Turtita mare (Agrimonia eupatoria) este o planta medicinala cu o istorie indelungata de utilizare in medicina traditionala europeana si asiatica. Cunoscuta si sub denumirile de agrimony, aceasta planta face parte din familia Rosaceae si este apreciata pentru proprietatile sale terapeutice variate. In acest articol, vom explora beneficiile turtitei mari pentru sanatate si modalitatile de administrare ale acestei plante minunate.
Aceasta planta cu flori galbene creste prin paduri, poienite, pe marginea drumurilor, in locuri semiumbrite, cu umiditate destul de mare si in luminisuri.
Turtita mare infloreste din iunie pana in septembrie, iar in scop terapeutic se folosesc partile aeriene recoltate in timpul infloririi, care au in compozitia lor tanin, substante amare, ulei eteric, bioxid de siliciu, acid ascorbic, acid nicotinic, cvercitrina, acid ursolic, vitamina C, K.
*Produsul are miros slab, gust astringent, amarui. Florile se culeg atunci cand au culoarea galbena, iar planta sa nu fie mai inalta de 25 cm si sa nu aiba parti lemnoase.
Turtita mare – Efecte terapeutice
Planta are efect colagog, stimuland contractia vezicii biliare, excita secretiile
gastro-intestinale, astringent, antidiareic, elimina toxinele din organism, lizeaza calculii biliari. Stimuleaza secretia biliara, provoaca pofta de mancare, cicatrizant, dezinfectant. Stimuleaza sucurile gastrice, fiind indicat chiar si in cancer, pentru revenirea atoniei stomacale dupa chimioterapie. Este mult folosit de catre medicina populara contra tuberculozei. Ajuta la vindecarea inflamatiei gatului si a mucoasei bucale.
Turtita mare – Beneficii pentru sanatate
-Proprietati antiinflamatoare:
Turtita mare contine compusi cu proprietati antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii asociate cu afectiuni cum ar fi artrita si reumatismul.
-Efecte antidiareice si antispasmodice:
Consumul de turtita mare poate ajuta la ameliorarea diareei si a spasmele abdominale, datorita efectelor sale antidiareice si antispasmodice.
-Sprijin pentru sistemul digestiv:
Turtita mare poate ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive, facilitand digestia si promovand functionarea normala a tractului gastro-intestinal.
-Managementul diabetului
Planta a fost mult timp studiata pentru potentialele sale proprietati antidiabetice, ceea ce ar fi un pas urias inainte in rezolvarea unuia dintre marile mistere medicale ale generatiei. Aparent, componentele active modereaza procesele de absorbtie a glucozei si insulinei in organism mai bine decat multe alte tratamente naturale pentru diabet, arata cercetarile.
-Proprietati astringente:
Turtita mare are proprietati astringente, ceea ce inseamna ca poate ajuta la tonifierea si strangerea tesuturilor, fiind utila in tratarea afectiunilor precum hemoroizii si diareea.
-Sprijin pentru sistemul respirator:
Consumul de turtita mare poate ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, cum ar fi tusea, durerile de gat, bronsita si astmul, datorita efectelor sale expectorante si antiinflamatoare. Asadar, pentru raceli, tuse si gripa, poate fi o modalitate eficienta de a accelera procesul de recuperare si vindecare.
-Imbunatateste controlul vezicii urinare
Se spune ca proprietatea astringenta a plantei faciliteaza controlul vezicii urinare. Deoarece nu este toxica si nu a aratat semne de a avea efecte negative asupra sanatatii, este administrat copiilor de generatii fara efecte secundare, arata studiile.
-Sanatatea pielii
Turtita mare are proprietati antiseptice, ceea ce inseamna ca poate ajuta la prevenirea infectiilor si promovarea vindecarii ranilor si a leziunilor cutanate. Asadar, daca te confrunti cu pete, cosuri, eruptii cutanate, acnee, psoriazis, eczema sau orice alta afectiune a pielii, poti aplica topic de turtita mare in zona afectata. Poate fi administrat si pe cale orala pentru acelasi efect. Actioneaza asupra iritatiilor, precum si a eruptiilor de sange care au loc sub piele, cum ar fi petele si vanataile usoare datorita proprietatilor sale astringente, arata studiile.
-Potential anticancer
Un articol de cercetare despre istoria carcinomului bazocelular sugereaza ca frunzele si semintele acestei plante au fost folosite pentru aplicare locala impotriva diferitelor conditii de sanatate, inclusiv cancer si ulcere. O lucrare din 2015 publicata in Asian Journal of Pharmaceutical Science & Technology sugereaza ca extractul de planta are proprietati antitumorale. Totodata, o alta lucrare din 2017 indica proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii, care ar putea ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.
*Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora pe deplin potentialul anticancer al plantei.
Cum se administreaza turtita mare
- Ceai de turtita mare: Infuzati 1-2 lingurite de frunze si flori uscate de turtita mare intr-o cana de apa fierbinte timp de 10-15 minute. Bea ceaiul de turtita mare de 2-3 ori pe zi pentru beneficii terapeutice. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile.
- Extract lichid: Puteti gasi extract lichid de turtita mare in magazinele de produse naturiste. Urmati instructiunile de pe ambalaj pentru a determina doza potrivita.
- Unguent sau lotiune: Turtita mare poate fi folosita si sub forma de unguent sau lotiune pentru aplicare locala pe piele. Aceasta poate fi utila in tratarea problemelor dermatologice, cum ar fi eczema sau iritatiile pielii, dar si in cancerul de piele, muscaturi de serpi si insecte, plagi. Reteta – La 250 g untura, se adauga 200 g planta maruntita. Se pune la incalzit pana se topeste grasimea si apoi se acopera pentru 12 ore, dupa care se reincalzeste si se strecoara. Se pune in recipiente mai mici la rece. Se foloseste la diferite rani ungand in strat subtire de 2 ori pe zi.
- Cataplasme: Extern, frunze maruntite se pun in apa clocotita pentru 5 minute, apoi se aplica sub forma de cataplasma calda pe tumorile sau umflaturile tegumentare.
- Tinctura: Tinctura de turtita mare este disponibila si sub forma lichida si poate fi administrata in doze mici, diluate in apa sau suc.
Mod de administrare in functie de afectiunea suferita:
- Afectiuni ale gatului (afonie) – infuzie si gargara dupa fiecare masa.
- Amigdalita – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15
minute. Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile. - Anemie – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15
minute. Se indica pentru faptul ca aceasta planta ajuta la stimularea secretiilor biliare. - Angina faringiana – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15 minute. Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile.
- Anorexie – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15 minute.
Stimuland secretiile biliare si stomacale produce si pofta de mancare. - Astm – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15
minute. Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile. - Boli ale splinei – infuzie 2-3 cani pe zi. Se consuma cu inghitituri mici, inaintea meselor principale cu 15 minute.
- Boli hepatice cronice – infuzie 2-3 cani pe zi, inaintea meselor principale cu 15 minute, cu inghitituri mici. Ajuta la o mai buna functionare a vezicii biliare prin stimularea secretiilor si curatirea canalelor.
- Calculoza biliara – infuzie 2-3 cani pe zi. Nu se supradozeaza pentru ca prin eliminarea masiva se poate produce blocajul biliar.
- Cancer tiroidian – Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este util mai ales pentru eliminarea celulelor canceroase in faza de remisie.
- Diaree – Se pot consuma 3 cani pe zi, intre mese. Se mai poate asocia cu Stejar, Afin.
- Dischinezii biliare – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15 minute.
- Faringite – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15
minute. - Flebite – alifie de 2 ori pe zi se intinde in strat subtire dupa ce s-a facut o baie si se maseaza de jos in sus bland, nu cu forta.
- Gingivite – Se va clati cavitatea bucala de mai multe ori pe zi, pana la vindecarea
deplina. - Gripa – Se pot consuma 3 cani de infuzie pe zi.
- Guta – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi, inaintea meselor principale cu 15 minute.
Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile. - Incontinenta urinara – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15 minute. Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile.
- Laringite – Se pot consuma 2- 3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15
minute. Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. - Litiaza biliara si litiaza renala – infuzie 2-3 cani pe zi, inaintea meselor principale cu 15 minute.. Nu se supradozeaza pentru ca prin eliminarea masiva se poate produce blocajul biliar.
- Reumatism cronic muscular si articular – infuzie 2-3 cani pe zi. Se consuma cu inghitituri mici. Se pot asocia si bai. -Bai de plante: 200 g planta se pune la 5 litri de apa clocotita. Se acopera pentru 30 minute, apoi se strecoara si se pune in cada unde se va sta timp de 30 minute. Se face zilnic.
- Tuberculoza – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu
15 minute. Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile. - Ulcer gastro-duodenal, hipoaciditate gastrica – Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inaintea meselor principale cu 15 minute. Se poate pune suc de lamaie si miere dupa gust daca nu exista contraindicatii. Se poate face un tratament de 3 luni de zile urmate de o pauza de 15 zile.
- Tumori, ulcer varicos, boli de piele, acnee, rani, boli de ochi, afectiuni ale cavitatii bucale (afte, stomatite) – 2 linguri de planta se fierb la 100 ml apa timp de 5 minute. Se strecoara si se aplica la afectiunile oculare, rani, sau alte afectiuni dermatologice. De asemenea, se poate apela si la cataplasme (se aplica sub forma de cataplasma calda pe tumorile sau umflaturile tegumentare) sau alifie de turtita mare (in strat subtire de 2 ori pe zi). La afectiunile gurii, se va clati cavitatea bucala de mai multe ori pe zi, pana la vindecarea completa.
- Vaginita – 2 linguri de planta se fierb la 100 ml apa timp de 5 minute. Se strecoara si se aplica la afectiunile oculare, rani, sau alte afectiuni dermatologice.
- Varice si ulceratii varicoase – se foloseste un vin in care a fost fiarta Turita mare. Pentru preparare se fierb 200 g planta intr-un litru de vin rosu vreme de 30 de minute. Apoi se strecoara. Fiertura se utilizeaza pentru spalaturi locale. Sub forma proaspata si zdrobita planta se aplica pe contuzii, rani, muscaturi de sarpe si intepaturi de insecte.
- Voma cu sange – Se pot consuma 3 cani pe zi. Se mai poate asocia cu Stejar, Afin.
Precautii si contraindicatii:
Desi turtita mare este considerata in general sigura pentru consumul uman, este intotdeauna recomandat sa consultati un specialist inainte de a incepe un nou tratament cu plante medicinale, in special daca sunteti gravida, alaptati sau aveti probleme de sanatate preexistente.
Se va evita expunerea la soare in timpul curei.
Nu se foloseste in sarcina si alaptare.
Nu se supradozeaza, putand provoca eliminari bruste de calculi, obturarea cailor biliare
si renale, spasme puternice si colici biliare.
Atentie, la doze mari, planta poate provoca hipotensiune si variatii ale glicemiei.
Nu se ia concomitent cu medicamentele hipertensive, deoarece le diminueaza efectul.
Vezi si: Cimbru: O comoara aromatica cu proprietati medicinale remarcabile
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: