vin alb se adauga 4 linguri de planta maruntita. Se inchide sticla si se lasa la macerat 10 zile, agitand zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate 1-3 linguri.

Siropul de pelinita: intr-un borcan de 400 ml se adauga pana la un sfert planta proaspata (taiata), iar restul de trei sferturi se completeaza cu miere. Se inchide bine si se lasa la macerat 1 luna. Acest sirop are efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea) si laxative.

-Tinctura: la 250 ml alcool de 70° se adauga 50 g planta maruntita si se lasa la macerat 2 saptamani, agitand zilnic. La final, se strecoara, apoi se va lua diluat cate 10-20 picaturi, de 2-4 ori pe zi sau 20-30 picaturi de 2-3 ori pe zi diluata cu putina apa.

-Sucul de pelinita: se spala bine planta, se zvanta, apoi se da prin masina de tocat. Sucul se stoarce manual, prin panza. La 1 kg de celuloza ramasa, se adauga 150 ml apa distilata. Se amesteca bine, se lasa o ora si se mai stoarce o data, dupa care se amesteca cu sucul stors. Ca sa se pastreze mai bine, sucul se amesteca in proportie de 1:1 cu miere de albine si cu alcool dublu rafinat (10% din cantitatea totala).

Ulei de Pelin: se rasnesc sau se piseaza in piulita seminte de pelinita si se amesteca cu pulberea obtinuta cu ulei nerafinat in proportie de 1:4. Se lasa la macerat 1 zi.

Uz extern:

Cataplasma: se da planta prin rasnita electrica, apoi se pune intr-un vas cu putina apa calda. Se amesteca pana se formeaza o pasta, apoi se intinde pe un pansament si se aplica prin bandajare si se poate tine 24 ore, dupa care se schimba.

Ulei: 100 g pelinita maruntit se pune in putin alcool, apoi se lasa pentru 24 ore dupa care se pune in 500 ml ulei de floarea soarelui. Se lasa la macerat 3 saptamani, la soare, apoi se strecoara.

Bai: se fac bai de sezut sau clisme, cu o compozitie din 2 lingurite de pelinita si 2 lingurite de musetel, care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se vor lasa timp de 10 minute acoperite. Se strecoara si se pot folosi.

Decoct: se pune un pumn de planta in apa rece si se lasa sa clocoteasca la foc mic timp de 5 minute, apoi se strecoara.

Plasture de pelinita. Se amesteca 2 linguri de planta maruntita cu miezul proaspat de la 4 felii de paine si cu vin sau otet, pana se formeaza un fel de aluat. Acest aluat se aplica pe zona afectata, dupa care se acopera cu o bucatica de nailon si se lasa vreme de 4 ore.

Cum se administreaza preparatele din matura raiului pe afectiuni

-Anaciditate gastrica (lipsa aciditatii): se bea cate o cana de infuzie, inainte de masa cu 15 minute pentru a stimula secretiile stomacale. Tratamentul se poate tine timp de 1 luna maxim, apoi se face o pauza de 15 zile. In locul ceaiului, se poate lua pulbere de pelinita (cate 1 lingurita, de 3 ori pe zi) sau tinctura (cate 1 lingurita diluata in 100 ml lichid, cu 15 minute inaintea meselor principale).

-Boli ale aparatului digestiv cu hipotonie gastrica, deranjamente stomacale, digestie dificila, atonii gastrice, greata, voma: atunci cand vine vorba de stimularea activitatii stomacului si a digestiei, matura raiului/pelinul e pe primul loc. Aceasta planta este eficienta chiar si la persoanele foarte batrane sau care sufere de afectiuni cronice. Se administreaza cate 15 picaturi de tinctura de pelinita, diluate in 100 ml apa, inainte de masa cu 10 minute. Se fac cure de 3 saptamani, cu 10 zile de pauza, apoi se poate relua.

-Balonare, dispepsii, dischinezie biliara, indigestie, colecistite, profilaxia litiazei biliare, inflamatii cronice ale aparatului digestiv, diaree, gastrite hipoacide si convalescenta: se administreaza cate 2-3 linguri vin de pelinita, inainte de masa sau o jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa (se fac cure de 3 saptamani, cu 10 zile de pauza, dupa care se poate relua). Acest tratament activeaza puternic secretiile sucurilor digestive si peristaltismul (miscarea) tubului digestiv, normalizand digestia si impiedicand aparitia balonarilor si a altor tulburari digestive.

-Constipatii si lipsa poftei de mancare: se administreaza sirop de pelinita, cate 1 lingurita, cu 15 minute inaintea meselor principale. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 3 saptamani, cu 2 saptamani de pauza. Acest remediu este foarte eficient, atat pentru copii, cat si pentru adulti, in tratarea constipatiei atone si a atoniei gastro-intestinale. De asemenea, are efecte benefice in tratarea bronsitei, a astmului si a pneumoniei.

-Afectiuni ginecologice: o lingura suc de pelinita se amesteca cu suc de menta si talpa gastei, cate o lingura din fiecare. Cantitatea obtinuta se imparte in trei si se consuma in trei reprize in timpul zilei, intre mese, timp de 3 saptamani.

-Anexite, candidoza vaginala, hipomenoree, metroanexita, tulburari ale menstruatiei, vaginita atrofica, infectia cu Trichomonas vaginalis: se fac bai de sezut fierbinti, cu infuzie combinata de pelinita. Acest remediu are un puternic efect antiinflamator si antiinfectios, actionand si ca un puternic stimulent al ovarelor. Se fac cu ajutorul irigatorului, spalaturi vaginale zilnice cu infuzie combinata de pelinita, in tratamente de 7 zile, urmate de 7 zile de pauza (pentru refacerea florei normale la acest nivel). Pelinita este un puternic antiinfectios si antiinflamator, reduce secretiile anormale, calmeaza senzatia de mancarime sau usturime.

-Candidoza: se beau cate 2 cani de ceai (2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute), timp de 1 luna pentru distrugerea acestor ciuperci.

-Dismenoree ca urmare a starilor de tensiune psihica intensa, dureri de cap, astenie, oboseala fizica si psihica: se administreaza cte 50 picaturi de tinctura, de 4-6 ori pe zi.

-Ascaridoza, giardia, limbrici, oxiuraza, parazitoza digestiva, viermi intestinali: se administreaza cate 1-2 lingurite de pulbere de planta, amestecata cu miere, luata dimineata pe stomacul gol, concomitent cu clisma si baile de sezut, cu infuzie de pelinita. Se face in fiecare dimineata clisma cu infuzie combinata de pelinita, timp de 1 saptamana. Pelinita este unul dintre cele mai puternice vermifuge din flora noastra, folosit atat intern cat si extern.

Vezi si: Pelinița, unul dintre cele mai bune remedii contra malariei si nu numai

-Afectiuni ale rinichilor: se bea cate 50 ml infuzie, timp de 3 saptamani, de 3 ori pe zi, inainte de masa. 1 lingurita de flori si frunze de pelinita se infuzeaza 30 minute in apa clocotita, apoi se strecoara si se stoarce bine.

-Afectiuni cronice sau toxice ale ficatului si pancreasului (hepatite, intoxicatii alcoolice sau chimice), dischinezia cailor biliare: timp de o saptamana, se bea cate o lingurita de suc, diluata in 50 ml apa, de 3 ori pe zi, inainte de mese, apoi se beau cate 2 lingurite timp de 2 saptamani si cate o lingura inca 3 saptamani. Dupa 6 saptamani, doza de suc se inlocuieste treptat cu sucuri de patlagina, papadie, coada calului.

-Ciroza, hepatite acute: pulberea de pelinita este un tonic si protector al ficatului. Se administreaza cate un sfert sau o jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi, in cure de 2 saptamani, cu o saptamana de pauza. Este foarte eficient chiar si in cazurile de otraviri cand ficatul este grav afectat sau chiar in cazurile cand este afectat de alcool.

-Edeme renale: se administreaza cate 50 picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, diluat in 100 ml apa.

-Hepatita infectioasa: se amesteca cate 5 g pelinita si rostopasca cu o lingura de usturoi pisat si se pun la fiert in 500 ml vin alb, pana la primul clocot. Se infuzeaza timp de 1,5 ore, apoi se administreaza cate 1-2 linguri de vin strecurat, dimineata pe nemancate, timp de 7 zile.

-Reumatism, luxatii, entorse: se fac bai cu infuzia combinata de pelinita (5 litri la o cada de apa) de 2 ori pe saptamana. In uz extern, matura raiului actioneaza ca tonic nervos, ameliorand local circulatia impulsurilor nervoase. In cazul luxatiilor si entorselor se mai pot folosi si plasturi cu pelinita pe locurile afectate.

-Amenoree psihica: se fac bai de sezut fierbinti, cu infuzie combinata de pelinita. Aceasta procedura are un puternic efect antiinflamator si antiinfectios, actionand totodata ca un puternic stimulent al ovarelor.

-Dureri de cap, migrene: se toaca parti egale de pelinita si leustean si se aplica pe locurile dureroase (frunte, tample) si se tine jumatate de ora. Acest remediu reuseste sa diminueze durerea, dar nu elimina cauza.

-Hemoroizi: se pot face spalaturi dupa fiecare defecatie cu ceaiuri de pelinita, si intern se administreaza cate 50 picaturi de tinctura sau cate 50 ml
de vin de 3 ori pe zi, timp de 1 luna.

-Plagi purulente, ulceratii: se poate pune pulbere de pelinita direct pe rana ulcerata sau se poate face o infuzie (din 2 linguri de planta la 500 ml apa, se fierbe pana clocoteste, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara) cu care se umezeste argila galbena/rosie, transformandu-se intr-o pasta, care se intinde pe o fasa si se panseaza locul afectat. Este unul dintre tratamentele care se aplica cu mare succes inclusiv la ulcerul varicos, sau chiar cangrena. Se face pana la vindecare.

-Rani, taieturi, vanatai: se spala cu infuzie concentrata de pelinita sau se piseaza/toaca bine pelinita proaspat, se imbiba un prosopel cu sucul stors si se aplica pe zona afectata, acoperindu-se cu celofan. Pansamentul se schimba de 5-6 ori pe zi. Acest remediu ajuta la distrugerea bacteriilor.

-Varice, tromboflebita: un pahar de frunze proaspete de pelinita se mixeaza pana se obtine o pasta, apoi se amesteca cu 500 ml lapte batut. Amestecul se unge pe o fasie de bumbac, se aplica pe locurile afectate si se acopera cu celofan. Se panseaza si se sta culcat timp de 30-40 minute, cu picioarele ridicate pe o perna.

-Anemie, anorexie: este indicat siropul de pelinita, dar la fel de bine se poate folosi si sub forma de vin sau tinctura.

-Ascita: se administreaza cate cate 1 lingurita pulbere de pelinita, de 3 ori pe zi. Aceasta va face sa se elimine toxinele din organism si sa se reduca cantitatea de lichid din organism.

-Gripa, febra: se pune 2 lingurite de planta la 250 ml apa rece, apoi se fierbe pana clocoteste si se ia de pe foc. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se beau cate 2 cani in cursul zilei. In cazul febrei, se imbiba cu acest ceai rece un prosop care se pune pe piept.

-Raceala, tuse: se recomanda tinctura de pelinita, cate 30 de picaturi in 75 ml apa. Se beau de 3 ori in timpul zilei si o data inainte de culcare, in total 120 de picaturi in 24 ore.

-Boli infectioase, tuberculoza: se spala bine cateva radacini de pelinita si se toaca marunt. O lingura de radacini de Planta se fierbe in 500 ml de vin alb, pe foc mic, timp de 10 minute. Se lasa la infuzat 2 ore, apoi se strecoara si sSe bea cate o lingura de ceai, de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de masa.

-Excitatie nervoasa: se bea cate 1-2 linguri de suc diluat in 75 ml de apa de 3 ori pe zi, dupa masa timp de 2-3 saptamani.

-Guta: se pot consuma 2-3 cani de infuzie sau tinctura pentru a ajuta la eliminarea acidului uric in exces din organism.

-Memorie dificila, retard mintal, tulburari de memorie, incapacitate de concentrare si memorare, tulburarile sistemului nervos: se trateaza timp de 3 saptamani cu o combinatie de tinctura de pelinita si de chimen (in parti egale), luandu-se 4 lingurite din amestec la orele 8, 12, 16 si 22. Dupa 2 saptamanie de pauza se poate repeta.

-Stari de surmenaj intelectual: se iau cate 50 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, diluat in 100 ml apa. Se va lua inainte de mesele principale cu 15 minute, o perioada de 1 luna.

Vezi si: Ulei esential de pelin – efecte antibiotice nebanuite

Matura raiului – Precautii si contraindicatii:

Planta este contraindicata in sarcina si alaptare, femeilor cu ciclu menstrual neregulat sau abundent (accentueaza sau chiar declanseaza ciclul menstrual) si copiilor sub 4 ani. De asemenea, in uz extern, pelinita
poate produce uneori puternice iritatii cutanate.

Vezi si: Pelinul, insecticidul natural de care orice gradina are nevoie

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole