Sarea Epsom, spre deosebire de sarea obisnuita, este imbogatita cu minerale – magneziu (aproximativ 10%) si sulf (aproximativ 13%) si, din acest motiv, oamenii sustin ca folosirea ei in gradina reprezinta un adevarat beneficiu. Dar functioneaza cu adevarat sau este doar un mit?
Sarea Epsom – este sau nu benefica pentru gradina ta?
Magneziul este necesar plantelor pentru a genera clorofila necesara fotosintezei. La o planta lipsita de magneziu, frunzele mai batrane se vor ingalbeni intre nervuri si de-a lungul marginilor, iar cresterea va fi oprita. De exemplu, solurile nisipoase, usoare, cu pH scazut sunt predispuse la deficit de magneziu. Asadar, daca solul tau este uscat si are un pH de 5,5 sau mai putin, probabil ca ii lipseste magneziu. Pe de alta parte, sulful este necesar pentru a forma unele vitamine si proteine vegetale. Daca o planta nu are sulf, frunzele tinere se vor ingalbeni. Totodata, sulful ofera aromele legumelor.
Avantaje si dezavantaje
Este adevarat ca sarea Epsom are un loc important in gradina ta, dar unul mai limitat decat iti imaginezi.
Dupa cum am spus si mai sus, sarea Epsom contine niveluri relativ ridicate de magneziu si sulf si, chiar daca sunt elemente esentiale de care au nevoie plantele, in cantitati mari le poate deteriora.
Asadar, daca stii ca solul tau are deficit de magneziu (este nisipos si cu un nivel de pH sub 6,0), adaugarea de sare Epsom in sol poate fi o idee buna. Cu toate acestea, majoritatea solului (in special solul argilos ) este bogat in magneziu, sulf si alti nutrienti.
-Multi oameni au afirmat faptul ca sarea Epsom stimuleaza germinarea semintelor prin intarirea peretilor celulari si ofera energie sporita pentru crestere. Adevarul este ca majoritatea semintelor pot germina fara elemente esentiale, in special cele care sunt plantate in amestecuri de inceput de seminte, care sunt concepute in acest scop.
-Este adevarat ca sarea Epsom previne ingalbenirea frunzelor. Deficientele minerale pot interfera cu fotosinteza, diminuarea culorii verzi din frunze si interferand cu absorbtia nutrientilor. Daca frunzisul mai matur devine galben, acest lucru poate indica o deficienta de magneziu.
-Este fals faptul ca rosiile, ardeii si alte legume vor creste mai repede cu ajutorul sarii epsom. Gradinarii nu ar trebui sa puna saruri Epsom pe aceste plante. O utilizare excesiva a produsului ar putea contamina solul sau dauna plantelor.
-Afirmatiile cum ca sarea Epsom poate preveni putrezirea florii la rosii sunt nefondate. In realitate, putregaiul de la capatul florii este o deficienta de calciu si cauza sa are de-a face de obicei cu probleme de udare, nu cu niveluri scazute de calciu din sol. De fapt, adaugarea de prea mult magneziu in sol ar putea concura cu calciul ca nutrient, inrautatind lucrurile.
-Este adevarat ca aplicarea unui ingrasamant cu sare Epsom pe gazon va ajuta la o crestere mai buna. Daca solul tau are un deficit de magneziu, sarurile Epsom ar putea ajuta gazonul sa creasca mult mai bogat. Se recomanda aplicarea a 3 kg de saruri pentru fiecare 1.250 de metri patrati de gazon. Totusi, trebuie sa consideri aceasta o solutie rapida pentru gazon, nu o strategie pe termen lung.
-Exista multe afirmatii nefondate care spun ca sarea epsom ajuta plantele cu flori, mai ales trandafirii, sa aiba o inflorire mai abundenta. Magneziul din sarurile Epsom poate suplimenta doar un ingrasamant de trandafiri cu eliberare lenta care contine azot, potasiu si fosfor.
-Nu exista cercetari stiintifice care sa sustina ca utilizarea sarii Epsom poate elimina daunatorii si unele boli ale plantelor. De fapt, pulverizarea sarurilor Epsom pe frunze poate provoca arsuri, iar o frunza arsa nu se mai poate recupera. Vestea buna este ca marginile uscate ale frunzelor nu impiedica fotosinteza. Daca pulverizezi sarea pe frunze, asigura-te ca este diluata cu multa apa si evita sa o pulverizezi in zilele calde si insorite.
Vezi si:
Cum mentii florile sanatoase pe timpul verii. 6 sfaturi de la specialisti
De ce sa plantezi flori de camp in gradina ta
Cum sa ai o gradina frumoasa si sanatoasa cu ajutorul otetului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: