22.1 C
București
marți, aprilie 2, 2024

Cimbru: O comoara aromatica cu proprietati medicinale remarcabile

Cimbrul, denumit stiintific Thymus vulgaris, este o planta aromatica ce face parte din familia Lamiaceae si este apreciata in intreaga lume pentru aroma sa intensa si gustul distinct. Insa, despre cimbru putem spune ca nu este doar o simpla planta condimentara, ci si o sursa bogata de substante cu beneficii pentru sanatate.

Cimbrul este o planta perena, ce creste sub forma de tufisuri mici, cu frunze mici si flori mov sau albe. Originar din regiunea mediteraneana, cimbrul s-a raspandit in diverse parti ale lumii si a fost folosit in medicina traditionala de secole.

Compozitie chimica:

Cimbrul contine o varietate de compusi activi, inclusiv uleiuri esentiale, precum thymol, carvacrol, p-cimol, si borneol.

Conform datelor USDA, cimbrul proaspat contine o varietate de compusi activi, inclusiv uleiuri esentiale, precum thymol, carvacrol, p-cimol, si borneol. Este, de asemenea, o sursa buna de fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu si sodiu. Contine cateva vitamine importante, cum ar fi vitamina C, niacina, acid folic, vitamina A, beta caroten, vitamina K si cantitati mici de tiamina, riboflavina si vitamina B6. Toti acesti compusi confera cimbrului atat aroma distinctiva, cat si proprietatile sale medicinale.

Potrivit unui raport din 2018, cimbrul „prezinta activitati antimicrobiene, antioxidante, anticancerigeneze, antiinflamatorii si antispastice”.

Cimbru – Utilizari medicinale:

Antibacterian si antiviral:

Thymolul, unul dintre principalii compusi activi din cimbru, a fost recunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antivirale. Asadar, consumul regulat de cimbru poate contribui la protectia impotriva infectiilor respiratorii si digestive, spune un raport din 2007 publicat in Journal of Food Safety.

Antiinflamator:

Carvacrolul, alt compus prezent in cimbru, are proprietati antiinflamatorii. Acesta poate ajuta in reducerea inflamatiei in organism, contribuind la ameliorarea simptomelor unor afectiuni precum artrita si inflamatiile digestive.

Expectorant (reduce riscul de afectiuni respiratorii):

Cimbrul este adesea utilizat pentru a trata afectiuni respiratorii, cum ar fi tusea, bronsita, astm cronic, congestie, raceli, gripa, sinusuri blocate sau alergii sezoniere. Proprietatile sale expectorante pot ajuta la eliminarea secretiilor din caile respiratorii. De aceea, prepararea cimbrului intr-un ceai puternic este una dintre cele mai bune modalitati de a obtine ameliorarea bolilor respiratorii.

Stimularea sistemului imunitar:

Datorita continutului sau bogat de antioxidanti si substante antimicrobiene, cimbrul poate stimula sistemul imunitar, contribuind la protejarea organismului impotriva bolilor si infectiilor. Potrivit unui raport din 2018 publicat in Phytotherapy Research, timolul este o componenta importanta a uleiului esential de cimbru care este cunoscut sub numele de imunomodulator.

Proprietati antispasmodice:

Cimbrul poate avea un efect relaxant asupra muschilor, avand potentialul de a calma spasmele digestive si de a ameliora disconfortul asociat unor probleme precum sindromul de colon iritabil.

Reduce stresul

Dupa cum am mentionat si mai sus, cimbrul contine vitamina B6 (sau piridoxina), care are un efect puternic asupra anumitor neurotransmitatori din creier care sunt direct legati de hormonii de stres. Asadar, includerea regulata a cimbrului in dieta va poate ajuta sa va imbunatatiti starea de spirit si sa va usurati mintea atunci cand gandurile stresante apar.

Are grija de inima si ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Continutul bogat de antioxidanti, minerale si vitamine din cimbru are efecte benefice asupra inimii. De exemplu, potasiul este un vasodilatator, ceea ce inseamna ca poate reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, potrivit unui studiu publicat in Acta Poloniae Pharmaceutica Journal, extractul din aceasta planta a reusit sa scada considerabil tensiunea arteriala la sobolani, impreuna cu colesterolul acestora.

Imbunatateste circulatia sanguina

Concentratia mare de fier si alte minerale din cimbru il face ideal pentru stimularea productiei de globule rosii, stimuland astfel circulatia sangelui si oxigenarea la sistemele de organe esentiale ale corpului.

Cum sa folositi cimbrul in scopuri medicinale:

  • Ceai de cimbru: Infuzati frunzele uscate de cimbru in apa fierbinte pentru a obtine un ceai delicios si benefic pentru sanatate.
  • Ulei esential de cimbru: Uleiul esential de cimbru poate fi utilizat in aromaterapie sau diluat intr-un ulei purtator pentru masaj, pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice.
  • Adaugati cimbrul in mancaruri: Cimbrul proaspat sau uscat poate fi adaugat in diverse preparate culinare, cum ar fi supele, salatele sau felurile principale, pentru a beneficia de aroma sa si pentru a spori valoarea nutritionala a meselor.

Contraindicatii cimbru:

Desi cimbrul are numeroase beneficii pentru sanatate, este important sa-l consumati in cantitati moderate. Femeile gravide sau care alapteaza, precum si persoanele cu alergii la plante din familia Lamiaceae, ar trebui sa consulte un specialist inainte de a introduce cimbrul in dieta lor.

Vezi si: Ceai de salcie (scoarta) – Remediul natural pentru nevralgii, reumatism si febra

Vezi si: Descopera beneficiile uimitoare ale rozmarinului pentru creier, ficat, articulati si multe altele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole