4.2 C
București
miercuri, decembrie 4, 2024

Laptele de soia: Mituri si realitati despre acest inlocuitor al laptelui de origine animala

In ultimii ani, laptele de soia a castigat popularitate ca alternativa la laptele de origine animala. Cu toate acestea, au existat si unele ingrijorari si controverse cu privire la beneficiile si impactul lui asupra sanatatii. In acest articol, vom explora realitatile si miturile despre laptele de soia si vom analiza daca este rau sau bun pentru tine.

Soia este adesea considerata unul dintre cele mai polarizante produse. Oamenii sunt impartiti in doua categorii: cei care cred despre soia ca este un super-aliment puternic si cei care cred ca soia este un aliment perturbator hormonal periculos.

Trebuie sa stii ca, la fel ca toate alimentele, laptele de soia are atat beneficii, cat si dezavantaje care trebuie luate in considerare si nu toate produsele din soia sunt create la fel. De exemplu, desi soia organica de inalta calitate s-ar putea integra intr-o dieta sanatoasa, consumul de cantitati excesive de lapte de soia extrem de procesat derivat din culturi OMG poate face mai mult rau decat bine atunci cand vine vorba de sanatatea ta.

Beneficiile laptele de soia:

-Sursa de proteine vegetale

Laptele de soia este o buna sursa de proteine vegetale, oferind toate aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie. Aceasta il face o optiune atractiva pentru vegani, vegetarieni si pentru cei care doresc sa isi diversifice aportul de proteine.

-Continut scazut de grasimi saturate

Laptele de soia are un continut scazut de grasimi saturate in comparatie cu laptele de origine animala. Consumul regulat de lapte de soia poate contribui la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si poate reduce riscul de boli cardiovasculare. In plus, acesta poate ajuta si la prevenirea formarii placii in artere.

-Lipsa de lactoza si colesterol

Laptele de soia este o alternativa potrivita pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza sau care doresc sa evite consumul de lactate. De asemenea, este lipsit de colesterol, spre deosebire de laptele de origine animala.

-Continut de fitonutrienti

Aceasta bautura din soia contine fitonutrienti, cum ar fi izoflavonele, care pot avea beneficii pentru sanatate. Izoflavonele au fost asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, osteoporoza si tulburari hormonale.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Sanatate si Nutritie din Tokyo, suplimentele cu izoflavone de soia au fost eficiente in reducerea frecventei si severitatii bufeurilor, care sunt un simptom comun al menopauzei. Mai mult, alte cercetari indica faptul ca proteinele din soia si fitoestrogenii ar putea ajuta la promovarea ciclurilor menstruale regulate la femei si la cresterea fertilitatii.

Mituri si realitati despre laptele de soia:

-Impactul asupra hormonilor

Un mit comun este ca consumul de lapte de soia ar putea afecta echilibrul hormonal. Studiile stiintifice nu sustin aceasta afirmatie. Consumul moderat de lapte de soia nu are un impact semnificativ asupra nivelurilor hormonale la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni hormonale preexistente ar trebui sa consulte medicul inainte de a include bautura de soia in dieta lor.

-Soia si cancerul de san

In trecut, s-a sugerat ca izoflavonele din laptele de soia ar putea creste riscul de cancer de san. Cu toate acestea, studiile recente si analizele meta-analitice nu au furnizat dovezi solide care sa sustina aceasta afirmatie. De fapt, consumul moderat de soia si aportul de izoflavone din lapte de soia poate fi asociat cu un risc redus de cancer de san in anumite grupuri de femei.

Potrivit cercetatorilor, „studiile clinice arata in mod constant ca aportul de izoflavone nu afecteaza negativ markerii riscului de cancer de san, inclusiv densitatea mamografica si proliferarea celulara”.

-Laptele de soia este bogat in antinutrienti si poate bloca absorbtia nutrientilor.

Acest lapte contine, intr-adevar, compusi numiti antinutrienti, cum ar fi fitatii si lectinele. Acesti compusi pot interfera cu absorbtia anumitor minerale precum fierul si zincul. Cu toate acestea, antinutrientii sunt in mare parte inactivati in timpul procesului de fabricatie a laptelui de soia. In plus, laptele de soia este adesea imbogatit cu nutrienti precum calciu si vitamina D, compensand astfel eventualele pierderi.

-Laptele de soia poate cauza alergii si intolerante.

Alergia la soia este reala si poate afecta un numar mic de persoane. Cu toate acestea, alergiile la laptele de vaca sunt mult mai frecvente decat alergiile la soia. In cazul intolerantei la lactoza, laptele de soia reprezinta o alternativa mai buna.

Sfaturi utile:

Daca te decizi sa incluzi laptele de doia in dieta ta zilnica, asigura-te ca alegi un produs organic si fara ingrediente nocive, cum ar fi aditivi, zahar adaugat etc.

Mai bine, poti incerca sa ti-l faci chiar tu. Exista o multime de ghiduri disponibile online despre cum sa faci lapte de soia, dar, in general, implica inmuierea boabelor de soia si apoi scurgerea, amestecarea si strecurarea amestecului folosind un tifon.

Alte alternative la lactate, cum ar fi laptele de migdale, laptele de ovaz, laptele orez sau laptele de caju pot fi, de asemenea, savurate ca parte a unei diete sanatoase.

Vezi si: Lapte de cânepă, o bautura vegetala bogata in nutrienti

Vezi si: Care este cel mai sanatos lapte vegetal, conform cercetarilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole