3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

10 beneficii ale ceaiului de turmeric

Turmericul a fost folosit ca remediu pe baza de plante de mii de ani in medicina ayurvedica si chineza, iar astazi a castigat o popularitate tot mai mare datorita numeroaselor sale beneficii.

Desi este cel mai frecvent folosit pe post de condiment pentru gatit, turmericul poate fi consumat si ca ceai. Ceaiul de turmeric are o culoare galben-portocalie stralucitoare si gust usor picant.

Turmericul este un supliment puternic datorita compusiilor sai numiti curcuminoizi care au proprietati medicinale. Dintre acesti curcuminoizi, curcumina a fost identificata ca principalul ingredient activ despre care cercetatorii au descoperit ca are beneficii dovedite pentru sanatate.

Curcumina este o sursa naturala de antioxidanti cu proprietati antiinflamatoare si de stimulare a sistemului imunitar. Asadar, ceaiul de turmeric reprezinta un bun remediu pentru sanatatea ta. Mai jos, iti vom arata cateva dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului de turmeric:

Cele mai importante beneficii ale ceaiului de turmeric

1.Are proprietati antiinfamatorii

Dupa cum am spus si mai sus, curcumina are proprietati antiinflamatorii puternice si s-a demonstrat ca ajuta la scaderea markerilor de inflamatie in mai multe studii in vitro. A

De exemplu, o analiza din 2016 a constatat ca 1.000 mg extract de turmeric au redus durerea la persoanele cu artrita. In plus, s-a descoperit ca aceasta substanta (curcumina) reduce deteriorarea celulelor, inflamatia si placile de amiloid care apar cu boala Alzheimer. Dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste beneficii la oameni.

2.Intareste sistemul imunitar

Ceaiul de turmeric poate sustine functia imunitara sanatoasa pentru a ajuta la prevenirea infectiilor si pentru a sustine o sanatate mai buna. De fapt, studiile arata ca curcumina poate reduce inflamatia si poate preveni stresul oxidativ pentru a proteja impotriva bolilor. Prin urmare, daca ai un sistem imunitar scazut sau chiar daca simti ca te confrunti cu unele simptome timpurii ale racelii sau gripei, nu uita ce ceaiul de turmeric.

3.Ajuta la prevenirea cancerului

Chiar daca cercetarile sunt inca la inceput cu privire la efectele ceaiului de turmeric asupra cancerului la oameni, exista cateva studii promitatoare in vitro si modele animale care arata ca ar putea avea proprietati puternice de combatere a cancerului. De exemplu, o lucrare publicata in Jurnalul AAPS a aratat cum curcumina poate modifica mai multe cai de semnalizare celulara pentru a ucide celulele tumorale si a incetini cresterea si raspandirea celulelor canceroase.

4.Regleaza zaharul din sange, ajutand la gestionarea diabetului

Un studiu in vitro realizat de Departamentul de Nutritie si Stiinta Alimentelor de la Universitatea Auburn a aratat ca turmericul este eficient in scaderea zaharului din sange prin modificarea metabolismului glucozei. Acest lucru ar putea ajuta la protejarea impotriva complicatiilor diabetului pe termen lung.

5.Regleaza nivelul colesterolului din organism

Mai multe studii au aratat ca turmericul poate reduce cu succes nivelul de colesterol (colesterol LDL si nivelurile de trigliceride).

Vezi si: Ceai de ghimbir cu turmeric. Ce beneficii are si cum se prepara

6.Ajuta la prevenirea bolilor de inima

Studiile efectuate pe pacienti care au suferit recent interventii chirurgicale pe inima, arata ca administrarea turmericului (inainte si dupa operatie), a inregistrat o scadere a infarctului miocardic cu 56% comparativ cu un grup care a luat un placebo. Totodata, exista un studiu care arata despre curcumina ca poate atenua riscul de a dezvolta artere infundate.

7.Amelioreaza durerile articulare

Printre beneficiile de top ale ceaiului de turmeric se afla si capacitatea sa de a reduce durerile articulare si de a trata simptomele artritei. Pe langa efectele sale antiinflamatorii, o recenzie publicata in Journal of Medicinal Food a aratat ca administrarea a 100 mg extract de turmeric pe zi a fost eficienta in reducerea durerilor articulare asociate cu artrita.

8.Eficient in cazul sindromului de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afectiune care isi are originea in stresul zilnici si in stilul de viata dezechilibrat. Din fericire, studii medicale recente au demonstrat ca extrasul de turmeric, curcuminul, reduce simtomele maladiei, imbunatatind considerabil sanatatea.

De exemplu, studii efectuate la Universitatea Reading din Marea Britanie, au evaluat efectele turmericului in ceea ce priveste rolul lor in cazul simptomelor de colon iritabil. Din 207 de persoane care au primit 1-2 capsule cu curcumin, timp de opt saptamani, s-a constatat ca simptomele bolii s-au redus cu 53%-60% dupa tratamentul aplicat.

9.Sprijina pierderea in greutate

Ceaiul de turmeric a fost folosit mereu ca suprimant ale apetitului, deoarece are efectul de a reduce poftele si de a regla aportul de alimente.

Potrivit unui studiu din Milano, administrarea de curcumina persoanelor cu sindrom metabolic a dus la pierderea in greutate, a scazut grasimea abdominala si a redus grasimea corporala totala cu pana la 8%.

10.Beneficii ale ceaiului de turmeric – O piele mai sanatoasa

Curcumina face minuni si pentru piele. Mai multe studii au aratat ca aceasta are puterea de a imbunatati sanatatea generala a pielii (acneea, imbatranirea prematura si psoriazisul sunt doar cateva dintre problemele dermatologice pe care curcumina le-a atenuat). Dimineata, poti sa folosesti o masca cu turmeric, iar seara bea o ceasca cu ceai de turmeric.

Cum se prepara ceaiul de turmeric

Ceaiul de turmeric se poate prepara atat cu radacina proaspata a plantei, cat si sub forma de pulbere/pudra.

La 3-4 cani de apa, se adauga 1-2 turmeric si se fierbe totul timp de cel putin 10 minute. Apoi, se strecoara si se lasa la racit cateva minute inainte de servire. Totodata, se pot folosi si pliculete de ceai (se gasesc cu usurinta in magazinele naturiste).

Ceaiul proaspat de turmeric poate fi combinat si cu alte ingrediente, inclusiv piper, lamaie, miere, ghimbir si multe altele.

Nu exista un aport zilnic recomandat pentru acest ceai. Se pare ca, pe baza cercetarilor disponibile, aportul zilnic sugerat depinde in mare masura de afectiunea de care suferi.

Majoritatea cercetarilor care implica adulti, sustin utilizarea in siguranta a 400-600 miligrame de pudra de turmeric pur de 3 ori pe zi.

!!! In general, cercetarile au aratat ca dozele de curcumina de 4.000–8.000 mg pe zi sau chiar pana la 12.000 mg pe zi sunt sigure.

Vezi si: Ceaiul alb, bautura cu cel mai mare nivel de antioxidanti

Vezi si: Sfaturi utile pentru depozitarea corecta a ceaiului verde

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole