3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Conopida: Beneficii pentru sanatate si modalitati delicioase de a o consuma

Conopida este o leguma crucifera delicioasa si nutritiva, recunoscuta pentru beneficiile sale pentru sanatate si versatilitatea in bucatarie. Cu o textura crocanta si un gust delicat, conopida poate fi adaugata intr-o varietate de retete si poate fi preparata in diferite moduri. In acest articol, vom explora beneficiile pentru sanatate ale conopidei si vom oferi cateva sugestii de moduri delicioase de a o consuma.

Nutrienti esentiali:

Conopida este bogata in nutrienti esentiali, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu si fibre. Vitamina C este un antioxidant puternic ce sprijina sistemul imunitar si ajuta la absorbtia fierului. Vitamina K este importanta pentru coagularea sangelui si sanatatea oaselor. De asemenea, conopida contine compusi cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care pot contribui la protectia impotriva bolilor cronice.

Conform USDA, o portie de o cana (100 de grame) cu conopida cruda contine aproximativ:

  • 25 de calorii
  • 5,3 g carbohidrati
  • 2 g proteine
  • 0,1 g grasime
  • 2,5 g fibre
  • 46,4 mg vitamina C
  • 16 micrograme de vitamina K
  • 57 micrograme de folat
  • 0,2 mg vitamina B6
  • 303 mg potasiu
  • 0,2 mg mangan
  • 0,7 mg acid pantotenic
  • 0,1 mg tiamina
  • 0,1 mg riboflavina
  • 15 mg magneziu
  • 44 mg fosfor

Beneficii conopida

-Sustine sanatatea inimii:

Consumul de conopida poate contribui la sanatatea inimii. Fibrele din conopida ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. De asemenea, aceasta contine sulforafan, un compus care poate proteja vasele de sange impotriva deteriorarii si inflamatiei.

-Anticancerigena:

Studiile demonstreaza ca legumele crucifere precum conopida contine compusi cu proprietati anticancerigene, cum ar fi sulforafanul si indolii. Acesti compusi pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de stomac, colon, plamani, ficat si san. De asemenea, conopida poate sprijini procesul de detoxifiere in organism si poate ajuta la eliminarea substantelor nocive.

Vezi si articolul: Conopida reduce riscul dezvoltarii cancerului. Afla de ce in acest articol

-Beneficii pentru digestie:

Conopida este o sursa excelenta de fibre alimentare, ceea ce poate contribui la sanatatea digestiva. Fibrele ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat, previn constipatia si sustin o flore intestinala sanatoasa. Consumul de conopida poate ajuta si la reducerea riscului de boli inflamatorii intestinale.

-Combate inflamatia

Conopida este bogata in antioxidanti si compusi antiinflamatori, care scad stresul oxidativ si prezenta radicalilor liberi in corpul nostru. De exemplu, doar o portie de conopida de o cana contine aproximativ 77% din valoarea zilnica recomandata de vitamina C, contribuind la reducerea inflamatiei, la cresterea imunitatii si la mentinerea organismului liber de bacterii daunatoare, infectii si raceli obisnuite.

-Pastreaza sanatatea ochilor

S-a demonstrat ca sulforafanul gasit in conopida protejeaza tesuturile vulnerabile din zona retinei de stresul oxidativ care poate duce la orbire, cataracta, degenerescenta maculara si multe altele.

Conopida – Varietate in bucatarie

Unul dintre avantajele conopidei este versatilitatea sa in bucatarie. Aceasta poate fi consumata cruda, fiarta, coapta, prajita sau inclusa intr-o varietate de retete. Poate fi folosita in prepararea salatelor, in ciorbe si supe.

Potrivit studiilor, procesele de fierbere au cel mai mare impact asupra reducerii nutrientilor. Aceste metode au cauzat pierderi semnificative de substanta uscata, proteine ​​si continuturi minerale si fitochimice (aproximativ 20% pana la 30% pierdere a anumitor nutrienti dupa cinci minute de fierbere, 40% pana la 50% dupa 10 minute si 75% dupa 30 de minute). In schimb, in ​​mod surprinzator, conopida si-a pastrat nutrientii cel mai bine atunci cand a fost pusa la microunde sau prajita usor. Aceste metode de gatit au mentinut extractul metanolic de conopida proaspata si au pastrat in mod semnificativ cea mai mare activitate antioxidanta.

Prin urmare, cea mai buna metoda de a gati conopida este sa o calesti usor pe plita, cu putina apa, bulion, suc de lamaie sau o sursa sanatoasa de grasime, care poate face nutrientii sai mai absorbibili. Desigur, consumul crud, poate inmuiat intr-un hummus isi pastreaza si nutrientii.

!Este recomandat sa folosesti conopida in decurs de trei pana la sapte zile de la cumparare, pentru a te asigura ca nutrientii sai sunt inca intacti.

Conopida nefiarta dureaza in frigider mai mult decat cea fiarta (aproximativ o saptamana), asa ca mai bine o pastrezi nefiarta, intr-un recipient uscat sau intr-o punga de plastic, impreuna cu un prosop de hartie pentru a absorbi umezeala si a impiedica mucegaiul.

Riscuri si efecte secundare

Potrivit cercetarii, este nevoie de o cantitate mare de legume crucifere pentru a provoca hipotiroidism si se pare ca acest risc exista doar pentru cei care au deja o deficienta de iod. Asadar, daca ai o problema cunoscuta cu tiroida, cel mai bine este sa consumi legume crucifere care au fost gatite si sa le pastrezi la aproximativ una sau doua portii pe zi.

Legumele crucifere contin compusi numiti purine, care uneori se pot descompune pentru a forma acid uric in urina. Asadar, daca ai o afectiune preexistenta, cum ar fi pietrele la rinichi si guta, ar trebui sa discuti cu medicul tau inainte de a consuma cantitati mari de conopida.

Vezi si: Lista completa a alimentelor din dieta mediteraneana

Vezi si: Ce trebuie sa stii despre dieta alcalina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole